Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι πάνω από τις ΗΠΑ – Πεντάγωνο: Δεν εγείρει απειλή

Κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι πάνω από τις ΗΠΑ – Πεντάγωνο: Δεν εγείρει απειλή
Το «μπαλόνι» φέρεται να περνά πάνω από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Για την πτήση σε μεγάλο ύψος ενός κινέζικου κατασκοπευτικού μπαλονιού πάνω από την αμερικανική επικράτεια κάνει λόγο το Πεντάγωνο, με τους αρμόδιους να υποστηρίζουν ότι δεν συνιστά καμία ιδιαίτερη απειλή.
Πάντως, το «μπαλόνι» φέρεται να έχει περάσει πάνω από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και να συλλέγει πληροφορίες.
Το περιστατικό αυτό έγινε γνωστό λίγο πριν την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken στην Κίνα στο πλαίσιο εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων και προετοιμασίας μιας συνάντηση των προέδρων Joe Biden και Xi Jinping.

Διαταγή για κατάρριψη

Ανάμεσα στις σκέψεις που υπήρξαν ήταν να καταρριφθεί το μπαλόνι από πυρά μαχητικών αεροσκαφών.
Ωστόσο, σύμβουλοι επισήμαναν στον πρόεδρο Biden ότι σε αυτήν την περίπτωση θα υπήρχε κίνδυνος για τους ανθρώπους στο έδαφος από τα συντρίμμια του μπαλονιού.
«Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για το γεγονός πως το μπαλόνι ανήκει στην Κίνα.
Λαμβάνουμε μέτρα για να προστατευθούμε από τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών» αναφέροντας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, επιμένοντας πως είναι μάλλον «περιορισμένη» η «προστιθέμενη αξία» ως προς τη συλλογή πληροφοριών από το μπαλόνι «αρκετά μεγάλων» διαστάσεων.
«Θεωρήσαμε πως είναι αρκετά μεγάλο και ότι τα συντρίμμια θα προκαλούσαν ζημιές, εάν καταρριπτόταν πάνω από κατοικημένη περιοχή» υπογράμμισε ο Αμερικάνος αξιωματούχος.

Στενή παρακολούθηση

Από την πλευρά του το Πεντάγωνο έκανε γνωστό ότι η διοίκηση αεροδιαστημικής άμυνας των ΗΠΑ και του Καναδά (NORAD) παρακολουθεί στενά την τροχιά του.
«Το μπαλόνι πετάει αυτή τη στιγμή σε ύψος πολύ πάνω από τα εμπορικά αεροσκάφη.
Δεν εγείρει καμία στρατιωτική ή άλλη απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος» ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Μάλιστα, Αμερικάνοι αξιωματούχοι επικοινώνησαν με Κινέζους ομολόγους τους για το θέμα, επισημαίνοντας τους τη σοβαρότητα από μια τέτοια κίνηση, ενώ είναι άγνωστο ακόμα εάν αυτή η κίνηση θα επηρεάσει και την επικείμενη επίσκεψη του Blinken στην Κίνα, η οποία είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή 5 Φεβρουαρίου.

Κατασκοπεία

«Ξεκάθαρα το μπαλόνι έχει σκοπό τη συλλογή πληροφοριών και η τρέχουσα πορεία του το οδηγεί πάνω από ευαίσθητες τοποθεσίες, ιδίως αεροπορικές βάσεις και σιλό πυρηνικών πυραύλων» υπογράμμισε στέλεχος του Πενταγώνου, αναφέροντας πως το μπαλόνι εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ «πριν από ημέρες».
Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, το είχαν θέσει υπό παρακολούθηση πολύ πριν, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται τέτοιο.
Η μόνη διαφορά είναι ότι παραμένει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ πολύ περισσότερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης