Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ξεκαθαρίζει η Σερβία: Δεν πρόκειται να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ – Θα μείνουμε ουδέτεροι

Το ξεκαθαρίζει η Σερβία: Δεν πρόκειται να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ – Θα μείνουμε ουδέτεροι
Θα επιμείνουμε στη στρατιωτική ουδετερότητα και σε αντίθεση με αυτούς που κατέστρεψαν τον στρατό μας, χτίζουμε έναν δικό μας, τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας
Σχετικά Άρθρα
Η Σερβία δεν σχεδιάζει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, παρά τις πολυάριθμες αναφορές περί του αντιθέτου και θα διατηρήσει στρατιωτική ουδετερότητα, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Aleksandar Vucic, σε ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου την Πέμπτη (2/2/2023).
«Σήμερα το πρωί, άκουσα ανόητες δηλώσεις ψευδοπατριωτών που έλεγαν ότι οδηγούμε τη Σερβία προς την ατλαντική ολοκλήρωση», είπε ο Vucic.
«Δεν θα ενταχθούμε. Θα επιμείνουμε στη στρατιωτική ουδετερότητα και σε αντίθεση με αυτούς που κατέστρεψαν τον στρατό μας, χτίζουμε έναν δικό μας στρατό», τόνισε.

Ο βρώμικος πόλεμος του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία

Ο επιθετικός πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε στις 24 Μαρτίου 1999 και διήρκεσε 78 ημέρες.
Η επιχείρηση, που ονομάστηκε Allied Force, ανέφερε ως την κύρια αιτία «την πρόληψη της γενοκτονίας των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο».
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η αεροπορία της Συμμαχίας πραγματοποίησε 38.000 εξόδους, εκ των οποίων πάνω από 10.000 ήταν βομβαρδισμοί.
Σύμφωνα με Σέρβους αξιωματούχους, ο βομβαρδισμός είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 3.500 έως 4.000 ανθρώπων, ενώ περίπου 10.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τα 2/3 ήταν πολίτες.
Οι υλικές ζημιές ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών των βομβαρδισμών, το ΝΑΤΟ έριξε 15 μετρικούς τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου ως βόμβες στο σερβικό έδαφος.
Μετά από αυτό, η Σερβία έγινε η νούμερο ένα χώρα στην Ευρώπη σε κρούσματα καρκίνου, καθώς τα πρώτα 10 χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς, περίπου 30.000 άνθρωποι προσβλήθηκαν από καρκίνο στη χώρα και πέθαναν μεταξύ 10.000 και 18.000 από αυτούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης