Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ουκρανοί φοβούνται μεγάλη επίθεση των Ρώσων, καταρρέουν στο Bakhmut - Βρετανία: Η Ουκρανία θέλει «μαγικό ραβδί»

Οι Ουκρανοί φοβούνται μεγάλη επίθεση των Ρώσων, καταρρέουν στο Bakhmut - Βρετανία: Η Ουκρανία θέλει «μαγικό ραβδί»
Το κυνήγι των Leopard και Abrams ξεκίνησε πριν καν φθάσουν στην Ουκρανία
(upd 3) Οι Ουκρανοί προειδοποιούν ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει νέα μεγάλη επίθεση κατά της Ουκρανίας μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 και θα εστιαστεί στο Βόρειο και Ανατολικό μέτωπο…
Να σημειωθεί ότι το μέτωπο των συγκρούσεων στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία εκτείνεται σε 1.500 χιλιόμετρα…
Την Πέμπτη 2/2/2023 οι δυνάμεις της Wagner πήραν τον έλεγχο του οικισμού Mykolaivka στην κατεύθυνση του Seversk βόρεια του Soledar, μία ιδιαίτερα σημαντική θέση στο ανατολικό μέτωπο και στην κατάληψη του Bakhmut.
Εν τω μεταξύ οι ρώσοι έχουν ξεκινήσει ένα μαραθώνιο καταστροφής των Leopard πριν καν φθάσουν στο Ανατολικό μέτωπο.
Οι ρώσοι προσφέρουν ισχυρά οικονομικά κίνητρα σε όσους στρατιώτες καταφέρουν να καταστρέψουν ή να παγιδεύσουν ένα Leopard… το κυνήγι των Leopard ξεκίνησε πριν καν φθάσουν στο ανατολικό μέτωπο… Ωστόσο η προειδοποίηση Putin ήταν αυτή που συντάραξε τη Δύση, καθώς το μήνυμα που έστειλε ήταν σαφέστατο: Έχουμε κάτι ισχυρότερο για να απαντήσουμε στα γερμανικά τανκς. 
Εξίσου σημαντική και η οποία αποτυπώνει την πραγματικότητα στο μέτωπο είναι η παραδοχή των Βρετανών ότι η Ουκρανία χρειάζεται πλέον...ένα μαγικό ραβδί για να αντέξει.

Βρετανία: Η Ουκρανία χρειάζεται ένα μαγικό ραβδί

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Ben Wallace δήλωσε ότι δεν υπάρχει «κανένα μαγικό ραβδί» που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας, καθώς ρωτήθηκε στις 2/2/2023
για την πιθανότητα προμήθειας βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών για να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Ο Wallace δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής αεροσκαφών, αλλά τόνισε ότι δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Ουκρανία αυτή τη στιγμή και ότι υπάρχουν πρακτικά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν, όπως οι πολλοί μήνες που χρειάζονται για να εκπαιδευτούν οι ουκρανικές δυνάμεις για να τα χρησιμοποιήσουν.
«Δεν υπάρχει κανένα μαγικό ραβδί σε αυτή τη φρικτή σύγκρουση», είπε ο Βρετανός υπουργός σε δημοσιογράφους στο Πόρτσμουθ στη νότια Αγγλία, σε μια βάση του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Rishi Sunak είπε ότι το ταχύτερο διάστημα που χρειάζεται να μάθει ένας πιλότος να πετά ένα βρετανικό μαχητικό αεροσκάφος είναι 35 μήνες, διευκρινίζοντας τα πρακτικά ζητήματα που επικαλέστηκε η Βρετανία αναφορικά με την προμήθεια της Ουκρανίας με βρετανικά αεροσκάφη.

Putin: Η Ρωσία έχει... κάτι παραπάνω από άρματα μάχης


Σαφή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που εμπλέκονται πλέον άμεσα και απροκάλυπτα στον πόλεμο της Ουκρανίας, απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.
Σε επίσκεψή του την Πέμπτη (2/2/2023) στο μνημείο στο Mamayev Kurgan στο Volgograd, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 80ή επέτειο από τη νίκη στη Μάχη του Στάλινγκραντ, o Putin αφού εξέφρασε τη βεβαιότητά του για τη νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, απηύθυνε σαφή προειδοποίηση στη Δύση για τον εξοπλισμό που στέλνει στο καθεστώς Zelensky.
«Μας απειλούν με τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard, εμείς θα αναπτύξουμε κάτι παραπάνω από απλά τανκς», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, δήλωση που εξελήφθη από αναλυτές ως πυρηνική προειδοποίηση.
«Εκείνοι που παρασύρουν τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, σε έναν άλλο πόλεμο κατά της Ρωσίας, κάνοντας ιδιαίτερα ανεύθυνες δηλώσεις και επιδιώκοντας να νικήσουν τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης, προφανώς, δεν καταλαβαίνουν ότι ένας σύγχρονος πόλεμος εναντίον της Ρωσίας δεν γίνεται με τανκς.
Εμείς διαθέτουμε κάτι για να απαντήσουμε και δεν θα είναι μόνο η χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων», σημείωσε ο Putin καλώντας τους πάντες να το αντιληφθούν.


Οι Ουκρανοί προειδοποιούν: Η Ρωσία σχεδιάζει μεγάλη επίθεση για την επέτειο του πολέμου

Η Ρωσία σχεδιάζει νέα μεγάλη επίθεση για να συμπέσει με την πρώτη επέτειο του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov.
Μιλώντας σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα ενεργοποιήσει ένα μεγάλο τμήμα κινητοποιημένων στρατευμάτων, κοντά στις 500.000, πολύ περισσότερους από τους 300.000 στρατιώτες που κινητοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022.
«Ας μην υποτιμούμε τον εχθρό μας», είπε ο Oleksii Reznikov. «Επίσημα ανακοίνωσαν 300.000 στρατιώτες, αλλά όταν βλέπουμε τα στρατεύματα τους στα σύνορα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος».

Τι υποστηρίζει το ISW το αμερικανικό ινστιτούτο για τον πόλεμο

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να προειδοποιούν για την πρόθεση της Ρωσίας να πραγματοποιήσει μια αποφασιστική επιθετική επιχείρηση στο Donbass τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2023, που αποτελεί την πιο πιθανή εξέλιξη με βάση το ISW αμερικανικό ινστιτούτο για τον πόλεμο (MLCOA).
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Κύριας Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών (GUR) Andriy Yusov δήλωσε ότι η Ουκρανία βρίσκεται στις παραμονές μιας νέας φάσης μάχης που θα λάβει χώρα τους επόμενους δύο μήνες.
Ο Ουκρανός συνταγματάρχης Serhiy Hrabskyi δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει επαρκείς δυνάμεις για να πραγματοποιήσει επίθεση κατά μήκος ολόκληρης της πρώτης γραμμής των 1.500 χιλιομέτρων στην Ουκρανία και θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην κατάληψη των περιφερειών του Donetsk και Luhansk.

H επίθεση στα βόρεια… στρατηγική αποπροσανατολισμού των Ουκρανικών δυνάμεων

Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin μπορεί να θέτει όρους για περαιτέρω ρωσικές διασυνοριακές επιδρομές στις βορειοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, πιθανότατα σε μια προσπάθεια να καθηλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις σε βόρειες συνοριακές περιοχές.
Και ενώ οι Ουκρανικές δυνάμεις θα είναι καθηλωμένες στα βόρεια… οι ρώσοι θα επιτίθενται στο Luhansk όπου ελέγχουν σχεδόν το 90% της περιοχής και στο Donetsk που ελέγχουν το 60%...

Η Ρωσία μπορεί επίσης να θέτει όρους για κλιμακούμενες διασυνοριακές επιδρομές προκειμένου να αποσπάσει και να διαλύσει τις ουκρανικές δυνάμεις από κρίσιμους άξονες προέλασης, καθηλώνοντάς τις σε βορειοανατολικές συνοριακές περιοχές.
Το ISW συνεχίζει να εκτιμά ότι μια ρωσική εισβολή από τη Λευκορωσία είναι εξαιρετικά απίθανη ωστόσο είναι ικανή να καθηλώσει τα Ουκρανικά στρατεύματα στα σύνορα της βόρειας Ουκρανίας με την Λευκορωσία…
Η απειλή διασυνοριακών επιδρομών από τις περιφέρειες Belgorod, Bryansk και Kursk στη βόρεια και βορειοανατολική Ουκρανία είναι πιθανώς μια προσπάθεια να αναγκαστεί η Ουκρανία να αναπτύξει στρατεύματα σε αυτές τις περιοχές για προστασία από τέτοιες επιθέσεις, διασκορπίζοντας έτσι τα ουκρανικά στρατεύματα πριν από μια πιθανή ρωσική επιθετική επιχείρηση τους επόμενους μήνες.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά του Bakhmut.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι οι ρώσοι σκοτώνουν αδιακρίτως όποιον βρουν στο Bakhmut επιβεβαιώνοντας έτσι την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στο Bakhmut.
Να σημειωθεί ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε πρόσφατα το Soledar και τις γύρω περιοχές, ήταν μια μεγάλη επιτυχία και έχει σχεδόν καταλάβει το Ugledar…

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις για να ανακτήσουν τις χαμένες θέσεις στη γραμμή Svatove-Kreminna.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να εκτελούν αποστολές - αποτροπής σε νησιά στο δέλτα του ποταμού Dnipro στην περιφέρεια Kherson, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις ουκρανικές δυνάμεις να κερδίσουν έδαφος.

Στο Bakhmut καταρρέει η Ουκρανική άμυνα - Οι  Wagner κατέλαβαν τον οικισμό Mykolaivka

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις γύρω από το Bakhmut.
Οι δυνάμεις της Wagner πήραν τον έλεγχο του οικισμού Mykolaivka στην κατεύθυνση του Seversk βόρεια του Soledar, μία ιδιαίτερα σημαντική θέση
Οι Ουκρανοί προσπαθούν να αποκρούσουν τις επιθέσεις των Ρώσων στο Bakhmut, βορειοανατολικά του Bakhmut κοντά στο Spirne (25 χλμ. βορειοανατολικά), Rozdolivka (15 χλμ βορειοανατολικά), Blahodatne (5 χλμ βόρεια), Krasna Hora (5 χλμ βόρεια και Paraskoviivka (6 χλμ βόρεια) και νοτιοδυτικά του Bakhmut κοντά στο Klishchiivka (7 χλμ νοτιοδυτικά)
Ο επικεφαλής του ιδιωτικού στρατού Wagner Prigozhin δήλωσε ότι, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη περικυκλώσει τον Bakhmut αλλά η πρόοδος των ρωσικών δυνάμεων είναι μεγάλη οδηγώντας τους Ουκρανούς σε μεγάλες απώλειες…
Μόνο στο Bakhmut οι Ουκρανοί σε νεκρούς και τραυματίες πρέπει να έχουν χάσει 16.500 στρατιώτες…
map_3.jpg

Γεωτοποθετημένες εικόνες μάχης δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει προόδους βορειοανατολικά του Bakhmut κοντά στην Krasna Hora και στα βορειοανατολικά και ανατολικά προάστια του Bakhmut, καθώς και νότια του Bakhmut κοντά στο Opytne και στα νότια προάστια του Bakhmut.
Ρωσική πηγή δημοσίευσε βίντεο ενός μαχητή της Ομάδας Wagner στο Blahodatne που ισχυρίστηκε ότι ο Wagner απώθησε τις ουκρανικές δυνάμεις τρία έως τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από το Blahodatne.
Οι Wagner έχουν προχωρήσει κατά μήκος ορισμένων οδών στα βόρεια και ανατολικά προάστια του Bakhmut.
Ρωσικές πηγές συνέχισαν να ισχυρίζονται ότι οι δυνάμεις της Ομάδας Wagner ωθούν βορειοδυτικά της περιοχής Klishchiivka προς το Ivanivske και τα νοτιοδυτικά προάστια του Bakhmut προκειμένου να κόψουν τον αυτοκινητόδρομο T0504 Kostyantynivka-Chasiv Yar-Bakhmut καθώς και νότια του Bakhmut κοντά στο Opytne και στις νότιες παρυφές του Bakhmut.


Medvedev: Ο Ουκρανικός στρατός θα συντριβεί

Οι αυξημένες προμήθειες όπλων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα προκαλέσουν την συντριβή των Ουκρανών ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας (SB) της Ρωσικής Ομοσπονδίας Medvedev ο οποίος επισκέφθηκε την ρωσική κατασκευαστική εταιρία Raduga Design Bureau.
«Οι ένοπλες δυνάμεις μας λαμβάνουν τακτικά και πλήρως διάφορους τύπους πυραύλων».
«Οι προμήθειες όλων των τύπων στρατιωτικού και στρατιωτικού εξοπλισμού θα αυξηθούν σημαντικά το 2023.
Αυτό θα επιφέρει μια συντριπτική ήττα του ουκρανικού στρατού παρ΄ ότι εξοπλίζονται συστηματικά από την Δύση.
Εξάλλου ο Medvedev έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ότι «το καθεστώς του Κιέβου σύντομα δεν θα έχει διέξοδο στη θάλασσα», υπονοώντας πως η διεύρυνση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στρέφεται στην Οδησσό.

Οι Ρωσικές Δυνάμεις κατέστρεψαν εκτοξευτές HIMARS και MLRS κοντά στο Kramatorsk

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας κοντά στην πόλη Kramatorsk στο Donetsk (DPR) κατέστρεψαν αμερικανικούς εκτοξευτές M-270 MLRS και M-142 HIMARS.
Eπίσης στις περιοχές των οικισμών Druzhelyubovka, περιοχή Zaporizhia και Avdeevka, Malinovka, στο Donetsk «τρεις αποθήκες πυραύλων και όπλων πυροβολικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας καταστράφηκαν».

Lavrov: Η Ρωσία θα επιλύσει μόνη της όλα τα ζητήματα στην Ουκρανία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov σημείωσε ότι, σύμφωνα με ειδικούς, είναι αδύνατο για τους Ουκρανούς να χειριστούν τους νέους τύπους όπλων που παραδίδονται στην Ουκρανία…
Η Ρωσία θα επιλύσει όλα τα ζητήματα στην Ουκρανία μόνη της, ανεξάρτητα από τις παραδόσεις όπλων της Δύσης στον Ουκρανικό στρατό…
Είπε ότι οι ισχυρισμοί ότι το ΝΑΤΟ δεν διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας αλλά απλώς εξοπλίζει την Ουκρανία είναι γελοίοι.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι, σύμφωνα με ειδικούς, είναι αδύνατο για τους Ουκρανούς να χειριστούν εκείνους τους τύπους όπλων που έχουν ήδη παραδοθεί εν μέρει ή έχει ανακοινωθεί η πιθανή παράδοσή.
«Υπάρχουν συστήματα που, σύμφωνα με ειδικούς, είναι αδύνατο να μάθουν να χρησιμοποιούνται ακόμη και στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα οπότε η Δύση πρέπει να στείλει και πληρώματα μάχης.
Δυτικοί στρατιωτικοί θα προσληφθούν ως μισθοφόροι με τα κατάλληλα διαπιστευτήρια»… ανέφερε ο Lavrov.

To τέλος του πολέμου θα βρει νικήτρια την Ρωσία

«Όλοι μας θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά αυτό που έχει σημασία εδώ δεν είναι ο χρόνος, αλλά η ουσία και η ποιότητα του αποτελέσματος που θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε για την Ρωσία, για εκείνους τους ανθρώπους που θέλουν να παραμείνουν μέρος του ρωσικού πολιτισμού οι οποίοι καταπιέζονται από το Ουκρανικό καθεστώς.
Το τέλος του πολέμου θα βρει την Ρωσία νικήτρια…
Για το ορατό μέλλον και εφόσον η Δύση επιδιώκει την ήττα της Ρωσίας δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση του Ουκρανικού…

Οι ΗΠΑ στέλνουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, η οποία θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Glsdb, αλλά όχι τους πιο δραστικούς Atacms.

Mateusz Morawiecki (Πρωθυπουργός Πολωνία): Ο Putin δεν παρατάει ποτέ, θα χτυπήσει ξανά το Κίεβο

Σύμφωνα με τον Πολωνό πρωθυπουργό Mateusz Morawiecki, ο Ρώσος Πρόεδρος Putin «δεν τα παρατάει ποτέ», επομένως «μπορούμε να περιμένουμε μια νέα απόπειρα κατάληψης της ουκρανικής πρωτεύουσας».
Αυτό είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild. «Νομίζω ότι, δυστυχώς, ο Putin όχι μόνο είναι γεμάτος μίσος για την Ουκρανία, αλλά θέλει επίσης να αποδείξει για άλλη μια φορά στον λαό του ότι είναι ένας μακροπρόθεσμος παίκτης που δεν θα τα παρατήσει ποτέ και θα επιτεθεί ξανά στο Κίεβο.
Ναι, έχω αυτόν τον φόβο».
Ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης τόνισε ότι η Ρωσία έχει κινητοποιήσει 200.000 έως 500.000 ανθρώπους και διαθέτει πολλά πυρομαχικά, όπλα και οικονομικούς πόρους.
Οι διαθέσιμοι πόροι μπορεί να είναι αρκετοί για μια προσπάθεια επίθεσης στην Ουκρανία από 2-3 κατευθύνσεις

Οι ΗΠΑ… εξαγγέλλουν πολλά αλλά στέλνουν λιγότερα…

Ενώ οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί να στείλουν σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, καθώς και να αναπληρώσουν τα δικά τους στρατιωτικά αποθέματα, μέχρι στιγμής το Πεντάγωνο έχει υπογράψει συμβόλαια για περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμά η Wall Street Journal.

Ταυτόχρονα, οι νέες μεγάλες συμβάσεις δεν έχουν αυξήσει ουσιωδώς τα έσοδα στις πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ.

Η Lockheed Martin Corp., μία από τις μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες στον κόσμο, που παράγει αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και τους εκτοξευτές πυραύλων HIMARS, ισχυρίστηκε ότι αναμένει ότι οι ετήσιες πωλήσεις θα μειωθούν για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Ο συνεργάτης της Lockheed, Raytheon Technologies Corp., δεν αναμένει μεγάλη αύξηση των πωλήσεων μέχρι το 2024.

Ο αμυντικός τομέας των ΗΠΑ έχει υποχωρήσει περίπου κατά 6% μέχρι στιγμής φέτος, υποαποδίδοντας στο χρηματιστήριο κατά 12%.
Ένα μεγάλο πρόβλημα για τους Αμερικανούς κατασκευαστές όπλων είναι το χάσμα μεταξύ των δηλώσεων του Πενταγώνου σχετικά με το μέγεθος της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και το πόσα πραγματικά ξοδεύονται για την αγορά νέων όπλων.

Η Ουκρανία υπερ-καταναλώνει οπλικά συστήματα

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, η Ουκρανία είχε ξοδέψει τόσους πυραύλους Stinger όσους είχαν παραγάγει οι Ηνωμένες Πολιτείες σε 13 χρόνια, καθώς και πυραύλους για συγκροτήματα Javelin που κατασκευάστηκαν σε μια 5ετία.
Οι αμυντικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις παραγγελίες, ξεπερνώντας τα προβλήματα με την έλλειψη εργατικού δυναμικού και τις δυσκολίες παραγωγής, που προέκυψαν από την ανάγκη να επεκταθεί γρήγορα η παραγωγή.
Νωρίτερα, ο υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η παράταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία για έξι μήνες ή ένα χρόνο θα αποτελούσε απειλή για τις αλυσίδες εφοδιασμού του αμερικανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού κλάδου.
Ήδη στα μέσα Νοεμβρίου, το CNN, ανέφερε την εξάντληση των αποθεμάτων ορισμένων τύπων όπλων και πυρομαχικών στον αμερικανικό στρατό.
Συμπεριλαμβάνονται πυρομαχικά πυροβολικού 155 mm και φορητά αντιαεροπορικά συστήματα Stinger, πύραυλοι HARM, πύραυλοι επιφανείας-εδάφους GMLRS και φορητά αντιαρματικά συστήματα Javelin.

Το κυνήγι των Leopard

Οι συζητήσεις για τη μεταφορά δυτικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία π.χ. F-16 συνεχίζονται, αλλά καμία από τις χώρες του ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμη να αναλάβει την πρωτοβουλία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι οι ΗΠΑ δεν θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16, παρά το γεγονός ότι η συζήτηση για το θέμα αυτό εντάθηκε μετά την απόφαση μεταφοράς αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.
Η Πολωνία είναι έτοιμη να μεταφέρει τα μαχητικά της F-16 στην Ουκρανία μόνο σε «πλήρη συντονισμό» με τις χώρες του ΝΑΤΟ, υποστήριξε ο Πολωνός πρωθυπουργός.
Ο Γάλλος πρόεδρος Macron προειδοποίησε ότι η Γαλλία «αρχικά δεν αποκλείει τίποτα».
Έτσι, είναι δυνατή και η μεταφορά πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.
Ο Macron διατύπωσε ορισμένους όρους για την Ουκρανία. Ειδικότερα, τα όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για χτυπήματα στο έδαφος της Ρωσίας και οι προμήθειες δεν πρέπει να μειώνουν την αμυντική ικανότητα της Γαλλίας.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωποι των ΗΠΑ προετοιμάζουν ήδη την κοινή γνώμη για την προμήθεια πολεμικών αεροπλάνων στην Ουκρανία. Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία ανέφερε ότι ο Zelensky ο Ουκρανός Πρόεδρος θα μπορούσε να υπογράψει δέσμευση να μην χρησιμοποιήσει μαχητικά F-16 για χτυπήματα σε στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας.
Δεν είναι σαφές τι αποτέλεσμα θα είχε μια τέτοια δέσμευση κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Στην πραγματικότητα, οι όποιες συζητήσεις για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία δεν είναι παρά συνομιλίες. Άλλωστε, οι «ευρωπαίοι εταίροι» περιμένουν απλώς μια εντολή από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ΗΠΑ προφανώς δεν βιάζοτται να κλιμακώσουν περαιτέρω την κατάσταση.
Πρέπει ακόμα να παραδώσουν τα άρματα μάχης Leopard και Abrams που υποσχέθηκαν στην Ουκρανία.
Τα περιβόητα τανκς είναι μόνο ένα μικρό μέρος όλων των στρατιωτικών προμηθειών που μεταφέρονται ακατάπαυστα προς την Ουκρανία…όμως αποκαλύφθηκε στην πράξη πόσο άμεση είναι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Τα Leopard

Στη Ρωσία, ωστόσο ετοιμάζονται για την άφιξη των γερμανικών Leopard και αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams στην πρώτη γραμμή του Donbass…
Πολλοί ρώσοι ανακοίνωσαν υψηλά bonus για τους ρώσους στρατιώτες που θα παγιδεύσουν ή θα καταστρέψουν τεθωρακισμένα της Δύσης και ειδικά τα Leopard.

Στις 29 Ιανουαρίου, ένας διάσημος Ρώσος ηθοποιός, εκ μέρους «μερικών εκπροσώπων μιας μεγάλης ρωσικής επιχείρησης», ανακοίνωσε ένα έπαθλο 10 εκατομμυρίων ρουβλίων για κάθε Abrams που θα καταστραφεί.

Πριν από μερικές ημέρες, η ρωσική εταιρεία FORES ανακοίνωσε μια ανταμοιβή 5 εκατομμυρίων ρουβλίων για το πρώτο κατεστραμμένο ή παγιδευμένο αμερικανικό M1 Abrams ή το γερμανικό Leopard 2.

Η πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε επίσης από κρατικούς φορείς.
Ο κυβερνήτης της Επικράτειας Trans-Baikal θα πληρώσει στους συμπατριώτες του 3 εκατομμύρια ρούβλια για την παγίδευση και 1 εκατομμύριο ρούβλια για την καταστροφή του γερμανικού άρματος Leopard.
Για τα τανκς Abrams των ΗΠΑ το bonus είναι 1,5 εκατομμύριο για τη κατάληψη και 500 χιλιάδες ρούβλια για την καταστροφή.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα βραβεία που ανακοινώθηκαν.
Το κυνήγι των Leopard και Abrams ξεκίνησε πριν καν φθάσουν στην Ουκρανία.
Kharkiv_Battle_Map_Draft_February_12023.png
1379465.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης