Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΒοΕ: Αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης - Σήμα για μικρότερες αυξήσεις στο μέλλον

ΒοΕ: Αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης - Σήμα για μικρότερες αυξήσεις στο μέλλον
Στις επόμενες συνεδριάσεις, η ΒοΕ αναμένεται να περιορίσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα
Σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε η Bank of England (ΒοΕ), περιορίζοντας ορισμένες από τις προηγούμενες δυσοίωνες προβλέψεις της.
Ειδικότερα, το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4%, αλλά στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι για τις επόμενες συνεδριάσεις δεν αποκλείονται αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Κρίσιμης σημασίας θεωρείται το γεγονός ότι η ΒοΕ απέσυρε τη λέξη «δυναμική» από τη ρητορική της όσον αφορά τη συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων στην προσπάθεια της για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.
«Ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει σε περίπου 4% προς το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ την ίδια στιγμή η μείωση της παραγωγής θα είναι μικρότερη σε σχέση με τις προβλέψεις του Νοεμβρίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου διαμορφώθηκε στο 10,7% τον Δεκέμβριο του 2022, ελαφρώς μειωμένος από το υψηλό 41 ετών του προηγούμενου μήνα (11,1%) καθώς η χαλάρωση των τιμών των καυσίμων συνέβαλε στην άμβλυνση των πιέσεων στις τιμές. Ωστόσο, οι υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας εξακολουθούν να πιέζουν τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου και αν οδηγούν σε εκτεταμένες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.
Οι αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις της Πέμπτης (2/2/2023) προέβλεπαν μικρότερη ύφεση από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα προέβλεπε προηγουμένως ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου εισερχόταν στη μεγαλύτερη ύφεση που έχει καταγραφεί ποτέ, αλλά το ΑΕΠ αυξήθηκε απροσδόκητα κατά 0,1% τον Νοέμβριο, αφού ξεπέρασε τις προσδοκίες και τον Οκτώβριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η επικείμενη ύφεση μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλης διάρκειας ή τόσο μεγάλη όσο οι αρχικοί φόβοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης