Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά 10 μηνών το ευρώ, στα 1,10 έναντι του δολαρίου

Σε υψηλά 10 μηνών το ευρώ, στα 1,10 έναντι του δολαρίου
Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ
Σε υψηλά 10 μηνών βρίσκεται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, εν όψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την οποία οι αγορές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, μία ημέρα μετά την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στις 25 μονάδες βάσης.
Η Fed δήλωσε επίσης ότι έχει γυρίσει σελίδα στη μάχη κατά του πληθωρισμού, κάνοντας την πρώτη ρητή αναγνώρισή ότι οι αυξήσεις των τιμών επιβραδύνονται και ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς ότι το τέλος της εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων είναι κοντά.
Η πιο δραματική βουτιά του δολαρίου ήρθε αφού ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση ότι "η διαδικασία αποπληθωρισμού έχει ξεκινήσει", αν και επίσης σηματοδότησε ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ότι δεν επίκεινται περικοπές.
"Ήταν σε μεγάλο βαθμό ένα είδος ανακούφισης... ότι δεν υπήρχε τίποτα που να αμφισβητεί πραγματικά σοβαρά την επικρατούσα άποψη της αγοράς", σχολίασε ο Ray Attrill, επικεφαλής στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών στην National Australia Bank (NAB).
"Ο Powell είπε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να είναι περιοριστικά για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό δεν αποτρέπει την αγορά από το να πει ότι κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι έξι μήνες και όχι δύο χρόνια".
Το ευρώ έφτασε στα 1,1034 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδό του από τις 4 Απριλίου 2022, έχοντας σημειώσει άλμα 1,2%.

Το ενδιαφέρον στην ΕΚΤ

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Μια αύξηση 50 μ.β. αναμένεται ευρέως, όπως και ένα επιθετικό μήνυμα που θα στηρίξει την τιμολόγηση της αγοράς για περαιτέρω σύσφιξη 75-100 μ.β. μέχρι το καλοκαίρι", δήλωσε ο Chris Turner, παγκόσμιος επικεφαλής αγορών της ING.
"Η απότομη μείωση των διαφορών των επιτοκίων αναμένεται να γίνει μεγαλύτερος μοχλός κίνησης του ευρώ/δολαρίου φέτος και θα πρέπει να το οδηγήσει στην περιοχή του 1,15 το δεύτερο τρίμηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης