Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λήξη συναγερμού στην Αυστραλία - Βρέθηκε η ραδιενεργή κάψουλα

Λήξη συναγερμού στην Αυστραλία - Βρέθηκε η ραδιενεργή κάψουλα
Η ραδιενεργός κάψουλα ήταν μέρος ενός μετρητή που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της πυκνότητας στο ορυχείο Gudai-Darri της Rio Tinto
Οι αυστραλιανές αρχές βρήκαν την Τετάρτη τη ραδιενεργή κάψουλα που είχε χαθεί στην αχανή Outback μετά από σχεδόν εβδομαδιαία έρευνα κατά μήκος ενός τμήματος αυτοκινητόδρομου μήκους 1.400 χιλιομέτρων (870 μιλίων), δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.
Ο στρατός επαληθεύει την κάψουλα η οποία θα μεταφερθεί σε ασφαλείς εγκαταστάσεις στην πόλη Περθ την Πέμπτη, δήλωσε ο υπουργός Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης Stephen Dawson σε συνέντευξη Τύπου, όπως μεταδίδει το Reuters.
"Αν αναλογιστεί κανείς το εύρος της περιοχής έρευνας, ο εντοπισμός αυτού του αντικειμένου ήταν μια μνημειώδης πρόκληση, οι ομάδες έρευνας βρήκαν κυριολεκτικά τη βελόνα στα άχυρα", δήλωσε ο Dawson.
Η ραδιενεργός κάψουλα ήταν μέρος ενός μετρητή που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της πυκνότητας της τροφοδοσίας σιδηρομεταλλεύματος από το ορυχείο Gudai-Darri της Rio Tinto στην απομακρυσμένη περιοχή Kimberley της πολιτείας.
Το μετάλλευμα μεταφερόταν σε μια εγκατάσταση στα προάστια του Περθ - μια απόσταση μεγαλύτερη από το μήκος της Μεγάλης Βρετανίας.
Αξιωματούχοι από το τμήμα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της Δυτικής Αυστραλίας, οι αμυντικές αρχές, ειδικοί σε θέματα ραδιενέργειας και άλλοι χτένιζαν το τμήμα του αυτοκινητόδρομου για τη μικροσκοπική κάψουλα που χάθηκε κατά τη μεταφορά πριν από δύο και πλέον εβδομάδες.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κάψουλα προφανώς έπεσε από ένα φορτηγό και προσγειώθηκε στην άκρη του δρόμου, προσθέτοντας ότι ήταν απίθανο να υπάρξει μόλυνση στην περιοχή.
Η ασημένια κάψουλα, διαμέτρου 6 χιλιοστών και μήκους 8 χιλιοστών, περιέχει καίσιο -137 το οποίο εκπέμπει ακτινοβολία ίση με 10 ακτίνες Χ ανά ώρα.
Οι άνθρωποι είχαν ενημερωθεί να μείνουν τουλάχιστον πέντε μέτρα μακριά από την κάψουλα, αν την εντοπίσουν, καθώς η έκθεση θα μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα από ακτινοβολία ή ασθένεια από ακτινοβολία, αν και η οδήγηση δίπλα της θεωρείται ότι ενέχει σχετικά χαμηλό κίνδυνο, παρόμοιο με τη λήψη ακτίνων Χ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης