Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει πολιτική - Ο επίμονος πληθωρισμός «επιβάλει» κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων

Η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει πολιτική - Ο επίμονος πληθωρισμός «επιβάλει» κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέχει πολύ από μια στροφή πολιτικής
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη να στρέφουν την προσοχή τους στον πυρήνα του πληθωρισμού και να προσπαθούν να προβλέψουν πότε οι ουρανοκατέβατες τιμές καταναλωτή θα μπορούσαν να μειωθούν.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, καθώς οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί.
Αλλά ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος αφαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα, συνεχίζει να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό.
"Με την οικονομία να αποδεικνύεται πιο ανθεκτική στο ενεργειακό σοκ και την αγορά εργασίας να παραμένει σφιχτή, πιστεύουμε ότι οι πιέσεις στις τιμές που προέρχονται από τον τομέα των υπηρεσιών θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο για να ψυχρανθούν ουσιαστικά", δήλωσε ο Paul Hollingsworth, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην BNP Paribas.
Η οικονομία της ευρωζώνης αποδεικνύεται πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν και μάλιστα απέφυγε τη συρρίκνωση το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Η Γαλλία και η Ισπανία κατέγραψαν ανάπτυξη που αντιστάθμισε τη συρρίκνωση της παραγωγής της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Οι φόβοι για ύφεση υποχωρούν

Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξής του για την παγκόσμια οικονομία για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, επικαλούμενο την Κίνα και τη σταθερή ζήτηση στις ΗΠΑ.
Αυτό αναμένεται να ωφελήσει την ευρωζώνη καθώς τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγικοί προορισμοί των χωρών της ευρωζώνης.
"Η αποθήκευση φυσικού αερίου είναι αυξημένη και οι τιμές του φυσικού αερίου είναι μειωμένες.
Ο πληθωρισμός μειώνεται και η αβεβαιότητα μειώνεται.
Ως εκ τούτου, έχουμε αφαιρέσει την ύφεση από την πρόβλεψή μας για το 2023", δήλωσε ο Mark Wall, παρατηρητής της ΕΚΤ στην Deutsche Bank.
Σύμφωνα με τις βασικές προσδοκίες της Wall, η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο - καταλήγοντας σε τελικό επιτόκιο 3,25%.
"Αναμένουμε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά μέχρι τα μέσα του 2024, όταν η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει κατά 25 μ.β. ανά τρίμηνο, έως ότου τα επιτόκια επιστρέψουν σε ουδέτερο επίπεδο το 2025".

Μάχη για τον πληθωρισμό

Ένα άλλο μεγάλο θέμα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτή την εβδομάδα θα είναι η ποσοτική σύσφιξη - η συρρίκνωση του ισολογισμού της και το τι θέλει να επιτύχει με αυτή την πολιτική.
Ο Anatoly Annenkov της Societé Generale δήλωσε ότι η τράπεζα θα μπορούσε να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει μια ταχύτερη μείωση του ισολογισμού της για να βοηθήσει τη μάχη της κατά του επίμονου πληθωρισμού.
"Οι εκτιμήσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μπορεί να υπερισχύουν προς το παρόν, υποστηρίζοντας μια αργή έναρξη, αλλά εάν η ΕΚΤ δεν καταφέρει να σημειώσει πρόοδο με τον πυρήνα του πληθωρισμού, πολλοί διοικητές είναι πιθανό να δουν τα πράγματα διαφορετικά προς το τέλος του έτους", δήλωσε ο Annenkov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης