Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Νέο πακέτο βοήθειας άνω των 2 δισ δολαρίων για Ουκρανία – Δίνει όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς

ΗΠΑ: Νέο πακέτο βοήθειας άνω των 2 δισ δολαρίων για Ουκρανία – Δίνει όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς
Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν στείλει στρατιωτική βοήθειας αξίας περίπου 27,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετοιμάζουν οι ΗΠΑ για την Ουκρανία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως για πρώτη φορά θα περιλαμβάνονται και όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς.
Το πακέτο αναμένεται να ανακοινωθεί πιθανόν ακόμη κι εντός της εβδομάδας.
Όπως αναφέρεται, θα συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων ανταλλακτικά για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, πυρομαχικά ακριβείας και αντιαρματικούς πυραύλους Javelin.
Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού (1,7 δισεκ. δολάρια) θα προέλθει από κονδύλι που επιτρέπει στην κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden να προμηθεύεται είδη απευθείας από τη βιομηχανία, αντί να αντλεί από αποθέματα του αμερικανικού στρατού.
Θα διατεθεί ιδίως για την αγορά ρουκέτας νέου τύπου, της «εκτοξευόμενης από το έδαφος βόμβας μικρής διαμέτρου» (Ground Launched Small Diameter Bomb, GLSDB), που κατασκευάζουν από κοινού οι Boeing και Saab, με δραστικό βεληνεκές 150 χιλιομέτρων.
To βεληνεκές της GLSDB δυνητικά θα επιτρέψει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να επιτυγχάνουν την προσβολή στόχων ως τώρα εκτός εμβέλειας, στο πλαίσιο αντεπιθέσεων ή ενεργειών παρενόχλησης των ρωσικών στρατευμάτων πολύ πίσω από τις γραμμές των μετώπων.

Η ρουκέτα

H ρουκέτα αυτή βασίζεται στον συνδυασμό της βόμβας GBU-39 και του κινητήρα ρουκετών M26. Και τα δύο είδη αυτά αφθονούν στις αποθήκες του αμερικανικού στρατού.
Είναι κατευθυνόμενη με την αξιοποίηση του συστήματος GPS, υπερνικά συστήματα ηλεκτρονικής παρεμβολής, είναι παντός καιρού και μπορεί να καταστρέψει ολοσχερώς τεθωρακισμένα.
Η GBU-39, η οποία είναι εφοδιασμένη με μικρά, αναδιπλούμενα πτερύγια, τα οποία επιτρέπουν να διανύει πάνω από 100 χιλιόμετρα όταν η ρίψη της γίνεται από αεροσκάφος, μπορεί να πλήττει στόχους με διάμετρο ακόμη κι ενός μέτρου.

Ανταλλακτικά και αντιαεροπορικά

Το πακέτο θα συμπεριλάβει επίσης μέρη για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας HAWK, συστήματα κατά UAVs, ραντάρ αντιπυροβολικού και επιτήρησης του εναέριου χώρου, εξοπλισμό επικοινωνιών, UAVs τύπου PUMA, καθώς και ανταλλακτικά για συστήματα όπως οι συστοιχίες αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας Patriot και τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley.

Βοήθεια πάνω από 27 δισ

Πέρα από το μέρος του πακέτου εξοπλισμών που θα αγοραστεί απευθείας από τη βιομηχανία, το άλλο, αξίας 400 και πλέον εκατ. δολαρίων, θα προέλθει από ειδικό κεφάλαιο που έχει στη διάθεσή του ο αμερικανός πρόεδρος και του δίνει τη δυνατότητα να αντλεί από τα αποθέματα του στρατού των ΗΠΑ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Στο πακέτο αυτό αναμένεται να συμπεριληφθούν οχήματα μεταφοράς προσωπικού ικανά να αντέξουν πλήγματα από νάρκες (MRAPs), συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών κατευθυνόμενων ρουκετών (GMLRS) και διάφορα είδη πυρομαχικών.
Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν στείλει στρατιωτική βοήθειας αξίας περίπου 27,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης