Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαύρες προβλέψεις ΔΝΤ για Βρετανία - Θα είναι η μόνη χώρα των G7 με ύφεση το 2023, μάλιστα μεγαλύτερη από της Ρωσίας

Μαύρες προβλέψεις ΔΝΤ για Βρετανία - Θα είναι η μόνη χώρα των G7 με ύφεση το 2023, μάλιστα μεγαλύτερη από της Ρωσίας
Κατά το ΔΝΤ, η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί το 2023 κατά 0,6% ενώ της Ρωσίας κατά 0,3%
Σχετικά Άρθρα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε τις οικονομικές προοπτικές για την οικονομία της Βρετανίας, τη στιγμή που εξέφρασε μεγαλύτερη αισιοδοξία για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Στις νέες προβλέψεις του που δημοσίευσε πριν λίγο, το ΔΝΤ υποστήριξε ότι η Βρετανία θα είναι η μόνη χώρα μέλος των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδά) που θα καταγράψει ύφεση το 2023 κατά 0,6%.
Η ύφεση της βρετανικής οικονομίας θα είναι μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη από της ρωσικής, καθώς το ΔΝΤ προβλέπει για τη Ρρωσία συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 0,3% το 2022.
Η ανάλυση του ΔΝΤ αποδίδει τις αρνητικές οικονομικές προοπτικές της βρετανικής οικονομίας καταρχήν στις σταθερά αυξημένες τιμές της ενέργειας.
Όπως δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Pierre-Olivier Gourinchas, η φετινή πρόβλεψη «αντανακλά την υψηλή εξάρτηση της Βρετανίας από το ακριβό υγρό φυσικό αέριο, η οποία οδηγεί κατακόρυφα το κόστος ζωής».
Επιπρόσθετα, το αυξανόμενο κόστος των στεγαστικών δανείων μετά την αύξηση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας (BOE), η παράλληλη αύξηση των φόρων, αλλά και η παρατεταμένη έλλειψη εργαζομένων είναι βασικοί παράγοντες που ασκούσαν υφεσιακές πιέσεις στη βρετανική οικονομία.
Δεν συμφωνούν όμως όλοι οι οικονομολόγοι με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Έτσι για παράδειγμα, ο Paul Johnson, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Ερευνών, δήλωσε στο BBC ότι «οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν είναι πάντα σωστές», και πρόσθεσε ότι ο ίδιος εκτιμά πως ότι «η οικονομία της Βρετανίας θα είναι σε γενικές γραμμές στάσιμη φέτος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης