Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bear market ράλι στο Nasdaq είδαν τον Ιανουάριο 2023 αναλυτές - Αυξάνουν τις απολύσεις οι εταιρείες τεχνολογίας

Bear market ράλι στο Nasdaq είδαν τον Ιανουάριο 2023 αναλυτές - Αυξάνουν τις απολύσεις οι εταιρείες τεχνολογίας
Είναι ο δείκτης σε bear market ράλι
Σχετικά Άρθρα
Ο Ιανουάριος υπήρξε για τις μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας του δείκτη Nasdaq έναν από τους καλύτερους μήνες τους εδώ και 20 χρόνια, παρά την επιτάχυνση στις μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας στις οποίες οι εταιρείες προχωρούν και τον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης.
Ο δείκτης Nasdaq Composite Index κατέγραψε άνοδο 10% τον Ιανουάριο, κι αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία του από τον Ιανουάριο του 2001, όταν είχε καταγράψει άνοδο 12%.
Οι μετοχές του Nasdaq πέρασαν σε ράλι όψει της συνεδρίασης της Fed που αναμένεται να ανακοινώσει μιρκή αύξηση επιτοκιών της τάξης των 25 μ.β. Αυτό που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την αισιοδοξία είναι ο πρόεδρος της Fed J Powell Πάουελ να τονίσει εκ νέου στο μήνυμά του ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων δεν έχει τελειώσει και ότι η Fed α συνεχίσει την επιθετική πολιτικής της, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού.
Να θυμίσουμε ότι το 2001, κατά το σκάσιμο της φούσκας των Dot Com, μετά από ένα δυνατό Ιανουάριο ο Nasdaq άρχισε να πέφτει τον Φεβρουάριο και συνέχισε την πτώση του χάνοντας ως και 30% κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους.
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει σήμερα μια επανάληψη του μοτίβου του 2001 εάν η Fed διατηρήσει την επιθετικότητά τους, οι εταιρείες ανακοινώσουν απογοητευτικά αποτελέσματα και οι κίνδυνοι ύφεσης επιμένουν.
Ένα δυσοίωνο σημάδι οικονομικής πίεσης μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας είναι η επιταχυνόμενη μείωση του προσωπικού στην οποία προχωρούν από τις αρχές του έτους, προκειμένου να βελτιώσουν την κερδοφορία τους, λόγω της επαπειλούμενης ύφεσης.
Από τις αρχές Ιανουαρίου, πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων, η Amazon, η Google, η Microsoft, η Salesforce, η IBM και άλλες, έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 52.000 απολύσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Πρόσθετα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας από το Layoffs.fyi δείχνουν ότι τον Ιανουάριο 229 εταιρείες τεχνολογίας, μεγάλες και μικρές, απέλυσαν συνολικά 68.502 υπαλλήλους.
Είναι προφανές λοιπόν ότι οι εταιρείες τεχνολογίας βρίσκονται υπό πίεση, αν και οι μετοχέςτους ακολουθούν ανοδική κίνηση, με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτέες να υποστηρίζουν ότι η έντονα ανοδική κίνηση του μηνός Ιανουαρίου για το Nasdaq μπορεί να αποδειχτεί ένα bear market rally.
Ο βαρύς σε τεχνολογία Nasdaq βιώνει έναν από τους καλύτερους μήνες του εδώ και δύο δεκαετίες παρά την επιτάχυνση των μαζικών περικοπών θέσεων εργασίας σε εταιρείες τεχνολογίας και τον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης