Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία στον πληθωρισμό - Βελτιώνονται οι προοπτικές

ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία στον πληθωρισμό - Βελτιώνονται οι προοπτικές
Ο αγώνας κατά του πληθωρισμού αρχίζει να αποδίδει καρπούς, αλλά οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους
Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος, πριν ανακάμψει το επόμενο έτος.
Η ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη με βάση τα ιστορικά πρότυπα, καθώς η καταπολέμηση του πληθωρισμού και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβαρύνουν τη δραστηριότητα.
Παρά τους αντίξοους αυτούς παράγοντες, οι προοπτικές είναι λιγότερο δυσοίωνες από ό,τι στις προβλέψεις του Οκτωβρίου και θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο καμπής, με την ανάπτυξη να πιάνει πάτο και τον πληθωρισμό να μειώνεται.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της τελευταίας έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία αναφέρεται ότι ο αγώνας κατά του πληθωρισμού αρχίζει να αποδίδει καρπούς, αλλά οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.

Ανθεκτική η οικονομική ανάπτυξη

Η οικονομική ανάπτυξη αποδείχθηκε εκπληκτικά ανθεκτική το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, με ισχυρές αγορές εργασίας, εύρωστη κατανάλωση των νοικοκυριών και επενδύσεις των επιχειρήσεων και καλύτερη από την αναμενόμενη προσαρμογή στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.
Ο πληθωρισμός, επίσης, παρουσίασε βελτίωση, με τις συνολικές μετρήσεις να μειώνονται πλέον στις περισσότερες χώρες - ακόμη και αν ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις πιο ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, δεν έχει ακόμη κορυφωθεί σε πολλές χώρες.
Αλλού, η ξαφνική επαναλειτουργία της Κίνας ανοίγει το δρόμο για ταχεία ανάκαμψη της δραστηριότητας.
Και οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις άρχισαν να υποχωρούν.
Αυτό, καθώς και η εξασθένηση του δολαρίου ΗΠΑ από το υψηλό του Νοεμβρίου, προσέφεραν κάποια μέτρια ανακούφιση στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες.
Κατά συνέπεια, το ΔΝΤ αύξησε ελαφρώς τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το 2022 και το 2023.
Η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί από 3,4% το 2022 σε 2,9% το 2023 και στη συνέχεια θα ανακάμψει σε 3,1% το 2024.
Για τις προηγμένες οικονομίες, η επιβράδυνση θα είναι πιο έντονη, με μείωση από 2,7% πέρυσι σε 1,2% και 1,4% φέτος και του χρόνου.
Εννέα στις 10 προηγμένες οικονομίες θα επιβραδυνθούν πιθανότατα.

Επιμέρους εκτιμήσεις

Η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί στο 1,4% το 2023, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα λειτουργήσουν στην οικονομία.
Οι συνθήκες στη ζώνη του ευρώ είναι πιο δύσκολες παρά τα σημάδια ανθεκτικότητας στην ενεργειακή κρίση, τον ήπιο χειμώνα και τη γενναιόδωρη δημοσιονομική στήριξη.
Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σφίγγει τη νομισματική πολιτική και ένα αρνητικό σοκ των όρων εμπορίου -λόγω της αύξησης της τιμής της εισαγόμενης ενέργειας- το ΔΝΤ αναμένει ότι η ανάπτυξη θα βρεθεί στο κατώτατο σημείο του 0,7% φέτος.
Οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν ήδη πιάσει πάτο, με την ανάπτυξη να αναμένεται να αυξηθεί συγκρατημένα στο 4% και στο 4,2% φέτος και το επόμενο έτος.
Οι περιορισμοί και οι επιδημίες COVID-19 στην Κίνα μείωσαν τη δραστηριότητα πέρυσι.
Με την οικονομία να έχει πλέον ανοίξει εκ νέου, βλέπουμε την ανάπτυξη να ανακάμπτει στο 5,2% φέτος, καθώς η δραστηριότητα και η κινητικότητα ανακάμπτουν.
Η Ινδία παραμένει ένα φωτεινό σημείο.
Μαζί με την Κίνα, θα αντιπροσωπεύει το ήμισυ της παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος, έναντι μόλις ενός δεκάτου για τις ΗΠΑ και την ευρωζώνη μαζί.
Ο παγκόσμιος πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί φέτος, αλλά ακόμη και μέχρι το 2024, ο προβλεπόμενος μέσος ετήσιος γενικός και βασικός πληθωρισμός θα εξακολουθεί να είναι πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα σε πάνω από το 80% των χωρών.
Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές εξακολουθούν να κλίνουν προς τα κάτω, ακόμη και αν οι δυσμενείς κίνδυνοι έχουν μετριαστεί από τον Οκτώβριο και ορισμένοι θετικοί παράγοντες έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία.

Στα αρνητικά:

- Η ανάκαμψη της Κίνας θα μπορούσε να ανακοπεί εν μέσω μεγαλύτερων του αναμενόμενου οικονομικών διαταραχών από τα τρέχοντα ή μελλοντικά κύματα λοιμώξεων COVID-19 ή μιας εντονότερης του αναμενόμενου επιβράδυνσης στον τομέα των ακινήτων.
- Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει επίμονα υψηλός εν μέσω συνεχιζόμενης στενότητας στην αγορά εργασίας και αυξανόμενων μισθολογικών πιέσεων, απαιτώντας αυστηρότερες νομισματικές πολιτικές και μια επακόλουθη εντονότερη επιβράδυνση της δραστηριότητας
- Μια κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία παραμένει μια σημαντική απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις αγορές ενέργειας ή τροφίμων και να κατακερματίσει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία
- Μια ξαφνική ανατιμολόγηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, για παράδειγμα ως απάντηση σε δυσμενείς εκπλήξεις για τον πληθωρισμό, θα μπορούσε να περιορίσει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, ιδίως στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες

Στα θετικά:

- Οι ισχυροί ισολογισμοί των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τις στενές αγορές εργασίας και τη σταθερή αύξηση των μισθών θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διατήρηση της ιδιωτικής ζήτησης, αν και ενδεχομένως να περιπλέξουν την καταπολέμηση του πληθωρισμού
- Η χαλάρωση των συμφορήσεων στην αλυσίδα προσφοράς και η επιβράδυνση των αγορών εργασίας λόγω της μείωσης των κενών θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να επιτρέψουν μια πιο ήπια προσγείωση, απαιτώντας λιγότερη νομισματική σύσφιξη

Προτεραιότητες πολιτικής

Τα νέα για τον πληθωρισμό είναι ενθαρρυντικά, αλλά η μάχη απέχει πολύ από το να κερδηθεί.
Η νομισματική πολιτική έχει αρχίσει να επηρεάζει, με επιβράδυνση της κατασκευής νέων κατοικιών σε πολλές χώρες.
Ωστόσο, τα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό επιτόκια παραμένουν χαμηλά ή ακόμη και αρνητικά στη ζώνη του ευρώ και σε άλλες οικονομίες και υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα τόσο για την ταχύτητα όσο και για την αποτελεσματικότητα της νομισματικής σύσφιξης σε πολλές χώρες.
Όπου οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υπερβολικά αυξημένες, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τα πραγματικά επιτόκια πολιτικής πάνω από το ουδέτερο επίπεδο και να τα διατηρήσουν εκεί έως ότου ο υποκείμενος πληθωρισμός βρεθεί σε αποφασιστικά πτωτική πορεία.

Η πολύ πρόωρη χαλάρωση ενέχει τον κίνδυνο να ακυρώσει όλα τα κέρδη που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα.
Το χρηματοπιστωτικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο, ιδίως καθώς οι κεντρικές τράπεζες ξεκινούν μια αχαρτογράφητη πορεία προς τη συρρίκνωση των ισολογισμών τους.
Θα είναι σημαντικό να παρακολουθείται η συσσώρευση κινδύνων και να αντιμετωπίζονται τα τρωτά σημεία, ιδίως στον τομέα της στέγασης ή στον λιγότερο ρυθμιζόμενο μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα.
Οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών θα πρέπει να αφήσουν τα νομίσματά τους να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν περισσότερο ως απάντηση στις αυστηρότερες παγκόσμιες νομισματικές συνθήκες.
Όπου κρίνεται σκόπιμο, οι συναλλαγματικές παρεμβάσεις ή τα μέτρα ροής κεφαλαίων μπορούν να συμβάλουν στην εξομάλυνση της μεταβλητότητας που είναι υπερβολική ή δεν σχετίζεται με τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης