Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τριπλό «χτύπημα» από Fed, EKT, Bank of England αυτή την εβδομάδα - Σε υψηλά 15ετίας τα επιτόκια

Τριπλό «χτύπημα» από Fed, EKT, Bank of England αυτή την εβδομάδα - Σε υψηλά 15ετίας τα επιτόκια
Η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης στις 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ BoE και ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να αυξήσουν τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα
Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου είναι έτοιμες να αυξήσουν τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τροφοδοτώντας την ανησυχία ορισμένων επενδυτών ότι το ράλι-ρεκόρ της αγοράς ομολόγων αυτού του μήνα υποτιμά τις αυξανόμενες ενδείξεις για επίμονο πληθωρισμό.
Οι τιμές των ομολόγων έχουν ανακάμψει γρήγορα από την αρχή του έτους από το ιστορικό sell off του περασμένου έτους, καθώς οι αγορές στοιχηματίζουν ότι ο ρυθμός σύσφιξης της πολιτικής θα επιβραδυνθεί και, στην περίπτωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, θα αντιστραφεί.
Όμως ορισμένοι επενδυτές έχουν αμφιβολίες.
"Νομίζω ότι είναι απλώς θέμα του ότι η αγορά κατά κάποιο τρόπο ξυπνάει για το πώς είναι πραγματικά το μακροοικονομικό περιβάλλον, σε αντίθεση με αυτό που ελπίζει ότι είναι", δήλωσε η Monica Erickson, επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής πιστοληπτικής ικανότητας της DoubleLine Capital.
"Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και πάλι για τη Fed να... κατεβάσει τον πληθωρισμό στο μαγικό ποσοστό του 2% χωρίς να μας οδηγήσει σε ύφεση", πρόσθεσε.
"Οι πιστωτικές αγορές ουσιαστικά τιμολογούν ένα αποτέλεσμα χωρίς ύφεση.
Αλλά αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο συναίνεσης που προβλέπουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι", δήλωσε η Maureen O'Connor, παγκόσμια επικεφαλής χρέους υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης της Wells Fargo.

Αποδίδουν τα ομόλογα

Ένας δείκτης του Bloomberg που παρακολουθεί κρατικά και εταιρικά ομόλογα υψηλής και χαμηλής διαβάθμισης σε όλο τον κόσμο έχει αποδώσει 3,3% μέχρι στιγμής το 2023, γεγονός που τον φέρνει σε τροχιά για τον ισχυρότερο Ιανουάριο από την ίδρυσή του το 1999.
Οι εισροές σε αμερικανικά και δυτικοευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια εταιρικών ομολόγων είναι έτοιμες για τον καλύτερο Ιανουάριο που έχει καταγραφεί ποτέ, συνολικού ύψους 19,3 δισ. δολαρίων έως τις 26 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR.
Η Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας θα πραγματοποιήσουν συνεδριάσεις πολιτικής αυτή την εβδομάδα.
Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης στις 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, αυξάνοντας τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2007, την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η BoE και η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να αυξήσουν τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στα υψηλότερα επίπεδά τους από το φθινόπωρο του 2008, όταν η Lehman Brothers κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.

Επίμονος πληθωρισμός

Πληθαίνουν, όμως, οι ενδείξεις ότι οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές αποδεικνύονται επίμονες μπροστά σε αυτές τις ταχείες και συντονισμένες σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήσεις των επιτοκίων - και το χάσμα μεταξύ των προσδοκιών των επενδυτών και των οικονομικών δεδομένων διευρύνεται.
Οι μετρήσεις της αγοράς για τον πληθωρισμό υποδηλώνουν ότι οι συναλλασσόμενοι αναμένουν τώρα ότι ο πληθωρισμός θα πέσει τελικά κοντά στους στόχους της Fed και της ΕΚΤ για 2%.
Ωστόσο, η αύξηση των τιμών εξακολουθεί να ανέρχεται στο 6,5% στις ΗΠΑ και στο 9,2% στην ευρωζώνη.
Ο πυρήνας του πληθωρισμού - ο οποίος παραλείπει το ευμετάβλητο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας και παρακολουθείται στενά από τους κεντρικούς τραπεζίτες - παραμένει ισχυρός.
Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερος από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών μεσοπρόθεσμα, παρά τις πρόσφατες μειώσεις, σύμφωνα με έρευνες.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν στενά αυτούς τους δείκτες, καθώς και τις μετρήσεις των προσδοκιών με βάση την αγορά, επειδή μπορούν να τροφοδοτήσουν τις απαιτήσεις για μισθούς, ενισχύοντας περαιτέρω πληθωρισμό.
"Οι πληθωριστικές προσδοκίες μπορεί να είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, καθώς οι υψηλότερες προσδοκίες πυροδοτούν τις πληθωριστικές συνθήκες", δήλωσε ο Nathan Sheets, επικεφαλής οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας Citigroup.
Η ανησυχία των κεντρικών τραπεζών ήταν "να διασφαλίσουν ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν θα εκτοξευθούν προς τα πάνω από εδώ".
Η Jennifer McKeown, επικεφαλής οικονομολόγος σε παγκόσμιο επίπεδο στην Capital Economics, δήλωσε ότι "με βάση σχεδόν όλες τις μετρήσεις, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες από τα προ της πανδημίας επίπεδα και πάνω από τα επίπεδα που θα ήταν συμβατά με τους στόχους των μεγάλων τραπεζών για τον πληθωρισμό του 2%".
Εάν οι κεντρικές τράπεζες διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα ή τα αυξήσουν περισσότερο από ό,τι αναμένουν οι επενδυτές, το ράλι της αγοράς ομολόγων θα μπορούσε να αντιστραφεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης