Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν έχουμε δει τα χαμηλά ακόμη της Wall Street - Τι δείχνει έρευνα των επενδυτών

Δεν έχουμε δει τα χαμηλά ακόμη της Wall Street - Τι δείχνει έρευνα των επενδυτών
Τα ευρήματα δείχνουν πόσο κλονισμένοι παραμένουν οι επενδυτές μετά το περσινό σφυροκόπημα των μετοχών
Οι επενδυτές έχουν ελάχιστη εμπιστοσύνη στις αμερικανικές μετοχές, ακόμη και μετά την άνοδο αυτού του μήνα.
Οι περισσότεροι λένε ότι η αγορά δεν έχει πιάσει ακόμη πάτο εν μέσω ανησυχίας για τα εταιρικά κέρδη.
Αυτή είναι η άποψη περίπου του 70% των 383 ερωτηθέντων στην τελευταία έρευνα MLIV Pulse, με τη μεγαλύτερη βαρύτητα - 35% - να λέει ότι τα χαμηλά δεν έχουν έρθει ακόμη, και ίσως έρθουν το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Λιγότεροι από το ένα τέταρτο εκτιμούν ότι οι μετοχές έχουν ήδη φτάσει στο κατώτατο σημείο τους.
Τα ευρήματα δείχνουν πόσο κλονισμένοι παραμένουν οι επενδυτές μετά το περσινό σφυροκόπημα των μετοχών, με τις ανησυχίες να συσσωρεύονται σχετικά με τις προοπτικές των εταιρικών κερδών καθώς η οικονομία επιβραδύνεται.

Είναι μια δύσκολη στιγμή

"Υπάρχει πολλή αρνητικότητα και αβεβαιότητα μεταξύ των επενδυτών αυτή τη στιγμή - και για καλό λόγο", δήλωσε ο Michael Sheldon, επικεφαλής επενδύσεων στην RDM Financial Group.
"Είναι μια δύσκολη στιγμή, επειδή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν χαλαρώσει τους τελευταίους μήνες με τις τιμές των μετοχών να αυξάνονται, κάτι που δεν είναι αυτό που θέλει η Fed, αφού προσπαθεί να επιβραδύνει την οικονομία για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό".
Ο δείκτης S&P 500 εισέρχεται αυτή την εβδομάδα με άνοδο 6% το 2023, σε ρυθμό για τον καλύτερο Ιανουάριο από το 2019, καθώς τα σημάδια ύφεσης του πληθωρισμού και η ψυχρότερη ανάπτυξη έχουν ωθήσει τα στοιχήματα ότι η Fed είναι κοντά στο να τερματίσει τον κύκλο σύσφιξης.
Παρόλα αυτά, η πιο επιθετική προσπάθεια αύξησης των επιτοκίων εδώ και δεκαετίες, σε συνδυασμό με ένα σπιράλ αυξήσεων των τιμών και των μισθών, έχει δημιουργήσει ένα δύσκολο περιβάλλον για τις εταιρείες να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Περίπου το 90% των ερωτηθέντων στην έρευνα αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται το 2023, αλλά θα παραμείνει πάνω από τον στόχο της Fed για 2%.
Αυτό συμβαδίζει με τις αμφιβολίες για τις μετοχές, καθώς το ερώτημα για το πόσο καιρό ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα έχει καταστήσει δύσκολο για τους επενδυτές να τοποθετηθούν το 2023.
Οι "ταύροι" των μετοχών αποτελούν σταθερά τη μειοψηφία, με μόνο το 18% των συμμετεχόντων στην έρευνα να δηλώνουν ότι αναμένουν να αυξήσουν την έκθεσή τους στον S&P 500 τον επόμενο μήνα.
Πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι θα διατηρήσουν την έκθεσή τους στα ίδια επίπεδα, ενώ περίπου το 27% αναμένει να τη μειώσει.

Ερωτηματικό η ανάπτυξη

Το κυρίαρχο ερώτημα καθώς τα κέρδη έρχονται είναι η πορεία της ανάπτυξης.
Η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ήπιας επιβράδυνσης που η κεντρική τράπεζα θα ήθελε να δει καθώς προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει απότομη ύφεση.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι η οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο.
"Αυτή θα μπορούσε να είναι η πιο αναμενόμενη ύφεση που είχαν ποτέ οι ΗΠΑ, αν συμβεί, με ορισμένους οικονομικούς δείκτες να σηματοδοτούν ήδη ότι είναι πιθανή", δήλωσε ο Sheldon της RDM Financial Group.
"Η χρηματιστηριακή αγορά έχει πιθανότατα πιάσει πάτο, αλλά δεν θα με εξέπληττε να δούμε πρόσθετη αδυναμία την άνοιξη, καθώς οι επενδυτές ενσωματώνουν τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία και τα χαμηλότερα κέρδη".
Οι επενδυτές ομολόγων αναμένουν ότι η οικονομική εικόνα θα είναι αρκετά άσχημη ώστε η Fed να αναγκαστεί να μειώσει αργότερα φέτος, με τα swaps να τιμολογούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει πρώτα το επιτόκιο πολιτικής της λίγο κάτω από το 5% ή και λιγότερο μέχρι τα μέσα του 2023.
Μέρος αυτού του στοιχήματος είναι η προσδοκία ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να διολισθαίνει, δίνοντας στη Fed περιθώριο να κάνει στροφή.
"Η ιστορία μας λέει ότι, εννέα μήνες μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων, η Fed τείνει να μειώνει τα επιτόκια", δήλωσε ο Sam Stovall, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της CFRA, σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το μήνυμα μιας σειράς αξιωματούχων της Fed που λένε ότι θα αυξήσουν τα επιτόκια πάνω από 5% και δεν θα τα μειώσουν φέτος.
Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι συμφωνούν με τον επικεφαλής επενδύσεων της DoubleLine Capital LP, Jeffrey Gundlach, ότι είναι καλύτερο να παρακολουθούμε τι λέει η αγορά ομολόγων για την πορεία της Fed - σε αντίθεση με τα μηνύματα από τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας.

Ο κίνδυνος

Ο προφανής κίνδυνος είναι ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί ευσεβής πόθος εκ μέρους των μετόχων που επηρεάστηκαν αρνητικά πέρυσι, καθώς η Fed αντέδρασε επιθετικά στον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα ύψη.
Ορισμένοι επενδυτές προειδοποιούν κατά της μάχης με τη Fed, ειδικά με κλάδους της οικονομίας -όπως η αγορά εργασίας- να δείχνουν ανθεκτικότητα απέναντι στο πιο απότομο κόστος δανεισμού.
Εάν η Fed κερδίσει το παιχνίδι αυτού του κύκλου, οι απαισιόδοξοι της έρευνας θα φανούν προφητικοί.
"Η αγορά του Δημοσίου είναι αρκετά εφησυχασμένη", δήλωσε ο Tracy Chen, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global Investment Management.
"Δεν νομίζω ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια φέτος με την πιθανότητα να μην είναι ευχαριστημένη με την κατάσταση στην αγορά εργασίας.
Έτσι, θα μπορούσε να υπάρξει ένα ακόμη ξεπούλημα στα κρατικά ομόλογα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης