Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα από Σουηδία: Παγώνει η ένταξη στο ΝΑΤΟ - Πώς σχετίζεται η απόφαση με τις τουρκικές εκλογές (14/5)

Βόμβα από Σουηδία: Παγώνει η ένταξη στο ΝΑΤΟ - Πώς σχετίζεται η απόφαση με τις τουρκικές εκλογές (14/5)
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Tobias Billström δήλωσε πως «Οι συζητήσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Σουηδίας σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ έχουν ανασταλεί».
Νέα «βόμβα» για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ την οποία επιθυμούν διακαώς οι ΗΠΑ από τη Σουηδία η οποία αναστέλλει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ λόγω της αντίδρασης της Τουρκίας στην ενέργεια για το κάψιμο του Κορανίου, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter το πρακτορείο Nexta το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023.
Ωστόσο, η Στοκχόλμη εκφράζει την ελπίδα να ενταχθεί στη συμμαχία το καλοκαίρι του 2023, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Tobias Billström.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας δήλωσε πως «Οι συζητήσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Σουηδίας σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ έχουν ανασταλεί».
Να σημειωθεί πως η Τουρκία είχε θέσει veto για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Η σουηδική κυβέρνηση επενδύει χρόνο και προσπάθεια για να προχωρήσει και πάλι και συνεχίζει να ελπίζει ότι η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι», σύμφωνα με την εφημερίδα Expressen.
Αναλυτές κάνουν λόγω για συσχετισμό της αναστολής του διμερους διαλόγου με την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία η οποία θα λήξει στις 14 Μαϊου καθώς η κυβέρνηση Erdogan έχει μικρά περιθωρια ελιγμών εξαιτίας της πίεσης απο την αντιπολίτευση.
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ulf Kristersson είχε επίσης εκφράσει αισιοδοξία για το θέμα αυτό πριν από λίγες ημέρες.

Προχωρά η Φινλανδία

Η Φινλανδία αυτή την εβδομάδα δήλωσε για πρώτη φορά ότι πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία, η υποψηφιότητα της οποίας φάνηκε να «παγώνει», καθώς η Άγκυρα κατακεραύνωσε τη Στοκχόλμη για τις αντιτουρκικές και αντιισλαμικές διαδηλώσεις.
Η Φινλανδία -η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων (800 μιλίων) με τη Ρωσία- και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, τερματίζοντας τις πολιτικές στρατιωτικής μη συμμόρφωσης που ακολουθούσαν επί δεκαετίες.

Η κριτική της Τουρκίας

Η Τουρκική Δημοκρατία έχει συχνά εκφράσει τη θέση ότι δεν αντιτίθεται στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αλλά επικρίνει τη Στοκχόλμη επειδή δεν λαμβάνει μέτρα κατά στοιχείων που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Άγκυρας, δηλαδή της οργανώσεις των Κούρδων τις οποίες η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές.
Τον περασμένο Ιούνιο, η Τουρκική Δημοκρατία και οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέγραψαν μνημόνιο για την αντιμετώπιση των εύλογων ανησυχιών της Άγκυρας για την ασφάλεια, ανοίγοντας το δρόμο για την ενδεχόμενη ένταξή τους στη συμμαχία.
Η Τουρκία έχει πει ότι ειδικά η Σουηδία θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ξεκάθαρη στάση ως προς αυτούς που η ΄Αγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες–κυρίως ένοπλους Κούρδους–και μια οργάνωση που κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα των δύο χωρών.

Προσβλέπουμε σε ένταξη μας στο ΝΑΤΟ το καλοκαίρι

Ο
ι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας επανέλαβαν σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τους που δημοσιεύθηκαν Σάββατο, ότι οι διαδικασίες ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ συνεχίζονται, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι η Σουηδία δεν αναμένεται να λάβει την έγκριση της Άγκυρας για την ένταξή της.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Associated Press, ο Σουηδός ΥΠΕΞ  Tobias Billström  αναγνώρισε σε συνέντευξή του στη σουηδική εφημερίδα Expressen ότι η οργή της Άγκυρας για τις πρόσφατες διαδηλώσεις και το κάψιμο του Κορανίου μπροστά από την Τουρκική Πρεσβεία στη Στοκχόλμη περιέπλεξαν την διαδικασία ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.
Όπως ανέφερε ο Billström  , για να δεχτεί νέες χώρες το ΝΑΤΟ απαιτείται ομόφωνη έγκριση από τα υφιστάμενα μέλη του, ένα από τα οποία είναι και η Τουρκία.
Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, η σουηδική κυβέρνηση ελπίζει να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ αυτό το καλοκαίρι.
«Είναι αυτονόητο ότι προσβλέπουμε στη σύνοδο κορυφής (του ΝΑΤΟ) στο Βίλνιους”, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, δήλωσε ο Billström  στην Expressen όταν ρωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα ενδεχόμενης ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία.
Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία και η Τουρκία είναι οι μόνες χώρες της 30 χώρες του ΝΑΤΟ που δεν έχουν εγκρίνει τις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Ενώ η Ουγγαρία δεσμεύτηκε να το πράξει τον Φεβρουάριο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Melvut Cavusoglou δήλωσε την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 ότι η προγραμματισμένη συνάντηση στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί το θέμα αναβλήθηκε.

Προειδοποίηση στους Σουηδούς πολίτες να αποφεύγουν τα πλήθη


Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των εντάσεων μεταξύ των δύο κρατών, ο υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας προειδοποίησε τους Σουηδούς που βρίσκονται στην Τουρκία να αποφεύγουν τα πλήθη και τις διαδηλώσεις έπειτα από την πρόσφατη πυρπόληση του Κορανίου στη Στοκχόλμη από έναν ακροδεξιό πολιτικό, την περασμένη εβδομάδα.
Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία ανέστειλε τις συνομιλίες με τη Σουηδία και την Φινλανδία σχετικά με τα αιτήματά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την κίνηση του αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος της Δανίας «Σκληρή Γραμμή», του Rasmus Paludan, να κάψει ένα αντίτυπο του Κορανίου μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη.
Οι ενέργειες του Paludan οδήγησαν σε διαδηλώσεις σε μουσουλμανικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.
500 gather at Swedish Embassy, protest burning of the Quran
«Οι Σουηδοί στην Τουρκία καλούνται να ενημερώνονται για την εξέλιξη των γεγονότων και να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις και τις διαδηλώσεις», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.
«Διαδηλώσεις πιθανόν να πραγματοποιηθούν έξω από την πρεσβεία στην Άγκυρα και από το γενικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη μέσα στις επόμενες ημέρες», προστίθεται.
Μετά την κίνηση του Paludan ο σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson επισημάνε ότι υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου.
«Αλλά αυτό που είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και σωστό. Το κάψιμο βιβλίων ιερών για πολλούς είναι μια βαθιά ασεβής ενέργεια», έγραψε στο Twitter.
Η Σουηδία και η Φινλανδία χρειάζονται την στήριξη και των 30 μελών της Συμμαχίας. .
Pakistanis Condemn Quran Burning in Sweden (+Video) - World news - Tasnim  News Agency
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης