Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Τουρκία και Αραβικά Εμιράτα βοηθούν ρωσικές εταιρείες να αποφύγουν τις κυρώσεις, θα υποστούν τις συνέπειες

ΗΠΑ: Τουρκία και Αραβικά Εμιράτα  βοηθούν ρωσικές εταιρείες να αποφύγουν τις κυρώσεις, θα υποστούν τις συνέπειες
Ο Brian Nelson, υφυπουργός για θέματα τρομοκρατίας και χρηματοοικονομικών πληροφοριών, θα ταξιδέψει στο Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου
Ο ανώτατος αξιωματούχος των κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σε ένα ταξίδι στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα θα προειδοποιήσει τις χώρες και τις επιχειρήσεις ότι θα μπορούσαν να χάσουν την πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ εάν συναλλάσσονται με οντότητες που υπόκεινται στους περιορισμούς των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον θέλει να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες της Ρωσίας να αποφύγει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν  για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Brian Nelson, υφυπουργός για θέματα τρομοκρατίας και χρηματοοικονομικών πληροφοριών, θα ταξιδέψει στο Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου και θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους καθώς και με επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να επαναλάβει ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να επιβάλλει επιθετικά τις κυρώσεις της. , δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών,  το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023.

Προειδοποιήσεις

«Τα άτομα και τα ιδρύματα που δραστηριοποιούνται σε μη επιτρεπτές δικαιοδοσίες κινδυνεύουν να χάσουν δυνητικά την πρόσβαση στις αγορές των ΗΠΑ λόγω της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας με οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις ή δεν διεξάγουν την κατάλληλη έρευνα όσον αφορά τις συναλλαγές τους», είπε ο εκπρόσωπος.
Ενώ βρίσκεται στην περιοχή, ο Nelson θα συζητήσει τις προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών να καταστείλει τις ρωσικές προσπάθειες να αποφύγει τις κυρώσεις και τους ελέγχους εξαγωγών που επιβλήθηκαν λόγω του βάναυσου πολέμου κατά της Ουκρανίας, της αποσταθεροποιητικής δραστηριότητας του Ιράν στην περιοχή, των κινδύνων παράνομης χρηματοδότησης που υπονομεύουν την οικονομική ανάπτυξη και των ξένων επενδύσεων.
Το ταξίδι σηματοδοτεί την τελευταία επίσκεψη στην Τουρκία από ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών για να συζητήσει τις κυρώσεις, μετά από μια σειρά προειδοποιήσεων πέρυσι από αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών και Εμπορίου, καθώς η Ουάσιγκτον αύξησε την πίεση στην Άγκυρα για να διασφαλίσει την επιβολή των περιορισμών των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Τεταμένες σχέσεις με Τουρκία

Το ταξίδι του Nelson συμπίπτει με μια περίοδο τεταμένων σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, καθώς οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διαφωνούν σε μια σειρά ζητημάτων.
Πιο πρόσφατα, η άρνηση της Τουρκίας να δώσει το πράσινο φως για την εισδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έχει προβληματίσει την Ουάσιγκτον, ενώ η Άγκυρα είναι απογοητευμένη που το αίτημά της να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 συνδέεται όλο και περισσότερο με το αν οι δύο σκανδιναβικές χώρες μπορούν να ενταχθούν στη συμμαχία.
Ο Nelson θα επισκεφθεί την Άγκυρα, την τουρκική πρωτεύουσα και την Κωνσταντινούπολη στις 2-3 Φεβρουαρίου.
Θα προειδοποιήσει τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες ότι θα πρέπει να αποφεύγουν συναλλαγές που σχετίζονται με πιθανές μεταφορές τεχνολογίας διπλής χρήσης, οι οποίες θα μπορούσαν τελικά να χρησιμοποιηθούν από τον στρατό της Ρωσίας, είπε ο εκπρόσωπος.

Οι κυρώσεις

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν επιβάλει αρκετούς γύρους κυρώσεων με στόχο τη Μόσχα μετά την εισβολή, η οποία έχει σκοτώσει και τραυματίσει χιλιάδες και έχει κάνει πόλεις της Ουκρανίας σε ερείπια.
Η Τουρκία καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και έστειλε οπλισμένα drones στην Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, αντιτίθεται στις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία και έχει στενούς δεσμούς τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο, τους γείτονές της στη Μαύρη Θάλασσα.
Έχει επίσης ενισχύσει το εμπόριο και τον τουρισμό με τη Ρωσία.
Ορισμένες τουρκικές εταιρείες αγόρασαν ή προσπάθησαν να αγοράσουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία από δυτικούς εταίρους που αποσύρθηκαν λόγω των κυρώσεων, ενώ άλλες διατηρούν μεγάλα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα.
Ωστόσο, η Άγκυρα έχει δεσμευτεί ότι οι διεθνείς κυρώσεις δεν θα παρακαμφθούν στην Τουρκία.

Ανησυχία και από το Ιράν

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί επίσης για την αποφυγή των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν τον περασμένο μήνα κυρώσεις στον εξέχοντα Τούρκο επιχειρηματία Sitki Ayan και το δίκτυο εταιρειών του, κατηγορώντας τον ότι ενεργούσε ως ενδιάμεσος για τις πωλήσεις πετρελαίου και το ξέπλυμα χρήματος για λογαριασμό του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.
Ενώ βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Nelson θα σημειώσει την «κακή συμμόρφωση με τις κυρώσεις» στη χώρα, είπε ο εκπρόσωπος.
Η Ουάσιγκτον επέβαλε σειρά κυρώσεων σε εταιρείες που εδρεύουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λόγω κυρώσεων που σχετίζονται με το Ιράν και την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 υποστήριξε ότι αεροπορική εταιρεία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρέχει υποστήριξη στη ρωσική μισθοφορική εταιρεία Wagner Group, η οποία μάχεται στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης