Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα στον ΠΟΕ: ΟΙ ΗΠΑ επιχειρούν με bulling να παραβιάσουν τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου

Κίνα στον ΠΟΕ:  ΟΙ ΗΠΑ επιχειρούν με bulling να παραβιάσουν τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου
Ο Οργανισμός απεφάνθη ότι οι αμερικανικοί δασμοί παραβιάζουν τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου.
Άλλη μία έντονη αντιδικία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα καταγράφηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου, και το ενδιαφέρον είναι ότι η χώρα - προμαχώνας  της ελευθερίας του εμπορίου κατηγορείται από την Κίνα για πρακτικές παραβίασης της διεθνούς νομιμότητας και bulling.
Τα εκατέρωθεν καυστικά σχόλια είχαν την τιμητική τους, με το Πεκίνο να κατηγορεί την Ουάσιγκτον για πρακτικές «μονομερούς εκφοβισμού» και τις ΗΠΑ να προσάπτουν στην Κίνα για παράνομα αντίποινα.
Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΠΟΕ Li Chenggang, μίλησε σε σύνοδο για τις εμπορικές διαφορές, λίγο μετά την κατάθεση ένστασης από τις ΗΠΑ κατά μιας σειράς αποφάσεων του ΠΟΕ για τους δασμούς στις εισαγωγές μετάλλων από την Κίνα, την Τουρκία, τη Νορβηγία και την Ελβετία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Ο Οργανισμός απεφάνθη ότι οι αμερικανικοί δασμοί παραβιάζουν τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου.
«Αυτές οι ανησυχητικές συμπεριφορές των ΗΠΑ απεικονίζουν ξεκάθαρα μια εικόνα ενός μονομερούς νταή, που παραβιάζει τους κανόνες και διαταράσσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες», σύμφωνα με αντίγραφο της ομιλίας του που τέθηκε υπόψη του Reuters.
Ο ΠΟΕ έχει εκδώσει μια σειρά από καταδικαστικές αποφάσεις κατά των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Ουάσιγκτον που επικρίνει για χρόνια το σύστημα επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ και ηγείται των συζητήσεων για τη μεταρρύθμισή του, έχει επικρίνει τις αποφάσεις.

Μονομερή αντίποινα 

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι λυπούνται που οι δασμοί με την Κίνα περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη στη συνάντηση και κατηγόρησαν το Πεκίνο ότι επιβάλει «παράνομα μονομερή αντοινα» στις εξαγωγές των ΗΠΑ.
«Ένας ΠΟΕ που χρησιμεύει για τη θωράκιση των μη εμπορικών πολιτικών και πρακτικών της Κίνας δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο, María Pagán.
Ο ΠΟΕ δεν είναι σε θέση να επανεξετάσει την προσφυγή της Ουάσιγκτον για την υπόθεση των μετάλλων, επειδή το ανώτατο δικαστήριο για τις προσφυγές έχει παραλύσει αφότου οι ΗΠΑ δεν συμφώνησαν στον διορισμό των νέων δικαστών.
«Η Κίνα ήλπιζε ότι οι ΗΠΑ θα έδειχναν τη δέουσα αυτοσυγκράτηση και να μην πετούν κάθε δυσμενή έκθεση της επιτροπής στο κενό, το οποίο έχουν δημιουργήσει οι ίδιες οι ΗΠΑ», είπε ο Li.
Σε συνέντευξή της στο Reuters χθες Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, η Pagán θέλησε να υποβαθμίσει την έντονη κριτική της Κίνας στις συνεδριάσεις του ΠΟΕ.
«Μπορείτε να μας αποκαλείτε όπως θέλετε.
Συνεχίζουμε να μιλάμε με την Κίνα», τόνισε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης