Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το παράδειγμα που ξεσκεπάζει το ψέμα: Φθηνή ηλιακή ενέργεια δεν υπάρχει... είναι ένα τέχνασμα «δημιουργικής λογιστικής» και κοστίζει πανάκριβα

Το παράδειγμα που ξεσκεπάζει το ψέμα: Φθηνή ηλιακή ενέργεια δεν υπάρχει... είναι ένα τέχνασμα «δημιουργικής λογιστικής» και κοστίζει πανάκριβα
Η ηλιοφάνεια μπορεί να είναι δωρεάν, αλλά η ηλιακή ενέργεια δεν είναι φθηνή, τελικά, σύμφωνα με στοιχεία
Το παράδειγμα του Μισισιπή έρχεται να αποδείξει αριθμητικά, πως μόνο ο ήλιος είναι... δωρεάν, η ενέργειά του για να γίνει πηγή ενέργειας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων επί γης, κοστίζει εν τέλει, πανάκριβα.
Οι κάτοικοι του Μισισιπή όπως και εκατομμύρια άλλοι σε όλο τον κόσμο, «βομβαρδίζονται» με μηνύματα πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως οι ηλιακοί συλλέκτες, είναι οι βέλτιστοι τρόποι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους, όμως αυτοί οι ισχυρισμοί βασίζονται σε δημιουργικά λογιστικά τεχνάσματα που εξετάζουν μόνο ένα μικρό μέρος των δαπανών που πραγματοποιούνται για την ενσωμάτωση της ηλιακής ενέργειας στο δίκτυο, ενώ εξαιρούνται πολλοί άλλοι.
Όταν ληφθούν υπόψη αυτά τα κρυφά έξοδα, γίνεται προφανές ότι η ηλιακή ενέργεια είναι πολύ πιο ακριβή από τους υπάρχοντες σταθμούς άνθρακα, φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας του Μισισιπή και ότι η προσθήκη περισσότερης ηλιακής ενέργειας θα αυξήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις που βασίζονται σε αυτό.

Εξισορρόπηση Κόστους Ενέργειας

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους εκτίμησης του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από διαφορετικούς τύπους σταθμών ηλεκτροπαραγωγής είναι μια μέτρηση που ονομάζεται Εξισορρόπηση Κόστους Ενέργειας ή LCOE (Levelized Cost of Energy).
Η LCOE είναι μια εκτίμηση του μακροπρόθεσμου μέσου κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτά τα κόστη υπολογίζονται λαμβάνοντας το κόστος της μονάδας, όπως τα χρήματα που απαιτούνται για την κατασκευή και τη λειτουργία της, το κόστος των καυσίμων και το κόστος δανεισμού χρημάτων, και διαιρώντας τα με την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τη μονάδα (γενικά μεγαβατώρες) κατά τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής του.

Με άλλα λόγια, οι εκτιμήσεις LCOE μοιάζουν ουσιαστικά με τον υπολογισμό του κόστους ενός αυτοκινήτου ανά μίλι, αφού ληφθούν υπόψη δαπάνες όπως αρχική επένδυση κεφαλαίου, πληρωμές δανείου και ασφάλισης, κόστος καυσίμων και συντήρηση.
Η LCOE των νέων ηλιακών εγκαταστάσεων στο Μισισιπή μπορεί να υπολογιστεί χρησιμοποιώντας εκτιμήσεις κόστους κεφαλαίου μίας νύχτας από την Ενότητα Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Διοίκησης Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) των ΗΠΑ και άλλους ειδικούς για την πολιτεία παράγοντες.
Στη συνέχεια, μπορεί να συγκριθεί με το κόστος της ηλιακής ενέργειας, με τα δεδομένα κόστους του πραγματικού κόσμου για τις γεννήτριες άνθρακα και φυσικού αερίου στο εργοστάσιο παραγωγής Victor J. Daniel Jr. και στον πυρηνικό σταθμό Grand Gulf χρησιμοποιώντας το Έντυπο της Ομοσπονδιακής Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας (FERC) 1 βάση δεδομένων.

Η σύγκριση...

Το παρακάτω γράφημα δείχνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από νέους ηλιακούς συλλέκτες θα κοστίζει 50,67 δολάρια ανά μεγαβατώρα, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας επιτρέπεται να αυξάνουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για να καλύψουν το κόστος κατασκευής νέων ηλιακών εγκαταστάσεων που λαμβάνουν έγκριση από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας του Μισισιπή, συν ένα ποσοστό απόδοσης 10%, που εμφανίζεται ως "κέρδη κοινής ωφέλειας", παρακάτω.
Αυτές οι εκτιμήσεις κόστους αφορούν, το μη επιδοτούμενο κόστος της ηλιακής ενέργειας – αυτό που θα μπορούσατε να ονομάσετε πραγματικό ή υποκείμενο κόστος παραγωγής της.

Αυτό έχει σημασία επειδή ο λεγόμενος «Νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού» (IRA) των 370 δισεκατομμυρίων δολαρίων της κυβέρνησης Biden προσφέρει τεράστιες επιδοτήσεις για την ηλιακή ενέργεια, η οποία στην επιφάνεια φαίνεται να μειώνει το κόστος της ηλιακής ενέργειας.
Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνουν οι επιδοτήσεις του IRA είναι να μειώσουν το κόστος που πληρώνουν ορισμένοι μετακυλίοντας το κόστος στον φορολογούμενο.
Η επιδότηση, με άλλα λόγια, δεν αλλάζει το υποκείμενο κόστος της ηλιακής ενέργειας, το οποίο παραμένει μη ελκυστικό ανεξάρτητα από το πόσα κίνητρα προσφέρει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να πάμε ηλιακή.
000_2.JPG
Η πιο προσιτή ηλεκτρική ενέργεια στην πολιτεία παρήχθη από τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου (CC) στο εργοστάσιο παραγωγής Victor J. Daniel με κόστος 30,31 δολάρια ανά MWh, με βάση το κόστος παράδοσης φυσικού αερίου το 2021, το οποίο ήταν 3,90 δολάρια ανά εκατομμύριο Βρετανοί θερμικές μονάδες (MMBtu), και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να έχουν αυξηθεί πρόσφατα, αλλά ακόμα και σε αυτές τις αυξημένες τιμές, το φυσικό αέριο δίνει στους πολίτες του Μισισιπή καλύτερη αξία από την ηλιακή.
Το ίδιο και τα πυρηνικά.
Ο επόμενος πιο προσιτός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής ήταν η πυρηνική εγκατάσταση του Grand Gulf, η οποία παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια για 32,10 $ ανά MWh, με βάση την παραγωγή του 2021.
Τέλος, οι μονάδες άνθρακα στο εργοστάσιο παραγωγής Victor J. Daniel παρήγαγαν ηλεκτρική ενέργεια για 43,83 δολάρια ανά MWh, με βάση το 2021 που παρείχαν τιμές άνθρακα 2,55 δολάρια ανά MMBtu και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όχι μόνο πιο ακριβά τα ηλιακά πάνελ, αλλά παρέχουν λιγότερη αξία

Όχι μόνο τα ηλιακά πάνελ είναι πιο ακριβά από τα υπάρχοντα εργοστάσια φυσικού αερίου, άνθρακα και πυρηνικών σταθμών στο ηλεκτρικό δίκτυο του Μισισιπή, αλλά παρέχουν επίσης λιγότερη αξία επειδή δεν παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια εάν ο ήλιος δεν λάμπει, που είναι τις περισσότερες φορές.
Στατιστικά στοιχεία από την EIA δείχνουν ότι οι ηλιακές εγκαταστάσεις στο Μισισιπή παρήγαγαν μόνο περίπου το 22% της δυνητικής παραγωγής τους το 2021, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες κοινής ωφέλειας θα πρέπει να εγκαταστήσουν 450 μεγαβάτ (MW) ηλιακής ενέργειας για να παράγουν 100 MW ηλεκτρικής ενέργειας, κατά μέσο όρο, κατά τη διάρκεια ενός έτος, απαιτώντας τεράστια υπερκατασκευή δυναμικότητας για να επιτευχθεί η ίδια ετήσια παραγωγή ενέργειας.

Η δημιουργία ενός ηλεκτρικού δικτύου ικανού να ενσωματώνει όλα αυτά τα επιπλέον ηλιακά πάνελ θα απαιτήσει την ανάληψη χιλιάδων επιπλέον στρεμμάτων γης, την κατασκευή περισσότερων γραμμών μεταφοράς για τη σύνδεση αυτών των πλαισίων στο δίκτυο και τη μεταφορά της ενέργειας εκεί που χρειάζεται.
Αυτά τα κόστη, συνυπολογίζονται στους φόρους ακίνητης περιουσίας που σχετίζονται με τη γη, τις γραμμές και τον άλλο εξοπλισμό, θα μετακυλίονται στους πελάτες μέσω των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας τους.

Σύμφωνα με τον Midcontinent Independent Systems Operator (MISO), αυτές οι γραμμές μεταφοράς κοστίζουν συνήθως μεταξύ 2,5 και 3,1 εκατομμυρίων δολαρίων ανά μίλι.
Παρά την τεράστια τιμή τους, οι υποστηρικτές της ηλιακής ενέργειας συνήθως δεν περιλαμβάνουν αυτά τα κόστη μετάδοσης στους υπολογισμούς LCOE επειδή είναι άβολα.
Τέλος, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη ότι ανεξάρτητα από το πόσοι ηλιακοί συλλέκτες είναι εγκατεστημένοι στο Μισισιπή, οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια της πολιτείας θα εξακολουθούν να απαιτούν τη χρήση σταθμών παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου ή δαπανηρών νέων εγκαταστάσεων αποθήκευσης μπαταριών για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας όταν ο ήλιος δεν λάμπει, που συμβαίνει κάθε βράδυ.
Ως αποτέλεσμα, οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις του Μισισιπή αναγκάζονται να πληρώσουν για δύο ηλεκτρικά συστήματα: ένα που λειτουργεί όταν ο ήλιος λάμπει και ένα που λειτουργεί όταν δεν είναι.

Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα: όταν αθροιστούν όλα αυτά τα κόστη, βλέπουμε ότι η ηλιακή ενέργεια είναι πολύ πιο ακριβή από τη χρήση των υπαρχόντων σταθμών φυσικού αερίου, άνθρακα ή πυρηνικής ενέργειας του Μισισιπή.
Ως εκ τούτου, οι Επίτροποι Δημόσιας Υπηρεσίας του Μισισιπή θα πρέπει να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τις περιττές αυξήσεις κόστους που θα προκύψουν αναπόφευκτα από την κατασκευή περισσότερων ηλιακών εγκαταστάσεων στην πολιτεία Magnolia.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης