Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα επίθεση στην Ιερουσαλήμ μετά το μακελειό με 7 νεκρούς και 10 τραυματίες - 42 συλλήψεις - Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή

Νέα επίθεση στην Ιερουσαλήμ μετά το μακελειό με 7 νεκρούς και 10 τραυματίες - 42 συλλήψεις - Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή
Την επίθεση καταδίκασαν ΗΠΑ, ΟΗΕ και Βρετανία, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, J. Biden, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu, για να τον διαβεβαιώσει για την υποστήριξη των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

(upd) Την ώρα που η διεθνής κοινότητα καταδικάζει το μακελειό στην συναγωγή που άφησε πίσω της 7 νεκρούς και 10 τραυματίες, νέα επίθεση ταράζει την Ιερουσαλήμ το Σάββατο 28/1 το πρωί, αφήνοντας πίσω της δύο τραυματίες.
Η επίθεση με πυρά έγινε κοντά στην Παλαιά Πόλη και ο δράστης της επίθεσης «έχει ακινητοποιηθεί», όπως μετέδωσε ο Στρατιωτικός Ραδιοσταθμός του Ισραήλ.
Εν τω μεταξύ, η επίθεση 21χρονου Παλαιστίνιου ενόπλου στη συναγωγή στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, εντείνει τους φόβους για κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, μόλις δύο 24ωρα μετά την πιο αιματηρή επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη.
Σε 42 συλλήψεις προχώρησε η ισραηλινή αστυνομία μετά το μακελείο, ενώ ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο 28/1 ότι ενισχύει τις δυνάμεις του στη Δυτική Όχθη.
Την επίθεση καταδίκασαν ΗΠΑ, ΟΗΕ και Βρετανία, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, J. Biden, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu, για να τον διαβεβαιώσει για την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Η επίθεση στη συναγωγή σημειώθηκε λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την προγραμματισμένη περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Α. Blinken, στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη. Μάλιστα, το State Department εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε την επίθεση, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα του Blinken.

Τηλεφωνική επικοινωνία Biden - Netanyahu


«Eπίθεση κατά του πολιτισμένου κόσμου» χαρακτήρισε τη χθεσινή ο Αμερικανός πρόεδρος, J. Biden, κατά τη συνομιλία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu, στις 27/1, τον οποίο διαβεβαίωσε για την υποστήριξη των ΗΠΑ μετά την επίθεση σε συναγωγή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, η οποία έγινε έπειτα από αυτήν την «φρικτή τρομοκρατική επίθεση», όπως την χαρακτήρισε, ο Biden υπενθύμισε «την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ" και προσέφερε όλα τα "κατάλληλα μέσα υποστήριξης», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Διεθνής καταδίκη

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη στυγερή τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε απόψε σε συναγωγή της Ιερουσαλήμ και είμαστε σοκαρισμένοι από την απώλεια ζωών. Η επίθεση, κατά τραγικό τρόπο, σημειώθηκε τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, όταν σε όλον τον κόσμο τιμάται η μνήμη εκείνων που χάθηκαν στο ολοκαύτωμα», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Karine Jean-Pierre.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, A. Blinken, καταδίκασε την επίθεση παλαιστίνιου ενόπλου εναντίον συναγωγής σε προάστιο της Ιερουσαλήμ, υπογραμμίζοντας πως «οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον πλέον σθεναρό τρόπο τη φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση». «Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τους ισραηλινούς εταίρους μας και επαναβεβαιώνουμε την αταλάντευτη δέσμευσή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ», πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Ακόμη, την επίθεση, που συνέπεσε με τη Διεθνή Ημέρα, καταδίκασαν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Α. Guterres, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας James Cleverly , αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Guterres σημείωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» για την κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και ζήτησε από όλους «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Υπουργείο Εξωτερικών: Τέτοιες τρομοκρατικές πράξεις με στόχο αμάχους σε χώρους λατρείας είναι απαράδεκτες

Την απερίφραστη καταδίκη της Ελλάδας για τη «φρικτή επίθεση» που σημειώθηκε στη συναγωγή της Neve Yaakov κατά την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, τέτοιες τρομοκρατικές πράξεις με στόχο αμάχους σε χώρους λατρείας είναι απαράδεκτες και εκφράζει συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Έγιναν 42 συλλήψεις από την ισραηλινή αστυνομία

Σε 42 συλλήψεις προχώρησε η ισραηλινή αστυνομία, μετά την ένοπλη επίθεση 21χρονου Παλαιστίνιου σε συναγωγή σε συναγωγή στη συνοικία Neve Yaakov της Ιερουσαλήμ, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 7 άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμη δέκα.
Σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθησαν 42 άτομα για ανάκριση κατά τη διάρκεια της νύχτας και μερικά από αυτά είναι μέλη της οικογένειας του δράστη.
Επίσης, που συνελήφθησαν γείτονες του ένοπλου, ο οποίος έπεσε νεκρός από ουρά αστυνομικών λίγο μετά την επίθεση και δεν προέκυψε όιτ ήταν μέλος κάποιας οργάνωσης.

Ο ισραηλινός στρατός ενισχύει τις δυνάμεις του στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο 28/1 ότι ενισχύει τις δυνάμεις του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μία ημέρα μετά την επίθεση Παλαιστίνιου ενόπλου σε συναγωγή σε προάστιο της Ιερουσαλήμ που οδήγησε στον θάνατο 7 ανθρώπους.
"Έπειτα από αξιολόγηση της κατάστασης από τις IDF (Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας), αποφασίστηκε να ενισχυθεί η Μεραρχία της Ιουδαίας και της Σαμάρειας (Δυτική Όχθη) με ένα επιπρόσθετο τάγμα", ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Η επίθεση

Μακελειό σημειώθηκε στην Ιερουσαλήμ την Παρασκευή (27/1/2023), μία εξέλιξη που στέλνει ανησυχητικά μηνύματα για την εν γένει κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Η επίθεση σημειώθηκε σε συναγωγή στη συνοικία Neve Yaakov της Ιερουσαλήμ το βράδυ της Παρασκευής.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης έφτασε γύρω στις 20.15, τοπική ώρα και άνοιξε πυρ έξω από τη συναγωγή, προτού να πέσει και ο ίδιος νεκρός από πυρά αστυνομικών. Στα πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση διακρίνονται πολλά από τα θύματα, ξαπλωμένα στον δρόμο έξω από τη συναγωγή και διασώστες που προσπαθούν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες.
Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης ήταν 21 ετών, Παλαιστίνιος κάτοικος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τον οποίο πυροβόλησαν και σκότωσαν αστυνομικοί όταν προσπάθησε να διαφύγει με αυτοκίνητο, αν και η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές.
Μεταξύ των νεκρών επιβεβαιώθηκε ότι είναι και μια 40χρονη γυναίκα.
Οι παρευρισκόμενοι στη συναγωγή είπαν πως η αστυνομία άργησε να φτάσει στο σημείο, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας δεν πίστευαν τους καλούντες και νόμιζαν πως ο θόρυβος προήλθε από πυροβολισμούς στον αέρα από τις κοντινές γειτονιές της ανατολικής Ιερουσαλήμ.
israel_1.jpg
Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu ενημερώθηκε άμεσα για την κατάσταση ενώ στο σημείο μετέβη ο αρχηγός της αστυνομίας Kobi Shabtai.
Στη σκηνή του μακελειού έφτασε και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir, γράφει η Jerusalem Post.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Yair Lapid δήλωσε: «Δεν πρέπει να επιτραπεί στην τρομοκρατία να σηκώσει πουθενά το κεφάλι της. Αυτές οι απειλές πρέπει να αντιμετωπιστούν σκληρά».
a_1.JPG


Πανηγυρισμοί στα παλαιστινιακά εδάφη


Ξέφρενοι πανηγυρισμοί ξέσπασαν στα παλαιστινιακά εδάφη μετά το περιστατικό στην Ιερουσαλήμ, ενώ ακούστηκαν και «εορταστικοί» πυροβολισμοί.
Εκπρόσωπος της Hamas είπε ότι το περιστατικό είναι εκδίκηση για το περιστατικό που συνέβη στην Τζενίν την προηγούμενη μέρα.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο διευθυντής της CIA ο οποίος επισκέπτεται το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, θα συναντηθεί το Σάββατο 28/1 με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μ. Abbas., αν και δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο σχόλιο από Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ιερουσαλήμ για την πληροφορία αυτή.
Μακελειό στην Ιερουσαλήμ: Τουλάχιστον 7 νεκροί και 10 τραυματίες από επίθεση σε συναγωγή - Βράζει η Μέση Ανατολή
gun.JPG
Καμία ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στη συναγωγή

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση στη συναγωγή, που σημειώθηκε τη στιγμή που οι πιστοί παρακολουθούσαν μια τελετή για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, του ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, συνέδεσε την επίθεση με τα χθεσινά γεγονότα στην Τζενίν.
Επίσης, η μικρότερη οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ επαίνεσε την επίθεση, χωρίς ωστόσο να αναλάβει την ευθύνη.

H Hezbollah εξαίρει την επίθεση σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ

Η Hezbollah εξήρε το Σάββατο 28/1 την επίθεση που πραγματοποίησε Παλαιστίνιος ένοπλος σκοτώνοντας 7 ανθρώπους και τραυματίζοντας 3 σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ.
Η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, που υποστηρίζεται από το Ιράν, εξήρε την επίθεση σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το λουτρό αίματος στην Τζενίν


Υπενθυμίζεται πως στις 26/1/2023, ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού που επέβαιναν σε πολιτικό αυτοκίνητο εισέβαλαν στο προσφυγικό στρατόπεδο της Τζενίν στη Δυτική Όχθη, πυροβολώντας οποιονδήποτε κάτοικο προσπάθησε να τους εμποδίσει.
Συνοδεία των ειδικών δυνάμεων ήταν δεκάδες θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού, που απέκλεισαν το σημείο που κατευθύνονταν οι ειδικές δυνάμεις.
Οι Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ και σκότωσαν 9 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους μία 60χρονη γυναίκα.

c.JPG
d.JPG

Καταδικάζουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την «πρωτοφανή τρομοκρατική επίθεση σε συναγωγή της Ιερουσαλήμ» με επτά νεκρούς, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Vedant Patel.
Ο Patel ανέφερε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε επαφή με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους και δεν αναμένει αλλαγές στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Anthony Blinken την επόμενη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης