Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κι όμως διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές του ρωσικού υγραερίου στις χώρες της Βαλτικής – Πώς εμπλέκεται η Ουκρανία

Κι όμως διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές του ρωσικού υγραερίου στις χώρες της Βαλτικής – Πώς εμπλέκεται η Ουκρανία
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία ως απάντηση στην ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, δεν ισχύουν για τις προμήθειες υγραερίου
Σχετικά Άρθρα
Οι εξαγωγές ρωσικού υγραερίου (LPG) προς τις χώρες της Βαλτικής έχουν διπλασιαστεί πρόσφατα, καθώς οι αγοραστές μεταπωλούν μέρος του καυσίμου στην Ουκρανία.
Οι ουκρανικές εταιρείες χρησιμοποιούν το υγραέριο ως φθηνό καύσιμο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με τη Ρωσία, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές.
Το υγραέριο χρησιμοποιείται ως καύσιμο αυτοκινήτου καθώς και για θέρμανση και πετροχημική παραγωγή.
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία ως απάντηση στην ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, δεν ισχύουν για τις προμήθειες υγραερίου.
Οι χώρες της ΕΕ είναι ελεύθερες να εισάγουν υγροποιημένο αέριο πετρελαίου από τη Ρωσία καθώς δεν υπάρχουν επίσημοι περιορισμοί εκεί.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι αγορές υγραερίου της Λετονίας από τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν το 90% των εισαγωγών της χώρας στην κατηγορία.
Μια άλλη χώρα της Βαλτικής, η Λιθουανία, αγοράζει το 50% του υγραερίου της από τη Ρωσία και ένα άλλο 50%— από τη Λετονία.

Η μεταπώληση στην Ουκρανία

Μόνο τον Δεκέμβριο, η Λετονία και η Λιθουανία παρέδωσαν 15.000 τόνους υγραερίου στην Ουκρανία, ποσό που αντιστοιχεί στο 15% των συνολικών εισαγωγών αυτού του τύπου καυσίμου εκείνον τον μήνα.
Η Ουκρανία δεν αγοράζει απευθείας ρωσικά καύσιμα.
Ωστόσο, αναφέρει το Reuters, το αγοράζει από τις χώρες της Βαλτικής με έκπτωση 150-200 δολαρίων σε σύγκριση με τις προμήθειες από την Πολωνία και τη Ρουμανία.
Στο πλαίσιο της επικείμενης ένταξης του εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων και του ανώτατου ορίου τιμών σε αυτά, το κόστος ανταλλαγής των ρωσικών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του υγραερίου, έπεσε σε χαμηλά πολλών ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης