Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή ήττας από Zelensky για τα άρματα μάχης της Δύσης: Πολύ αργά, λίγα τανκς δεν θα λύσουν το πρόβλημα στον πόλεμο

Παραδοχή ήττας από Zelensky για τα άρματα μάχης της Δύσης: Πολύ αργά, λίγα τανκς δεν θα λύσουν το πρόβλημα στον πόλεμο
Σχολιάζοντας το χρονοδιάγραμμα των προμηθειών των αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams ο Zelensky είπε...«πολύ αργά»
Σχετικά Άρθρα
Την επικείμενη ήττα στο πεδίο της μάχης παραδέχθηκε επί της ουσίας την Παρασκευή (27/1/2023) ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky
Σχολιάζοντας το χρονοδιάγραμμα των προμηθειών των αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams ο Zelensky είπε μόνο δύο λέξεις αλλά δίνουν όλο το νόημα.
«Πολύ αργά», σημείωσε ο Zelensky αποτυπώνοντας την απογοήτευση του καθεστώτος του Κιέβου, μετά τις σαρωτικές νίκες του Ρωσικού Στρατού το τελευταίο διάστημα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι το Κίεβο πρέπει να αποκτήσει τα νέα όπλα το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με τον Zelensky το χρονοδιάγραμμα για τις προμήθειες ευρωπαϊκών τανκς παραμένει ασαφές, παρόλο που υποτίθεται ότι η Ουκρανία θα τα παραλάβει προτού οι ΗΠΑ την προμηθεύσουν άρματα μάχης Abrams.

Δεν λύνεται το πρόβλημα με λίγα τανκς

Αν και εξέφρασε εμπιστοσύνη για τις προμήθειες όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία τόνισε πως το Κίεβο χρειάζεται μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης.
«Πέντε, οκτώ, δέκα τανκς δεν λύνουν το ζήτημα στο πεδίο της μάχης», είπε χαρακτηριστικά.
Στις 27 Ιανουαρίου, ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου John Kirby ανακοίνωσε ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα για την αποστολή αρμάτων μάχης Abrams στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Kirby, η Γερμανία και οι σύμμαχοι της ΕΕ θα προμηθεύσουν άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα περί τα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου 2023.
Όσο για τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams, θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος - πιθανώς «πολλοί μήνες» - για να τα προμηθεύσουν, είπε ο Kirby, σκορπώντας απογοήτευση.
Βέβαια, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως η συγκεκριμένη δήλωση Zelensky αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης στους Δυτικούς εταίρους για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών και άλλων επιθετικών όπλων.

Σταδιακή κλιμάκωση από Δύση αλλά δεν αρκεί για τον Zelensky

Λίγες ώρες μετά τις επίσημες δηλώσεις των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με την προμήθεια δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία το Politico ανέφερε ότι το επόμενο βήμα συζητείται ήδη στο περιθώριο: παροχή στο Κίεβο σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Δύση αυξάνει σκόπιμα τις στρατιωτικές προμήθειες στο Κίεβο σταδιακά, ώστε να μην «προκαλέσουν ισχυρή αντίδραση από τη Ρωσία».
Ένας διπλωμάτης που δεν κατονομάζεται εξήγησε ότι «πολλές χώρες στη Δύση πιστεύουν ότι αν παρείχαμε στην Ουκρανία όλο τον εξοπλισμό που ζήτησαν από εμάς στο πρώτο στάδιο του πολέμου, τότε θα υπήρχε μια έντονη αντίδραση από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών».
Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με τη Δύση, η Ρωσία έχει στη διάθεσή της ένα και μοναδικό εργαλείο για μια «ισχυρή αντίδραση» - τα πυρηνικά όπλα, αναφέρει το Ria Novosti.
Δεδομένου ότι είναι θανατηφόρα, η χρήση τους απαγορεύεται -σε όλο τον κόσμο- για λόγους κοινής λογικής. Αυτό είναι πραγματικά το τελευταίο επιχείρημα των δυτικών, πως η χρήση του οποίου επιφυλάσσεται μέχρι μια εντελώς απελπιστική κατάσταση. Αντίστοιχα, η στρατηγική της Δύσης απέναντι στη Μόσχα είναι η σταδιακή κλιμάκωση.
Δηλαδή να ανεβάζει τον βαθμό αντιπαράθεσης βήμα-βήμα, χωρίς να δίνει την αίσθηση ότι αυτό είναι το τέλος και το μόνο που μένει είναι να πατήσει το κόκκινο κουμπί, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού.

Την άνοιξη θα είναι πολύ αργά

Εξάλλου και ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Συμβουλίου της Ρωσίας Vladimir Chizhov πιστεύει ότι το Κίεβο μπορεί να παραλάβει τα πρώτα του τανκς από τις δυτικές χώρες όχι νωρίτερα από αυτή την άνοιξη.
«Κάθε νέα τροποποίηση, τόσο για τα άρματα μάχης Leopard, όσο και για τα Challengers, και για τα Abram, είναι βαρύτερη, με μερικά από αυτά να βρίσκονται ήδη στο επίπεδο των 70 τόνων, και ο χρόνος παράδοσης δεν είναι επίσης… αύριο. Το νωρίτερο όταν το πρώτο από αυτά τα άρματα μπορεί να φτάσει στην Ουκρανία είναι την άνοιξη», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο TASS την Παρασκευή (27/1/2023), προσθέτοντας ότι όταν χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τέτοια βαριά τανκς μπορούν να «βυθιστούν βαθιά» στη λάσπη.
Αξίζει να σημειωθεί πως με αυτό το σχόλιο, όπως είπε και ο ίδιος, δεν επιχειρεί να υποτιμήσει τα χαρακτηριστικά αυτών των τανκς.
Σημείωσε επίσης ότι η απόφαση για την προμήθεια τανκς στο Κίεβο ήταν ένα σοβαρό νέο στάδιο στην κλιμάκωση της σύγκρουσης.
«Αυτό είναι, φυσικά, μια πολιτική χειρονομία και μέχρι στιγμής δεν βλέπω σημάδια ότι πρόκειται για μια τελευταία χειρονομία αυτού του είδους», διευκρίνισε.
Την Τετάρτη (25/1), η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τα σχέδιά της να εφοδιάσει το Κίεβο με 31 τανκς M1 Abrams.
Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι θα στείλει 14 άρματα μάχης Leopard 2 από τα στρατιωτικά αποθέματα της Γερμανίας στην Ουκρανία και θα εκδώσει άδειες σε άλλες χώρες για την επανεξαγωγή τους.
Επίσης τα υπουργεία Άμυνας της Νορβηγίας και της Σλοβακίας ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους να παρέχουν άρματα μάχης στο Κίεβο. Νωρίτερα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και η Γαλλία δήλωσαν ότι θα στείλουν τα τανκς τους στην Ουκρανία.

Χωρίς το πακέτο θωράκισης τα Abrams

Πρέπει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με μια πιο προηγμένη έκδοση των κύριων αρμάτων μάχης Abrams, αλλά χωρίς διαβαθμισμένα πακέτα θωράκισης που περιλαμβάνουν απεμπλουτισμένο ουράνιο.
Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Sabrina Singh διευκρίνισε ότι τα άρματα μάχης θα προέρχονται από την έκδοση M1A2 και καθώς δεν είναι διαθέσιμα στα αμερικανικά αποθέματα, θα αγοραστούν μέσω της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας.
Η έκδοση M1A2 είναι εξοπλισμένη με αναβαθμισμένο σύστημα στόχευσης, ανεξάρτητο θερμικό σκοπευτικό για τον διοικητή του τανκ και σύστημα διαχείρισης μάχης που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών.
Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της έκδοσης είναι, ωστόσο, τα πακέτα θωράκισης με απεμπλουτισμένο ουράνιο δεύτερης γενιάς. Αυτά τα πακέτα θα αφαιρεθούν από τα άρματα μάχης που θα προμηθεύονται στις ουκρανικές δυνάμεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης