Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη ρεκόρ για τις Big Oil το 2022 - Επωφελήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση

Κέρδη ρεκόρ για τις Big Oil το 2022 - Επωφελήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση
Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ο Biden ξεχώρισε την Exxon Mobil για το γεγονός ότι κερδίζει "περισσότερα χρήματα από τον Θεό"
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο είναι έτοιμες να ανακοινώσουν ετήσια κέρδη ρεκόρ, συγκεντρώνοντας έκτακτα έσοδα μετά από ένα έτος αστάθειας των τιμών των ορυκτών καυσίμων εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες Exxon Mobil, Chevron, BP, Shell και TotalEnergies αναμένεται να ανακοινώσουν συνδυασμένα κέρδη ύψους 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022, όταν τα τελικά τριμηνιαία αποτελέσματά τους ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συγκέντρωσε η Refinitiv.
Γεμάτοι μετρητά, οι ενεργειακοί κολοσσοί αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τα έκτακτα κέρδη τους για να ανταμείψουν τους μετόχους με υψηλότερα μερίσματα και επαναγορές μετοχών.

Το απρόσμενο κέρδος του πολέμου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τις πετρελαϊκές εταιρείες ότι καρπώνονται ένα "απρόσμενο κέρδος πολέμου", ενώ ταυτόχρονα αρνούνται να βοηθήσουν στη μείωση των τιμών της βενζίνης στην αντλία για τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ο Biden ξεχώρισε την Exxon Mobil για το γεγονός ότι κερδίζει "περισσότερα χρήματα από τον Θεό".
Η εκπρόσωπος της Exxon Mobil, Erin McGrath, δήλωσε στο CNBC ότι οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας είναι "σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της ανισορροπίας προσφοράς-ζήτησης" και ότι οι επενδύσεις της εταιρείας τα τελευταία πέντε χρόνια είναι αυτές που οδηγούν στα τριμηνιαία αποτελέσματα.
Η McGrath δήλωσε ότι η Exxon βλέπει την επιτυχία της "ως μια εξίσωση 'και', μια εξίσωση στην οποία μπορούμε να παράγουμε την ενέργεια και τα προϊόντα που χρειάζεται η κοινωνία - και - να είμαστε ηγέτες στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις δικές μας δραστηριότητες, αλλά και από άλλες εταιρείες".
Εκπρόσωποι της BP και της Shell δεν θέλησαν να σχολιάσουν ενόψει των αποτελεσμάτων ολόκληρου του έτους, ενώ η Chevron και η TotalEnergies δεν απάντησαν όταν επικοινώνησε το CNBC.

Ενεργειακό τρίλημμα!

Τα τελευταία τρίμηνα, στελέχη της Big Oil δήλωσαν ότι η σημαντική διαταραχή στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία επιβεβαίωσε τη σημασία της συμβολής στην επίλυση του "ενεργειακού τριλήμματος".
Αυτό, σύμφωνα με δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της BP, Bernard Looney προς τους επενδυτές στα τέλη του περασμένου έτους, αναφέρεται στην "ασφαλή, οικονομικά προσιτή και με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ενέργεια".
Κερδίζουν από την τρέχουσα αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και ποντάρουν σε αυτό.
Και αυτό που βλέπετε είναι στην πραγματικότητα αυξημένες επενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο", δήλωσε στο CNBC η Agathe Bounfour, επικεφαλής της εκστρατείας για το πετρέλαιο στη ΜΚΟ Transport & Environment.
"Νομίζω ότι δεδομένου ότι οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι πιθανό να παραμείνουν αυξημένες, είναι σημαντικό για εμάς να αναλογιστούμε το γεγονός ότι αυτά τα κέρδη θα παραμείνουν υψηλά την ίδια στιγμή που πολλά νοικοκυριά αγωνίζονται με τις τιμές της ενέργειας", δήλωσε η Bounfour.
"Δεν έχει πολύ νόημα να αυξάνουμε τα έσοδα και να επιδοτούμε ταυτόχρονα τη βιομηχανία", πρόσθεσε.

Η χρονιά που η αυτοκρατορία αντεπιτέθηκε

Τα κέρδη της Big Oil θεωρούνται από τους κόλπους της βιομηχανίας ως κάτι σαν δικαίωση.
Οι ενεργειακοί κολοσσοί δέχθηκαν τεράστιες πιέσεις από τους μετόχους και τους ακτιβιστές να επενδύσουν σε καθαρή ενέργεια, καθώς η ζήτηση πετρελαίου κατέρρευσε στην κορύφωση των lockdown του 2020.
Ωστόσο, η ώθηση προς την πράσινη μεταρρύθμιση έχασε τη δυναμική της πέρυσι.
Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου προσπάθησε να υπογραμμίσει τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας εν μέσω των εκκλήσεων για ταχεία μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα παραμένει υψηλή.
"Έχω ονομάσει το 2022 ως τη χρονιά που η αυτοκρατορία αντεπιτέθηκε", δήλωσε στο CNBC ο Mark van Baal, ιδρυτής της ολλανδικής ακτιβιστικής οργάνωσης Follow This για τους μετόχους.
"Αυτό που είδαμε να συμβαίνει το 2022 είναι ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες χρησιμοποίησαν τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και την ενεργειακή κρίση για να πείσουν τους επενδυτές ότι η ενεργειακή κρίση θα πρέπει να επισκιάσει την κλιματική κρίση - και αυτό προκάλεσε οπισθοδρόμηση", δήλωσε ο van Baal.
Μετά την τελική αποτυχία με διάφορα ψηφίσματα για το κλίμα το 2022, ο van Baal δήλωσε ότι ήταν σαφές από τις συζητήσεις με τους μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους ότι ήταν και πάλι αποφασισμένοι να αποκρούσουν την πίεση των ακτιβιστών και των μετόχων και να συνεχίσουν με τις βασικές τους δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
"Η στάση της πετρελαϊκής βιομηχανίας είναι "έχουμε ένα πολύ όμορφο επιχειρηματικό μοντέλο και θα το υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια"", δήλωσε ο van Baal.
"Ο λόγος που είναι τόσο όμορφο είναι επειδή υπάρχουν τόσες πολλές εξωτερικές επιδράσεις που δεν είναι μέσα στο κόστος τους - και, φυσικά, το μεγαλύτερο είναι το κόστος της κλιματικής αλλαγής".

Περισσότεροι φόροι;

Τα κέρδη-ρεκόρ των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών της Δύσης έχουν επίσης ανανεώσει τις εκκλήσεις για υψηλότερους φόρους, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και των καυσίμων έχει ενισχύσει τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο.
Η Alice Harrison, επικεφαλής της εκστρατείας για τα ορυκτά καύσιμα στην ομάδα υπεράσπισης Global Witness, δήλωσε: "Πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε την κερδοσκοπία όπως αυτή".
Χαρακτήρισε τα ιστορικά έσοδα των ενεργειακών κολοσσών ως "ντροπιαστικά", δεδομένου ότι "πολλά από αυτά τα χρήματα βγαίνουν εις βάρος των εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν οδηγηθεί στη φτώχεια εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του κόστους του φυσικού αερίου".
"Ένας αυξημένος έκτακτος φόρος που θα βοηθούσε όσους αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, μαζί με μια σημαντική ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη μόνωση των σπιτιών, θα έβαζε τέλος στην εποχή των ορυκτών καυσίμων που βλάπτει τόσο σοβαρά τόσο τους ανθρώπους όσο και τον πλανήτη", δήλωσε η Harrison.
Σίγουρα, η καύση ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, είναι ο κύριος παράγοντας της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης