Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: H SEC ολοκληρώνει την τραπεζική νομοθεσία Dodd - Frank - Εισαγωγή νέου κανονισμού «περί συγκρούσεων»

ΗΠΑ: H SEC ολοκληρώνει την τραπεζική νομοθεσία Dodd - Frank - Εισαγωγή νέου κανονισμού «περί συγκρούσεων»
Με καθυστέρηση 12 ετών ολοκλhρώνεται η αλλαγή της τραπεζικής νομοθεσίας Dodd - Frank στη Wall Street
Σχετικά Άρθρα
Η αμερικανική Επιτροπή Kεφaλαιαγοράς (SEC) που αποτελεί την κορυφαία ρυθμιστική αρχή της Wall Street αναμένεται να αποκαλύψουν εντός της ημέρας ένα νέο κανονισμό που θα απαγορεύει στους traders που πουλάνε εξασφαλισμένα ομόλογα, να στοιχηματίζουν ενάντια στα ίδια αυτά ομόλογα που πούλησαν σε επενδυτές τους, συμπεριφορά που έγινε διαβόητη κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
Στην Ουάσιγκτον, τα πέντε μέλη της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα ψηφίσουν σήμερα 25/1/23 αν θα θέσουν σε ισχύ επίσημα τον συγκεκριμένο κανόνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος κανονισμός είναι μεταξύ των τελευταίων προβλέψεων της νομοθεσίας-ορόσημο Dodd - Frank για την μεταρρύθμιση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της Wall Street, δήλωσαν αξιωματούχοι της SEC.
Η εμβληματική μεταρρύθμιση Dodd - Frank που πήρε την ονομασία της από τον γερουσιαστή Chris Dodd και τον βουλευτή Barney Frank, στοχεύει στην προστασία των επενδυτών και των φορολογουμένων και στην αποτροπή των υπερβολικών κινδύνων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η συγκεκριμένη νομοθεσία, μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει μέτρα υπέρ της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που αφορούν τις τράπεζες που είναι «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν» και έχει οδηγήσει στη δημιουργία της Υπηρεσίας Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών.


Το 2011 είχε προταθεί κανονισμός που απαγόρευε στους traders να στοιχηματίζουν ενάντια στις επενδύσεις που προτείνουν στους πετάτες τους αλλά δεν είχε περάσει

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά είχε προταθεί κανονισμός που απαγορεύει στους traders που στοιχηματίζουν ενάντια στα ενυπόθηκα ομόλογα που έχουν πουλήσει σε επενδυτές το 2011, αλλά τελικά δεν οριστικοποιήθηκε.
Σύμφωνα με παρατηρήσεις που δημοσιεύθηκαν πριν από την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της SEC Gary Gensler είπε ότι ο κανόνας της απαγόρευσης θα περιλαμβάνει εξαιρέσεις για νόμιμες δραστηριότητες, όπως η αντιστάθμιση για μετριασμό του κινδύνου, η δημιουργία αγορών και οι δεσμεύσεις ρευστότητας.
«Μέσα από αυτές τις εξαιρέσεις που έχουν εξουσιοδοτηθεί από το Κογκρέσο, ο κανόνας θα επιτρέπει τις συγκεκριμένες δραστηριότητες της αγοράς ενώ θα απαγορεύει τις συγκεκριμένες κατηγορίες συναλλαγών που είχε εντοπίσει το 2008-2009 το Κογκρέσο», είπε ο Gensler, προσθέτοντας ότι η τελευταία έκδοση του κανονισμού είχε βελτιωθεί υπό το φως των σχολίων από το κοινό.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της SEC, οι traders που έβαζαν στοιχήματα αντίθετα με τις επενδύσεις των πελατών τους θα εξακολουθήσουν να παραβιάζουν τον κανόνα.
Χωρίς να αναφέρουν σημαντικά πρόσφατα παραδείγματα τέτοιων συγκρούσεων συμφερόντων στην αγορά τίτλων που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία, αξιωματούχοι της SEC είπαν ότι ο κανονισμός περί συγκρούσεων συμφερόντων είναι απαραίτητος για να αφαιρεθεί η ευκαιρία και το κίνητρο για μια τέτοια συμπεριφορά.

Παραπλανητικές συμπεριφορές της Goldman

Το 2010, η Goldman Sachs συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ρεκόρ 550 εκατομμυρίων δολαρίων όταν κατηγορήθηκε από τη SEC ότι είχε παραπλανήσει τους επενδυτές σε ένα επενδυτικό όχημα που υποστηριζόταν από ενυπόθηκα δάνεια, γνωστό ως Abacus.
Μια έρευνα της Γερουσίας αργότερα έδειξε πώς σε διαδοχικές συμφωνίες η Goldman διέθετε ενυπόθηκους τίτλους σε επενδυτές, συχνά χωρίς να αποκαλύψει ότι είτε η ίδια αυτή είτε άλλες επενδυτικές τράπεζες είχαν βάλει μεγάλα στοιχήματα ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα έχαναν αξία, κάτι που στην πραγματικότητα είχαν σχεδιαστεί να κάνουν.
Σε μια αστική υπόθεση που άσκησε η SEC, ο Fabrice Tourre, ένα μεσαίο στέλεχος της Goldman, καταδικάστηκε το 2014 να πληρώσει 825.000 δολάρια, που αντιπροσωπεύουν πρόστιμα και παράνομα κέρδη.
Η Goldman δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης