Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δύο εταιρείες που χειραγωγούν τη Wall Street: Η ISS και η Glass Lewis, κατά τον Musk...

Δύο εταιρείες που χειραγωγούν τη Wall Street: Η ISS και η Glass Lewis, κατά τον Musk...
Οι δύο εταιρείες παρέχουν συμβουλές στους μετόχους σχετικά με τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών και την ψηφοφορία για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου
Στον Elon Musk αρέσει να επιτίθεται σε κύκλους εξουσίας.
Είναι σαν να βρίσκεται σε αποστολή.
Τίποτα δεν φαίνεται να τον κινητοποιεί περισσότερο από το να επιτιθεται σε έναν σεβαστό θεσμό ή ένα είδωλο.
Φαίνεται να έχει δεσμευτεί να αμφισβητήσει όλες τις μορφές της εξουσίας.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, ο Βασιλιάς της Τεχνολογίας, όπως είναι γνωστός στην Tesla, έχει επιτεθεί στον Anthony Fauci, τον ανοσολόγο που ήταν το πρόσωπο της αμερικανικής αντίδρασης στην πανδημία Covid-19.
Και αυτό παρά τους κινδύνους ότι μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ για τον Musk, και πιο συγκεκριμένα για κάποιες από τις εταιρείες του, όπως η Tesla.
Η πελατειακή βάση του ηγέτη των ηλεκτρικών οχημάτων αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από προοδευτικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι συχνά ένθερμοι υπερασπιστές του Fauci.
Αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει σταματήσει τον Musk, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θέλει να διωχθεί ποινικά ο Dr. Fauci.
Μέσω του Twitter, υποσχέθηκε ακόμη και αρχεία covid που θα καταγγέλλουν αυτό που θεωρεί ολοκληρωτισμό των υγειονομικών αρχών, καθώς ανταποκρίθηκαν στην πανδημία. Αυτοί οι φάκελοι covid υποτίθεται ότι θα εξέθεταν επίσης τον Dr. Fauci.

Επίθεση και στο Νταβός

Στη συνέχεια ο Musk επιτέθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το τελευταίο συνέδριο του οποίου μόλις ολοκληρώθηκε στο Νταβός της Ελβετίας.
Ο δισεκατομμυριούχος κατηγόρησε το φόρουμ ότι ενεργεί σαν μια αντιλαϊκή παγκόσμια κυβέρνηση.
Έτσι, ανέλαβε τον λόγο της αντι-ελίτ και των αντι-παγκοσμιοποιητών όλων των πολιτικών αποχρώσεων.
"Το WEF μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε μια μη εκλεγμένη παγκόσμια κυβέρνηση που οι άνθρωποι δεν ζήτησαν ποτέ και δεν θέλουν", ξεσπάθωσε ο μεγιστάνας της τεχνολογίας στις 18 Ιανουαρίου.
Η κατηγορία του κατά του Νταβός ενίσχυσε την κριτική για τη συγκέντρωση των παγκόσμιων οικονομικών και πολιτικών ελίτ και των εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.
Αν ο Musk, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ασκεί έντονη κριτική σε έναν κύκλο που αποτελείται από ανθρώπους εξίσου πλούσιους με αυτόν, λένε οι επικριτές του φόρουμ, οι παρατηρήσεις του χρησιμεύουν για να αποδείξουν ότι το Νταβός δεν εκπληρώνει την αποστολή του.
"Η συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό άσχετη, κάτι περισσότερο από μια άσκηση αυτοσυγχαρητηρίων για τις ελίτ του κόσμου που πείθουν τους εαυτούς τους ότι κάνουν τη διαφορά", κατήγγειλε η Patriotic Millionaires, μια ένωση πλούσιων ατόμων που αγωνίζεται για "ίση πολιτική εκπροσώπηση, έναν βιώσιμο κατώτατο μισθό και ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα".

Επιθέσεις σε ISS και Glass Lewis

Αλλά ενώ οι επιθέσεις του στο Νταβός είναι ακόμη νωπές, ο παγκόσμιος CEO στοχεύει δύο άλλες οντότητες που επίσης συμβολίζουν την εξουσία.
Αυτές είναι οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες παροχής συμβουλών μεσολάβησης: Institutional Shareholder Services και Glass-Lewis.
Για τον Musk, η ISS και η Glass Lewis είναι οι πραγματικοί κυρίαρχοι του χρηματιστηρίου.
Στα μάτια του, η δύναμή τους είναι δυσανάλογη.
Οι δύο εταιρείες παρέχουν συμβουλές στους μετόχους σχετικά με τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών και την ψηφοφορία για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Οι συμβουλές τους λαμβάνονται υπόψη αλλά και αγνοούνται.
"Πάρα πολύ μεγάλη δύναμη συγκεντρώνεται στα χέρια των εταιρειών "υπηρεσιών προς τους μετόχους" όπως η ISS και η Glass Lewis, επειδή τόσο μεγάλο μέρος της αγοράς είναι παθητικά/index funds, τα οποία αναθέτουν σε αυτές τις εταιρείες τις αποφάσεις για την ψήφο των μετόχων", επέκρινε ο Musk στις 24 Ιανουαρίου.
Ως αποτέλεσμα, "η ISS και η Glass Lewis ελέγχουν ουσιαστικά τη χρηματιστηριακή αγορά".

Κακό ιστορικό

Υπάρχει ιστορικό μεταξύ του Musk και των δύο εταιρειών.
Η ISS και η Glass Lewis είχαν, για παράδειγμα, συστήσει στους μετόχους να ψηφίσουν κατά του γενναιόδωρου πακέτου αποζημίωσης που χορήγησε η Tesla στον χαρισματικό διευθύνοντα σύμβουλό της το 2018.
Τον περασμένο Νοέμβριο διεξήχθη δίκη για την αμοιβή του Musk.
Ένας κάτοχος της Tesla είχε καταθέσει καταγγελία για να διαμαρτυρηθεί για την αποζημίωσή του, η οποία υπολογίζεται σε περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά εξαρτάται από τις οικονομικές και χρηματιστηριακές επιδόσεις της εταιρείας.
Η δίκη έληξε στα μέσα Νοεμβρίου.
Η εισαγγελέας Kathaleen McCormick του Delaware Court of Chancery δεν έχει ακόμη εκδώσει απόφαση από την έδρα.
Σύμφωνα με τον Jim Woodrum, καθηγητή εκπαίδευσης διευθυντικών στελεχών στη Σχολή Διοίκησης Kellogg του Πανεπιστημίου Northwestern, στις αίθουσες των διοικητικών συμβουλίων ακούγεται ήπια κριτική στην ISS και την Glass Lewis.
"Αν ρωτήσετε έμπειρους διευθυντές για το μεγαλύτερο παράπονό τους σχετικά με τις αλλαγές στην αίθουσα συνεδριάσεων των διοικητικών συμβουλίων τα τελευταία 20 χρόνια, νομίζω ότι πολλοί θα γκρίνιαζαν και στη συνέχεια θα έλεγαν κάτι για την Institutional Shareholder Services και την Glass Lewis", δήλωσε ο Woodrum.
"Για ορισμένους, αυτές οι οντότητες έχουν αφαιρέσει τη διασκέδαση από το να είσαι διευθυντής, καθώς η δημιουργικότητα έχει αντικατασταθεί από μια αυξημένη εστίαση στη συμμόρφωση".

Πως λειτουργούν οι ISS και Glass Lewis

Στη συνέχεια, ο Woodrum εξήγησε πώς λειτουργούν οι δύο εταιρείες συμβούλων και πώς αποκτούν δύναμη.
"Και οι δύο εταιρείες έχουν δημιουργήσει μοντέλα για το πώς πιστεύουν ότι μοιάζει η καλή διακυβέρνηση.
Και οι δύο χρησιμοποιούν διάφορους αλγορίθμους για να καθορίσουν αν μια συγκεκριμένη εταιρεία αξίζει να ψηφίσει "ναι" στο Say on Pay και αν πρέπει να υποστηριχθούν μεμονωμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου", συνέχισε.
"Πολλά ιδρύματα ακολουθούν τις συστάσεις τους, ενώ άλλα εγγράφονται στις υπηρεσίες αλλά απασχολούν και δικό τους προσωπικό για να καθορίσουν πώς θα πρέπει να ψηφίσουν τις μετοχές τους.
"Το πιο ενδιαφέρον πράγμα σχετικά με αυτές τις εταιρείες είναι ότι το επιχειρηματικό τους μοντέλο απαιτεί να αλλάζουν τις κατευθυντήριες γραμμές τους σε τακτική βάση.
Εξάλλου, αν είχαν ένα απλό σύνολο κανόνων και όλες οι εταιρείες τους υιοθετούσαν, τότε δεν θα υπήρχε ανάγκη ύπαρξης της ISS ή της Glass Lewis".
Αλλά οι αίθουσες συνεδριάσεων των διοικητικών συμβουλίων έχουν εξαρτηθεί από την ISS και την Glass Lewis, προειδοποίησε ο Woodrum.
Η πιο δημοφιλής συζήτηση στην αίθουσα συνεδριάσεων είναι, λέει, "'Τι πιστεύει η ISS γι' αυτό;'.
"Αυτό έχει επίσης οδηγήσει σε ομογενοποίηση των πρακτικών των διοικητικών συμβουλίων, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες συμμορφώνονται με το τελευταίο διάταγμα της ISS και/ή της Glass Lewis", δήλωσε ο καθηγητής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης