Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμφύλιος στη Formula 1 - Ο ρόλος των Αράβων και η εξαγορά που ανεβάζει τα εισιτήρια σε απαγορευτικά επίπεδα

Εμφύλιος στη Formula 1 - Ο ρόλος των Αράβων και η εξαγορά που ανεβάζει τα εισιτήρια σε απαγορευτικά επίπεδα
Η Formula 1 ανήκει σε μια αμερικανική εταιρεία, την Liberty Media, και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο
Εμφύλιος έχει ξεσπάσει στις τάξεις της Formula 1, καθώς πολλοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον πρόεδρο της FIA, Mohammed Ben Sulayem για "απαράδεκτη" ανάμειξη στην υποτιθέμενη πώληση του πρωταθλήματος.
Μετά τις αναφορές για προσφορά 20 δισ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία για την αγορά των εμπορικών δικαιωμάτων της F1, ο Ben Sulayem εξέφρασε ανησυχίες για τις πιθανές συνέπειες μιας "φουσκωμένης" εξαγοράς, όπως υψηλότερες τιμές εισιτηρίων για τους οπαδούς.
Πρόσθεσε ότι ένας πιθανός αγοραστής της F1 θα πρέπει "να έρθει με ένα σαφές, βιώσιμο σχέδιο - όχι απλώς με πολλά χρήματα".
Το Sky Sports News αποκάλυψε ότι τα σχόλιά του εξόργισαν τους ανώτερους αξιωματούχους της F1 και τώρα οι επικεφαλής έγραψαν στη FIA προειδοποιώντας ότι τα tweets του Ben Sulayem "παρενέβησαν στα δικαιώματά μας με απαράδεκτο τρόπο".
Σε επιστολή που μετέδωσε πρώτο το Sky News, ο γενικός σύμβουλος της F1, Sacha Woodward Hill, και ο Renee Wilm, επικεφαλής νομικός και διοικητικός σύμβουλος της Liberty Media Corporation, του βασικού μετόχου της F1, κατηγόρησαν τη FIA - το διοικητικό όργανο του μηχανοκίνητου αθλητισμού - ότι ξεφεύγει από τις αρμοδιότητές της.
Η επιστολή κυκλοφόρησε επίσης και στις 10 ομάδες της F1.

Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας

Τα σχόλια του Ben Sulayem ήρθαν ως απάντηση σε δημοσίευμα του Bloomberg News την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το οποίο το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας είχε διερευνήσει μια προσφορά εξαγοράς του αθλήματος ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022.
Ούτε η F1 ούτε το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας σχολίασαν το δημοσίευμα.
Η επιστολή, προειδοποιούσε τη FIA ότι "η Formula 1 έχει το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης των εμπορικών δικαιωμάτων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 της FIA" στο πλαίσιο μιας συμφωνίας διάρκειας 100 ετών.
"Περαιτέρω, η FIA έχει δώσει σαφείς δεσμεύσεις ότι δεν θα κάνει τίποτα που να θίγει την ιδιοκτησία, τη διαχείριση και/ή την εκμετάλλευση αυτών των δικαιωμάτων.
"Θεωρούμε ότι αυτά τα σχόλια, που έγιναν από τον επίσημο λογαριασμό του προέδρου της FIA στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρεμβαίνουν σε αυτά τα δικαιώματα με απαράδεκτο τρόπο".
Η απάντηση στα σχόλια του Ben Sulayem έρχεται σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων μεταξύ της F1 και του διοικητικού της οργάνου.
Στην επιστολή των Woodward Hill και Wilm αναφέρεται επίσης ότι η υπόνοια, που εμπεριέχεται στα σχόλια του προέδρου της FIA, "ότι οποιοσδήποτε δυνητικός αγοραστής της επιχείρησης της Formula 1 υποχρεούται να συμβουλευτεί τη FIA είναι λανθασμένη".
Πρόσθεσε ότι ο Ben Sulayem είχε "υπερβεί τα όρια των αρμοδιοτήτων της FIA", λέγοντας ότι "κάθε άτομο ή οργανισμός που σχολιάζει την αξία μιας εισηγμένης οντότητας ή των θυγατρικών της, ιδίως ισχυριζόμενος ή υπονοώντας ότι κατέχει γνώση εκ των έσω, κινδυνεύει να προκαλέσει σημαντική ζημία στους μετόχους και τους επενδυτές της εν λόγω οντότητας, για να μην αναφέρουμε την πιθανή έκθεση σε σοβαρές κανονιστικές συνέπειες".

Η μεγαλύτερη ιστορικά σύγκρουση

Ενόψει της σεζόν 2023, πρόκειται για μια μεγάλη σύγκρουση στην κορυφή του αθλήματος, αναφέρουν οι αναλυτές του χώρου.
Η Formula 1 ανήκει σε μια αμερικανική εταιρεία, την Liberty Media, και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο.
Αν κάποιος με το κύρος του προέδρου της FIA κάνει μια παρατήρηση σχετικά με το ποια είναι ενδεχομένως η κατάλληλη αξία, αυτό θα μπορούσε να αποβεί σε εμπορική ζημία για την εταιρεία.
Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά ζητήματα που κατά τη διάρκεια της θητείας του Mohammed Ben Sulayem έχουν ενοχλήσει όχι μόνο την F1, αλλά και ορισμένες από τις ομάδες.
Τίθενται ερωτήματα σχετικά με τη θητεία του, λόγω της ολοένα και πιο δύσκολής σχέσης μεταξύ του διοικητικού οργάνου και του κατόχου των εμπορικών δικαιωμάτων και κατ' επέκταση των ομάδων.
Όλα ξεκινούν από μια δυσφορία, την οποία έχουν κάποιοι άνθρωποι στο άθλημα, για τη συμφωνία με την οποία η FIA (τότε υπό την ηγεσία του Max Mosley) πριν από μια δεκαετία πούλησε τη μίσθωση των εμπορικών δικαιωμάτων για 100 χρόνια σε έναν οργανισμό που διοικούσε τότε ο Bernie Ecclestone για την εκμετάλλευση των εμπορικών δικαιωμάτων.
Εκείνη την εποχή θεωρήθηκε ότι η εκμίσθωση έγινε πολύ φτηνά, και ορισμένοι βλέπουν τον Mohammed Ben Sulayem να σηματοδοτεί δημόσια ότι δεν αισθάνεται άνετα με αυτή τη ρύθμιση.
Αυτό είναι αρκετά βαθύ και είναι ένα ιστορικό ζήτημα με το οποίο πρέπει να παλέψουν ο διοικητικός οργανισμός και ο κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων, σχολιάζουν άτομα του χώρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης