Τελευταία Νέα
Διεθνή

Simkus (EKT): Δεν πρέπει να επιβραδύνουμε τις αυξήσεις επιτοκίων γιατί υπάρχουν ισχυρές ανοδικές πιέσεις στους μισθούς

Simkus (EKT): Δεν πρέπει να επιβραδύνουμε τις αυξήσεις επιτοκίων γιατί υπάρχουν ισχυρές ανοδικές πιέσεις στους μισθούς
«Ο δομικός πληθωρισμός παραμένει ισχυρός και αυτό αποδεικνύει ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο Simkus
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με βήματα 50 μονάδων βάσης καθώς οι εργαζόμενοι πιέζουν για αυξήσεις μισθών και οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Gediminas Simkus.
Δεν υπάρχουν λόγοι να απομακρυνθούμε από την πορεία αύξησης των επιτοκίων που καθόρισε η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο - παρότι οι τιμές της ενέργειας υποχωρούν από τα ιστορικά υψηλά τους, δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιθουανίας σε συνέντευξή του στο Βίλνιους.
Η νομισματική σύσφιξη μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι, πρόσθεσε.
«Ο δομικός πληθωρισμός παραμένει ισχυρός και αυτό αποδεικνύει ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο Simkus.
«Υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα υπέρ του να παραμείνουμε στην πορεία για αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις επόμενες συνεδριάσεις μας. Κατά τη γνώμη μου, αυτές οι αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης είναι απολύτως απαραίτητες», πρόσθεσε
Η παρέμβαση Simkus αποτελεί την πιο πρόσφατη τοποθέτηση στην εξελισσόμενη εντός της ΕΚΤ συζήτηση σχετικά με το εάν η υποχώρηση των πιέσεων στις τιμές θα δικαιολογεί σύντομα μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων.
Μια δεύτερη συνεχόμενη αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα που θα ανεβάσει το βασικό επιτόκιο στο 2.5% φαίνεται να αποτελεί ειλημμένη απόφαση.
Αλλά πέρα από αυτό, η σχετική ενότητα που έχουν επιδείξει τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της αύξησης των επιτοκίων κατά 250 μονάδων βάσης τους τελευταίους μήνες ενδεχομένως στο εξής να δοκιμαστεί.
Οι υποστηρικτές της πιο σταδιακής προσέγγισης περιλαμβάνουν τον Ιταλό Ignazio Visco και τον Έλληνα Γιάννη Στουρνάρα, με τον τελευταίο να αναφέρει την αποδυνάμωση της οικονομίας της ευρωζώνης ως λόγο για πρόσθετη προσοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης