Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall, με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα – Στο +0,31% ο Dow, o Nasdaq -0,27%

Μεικτά πρόσημα στη Wall, με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα – Στο +0,31% ο Dow, o Nasdaq -0,27%
Ανθεκτικός ο Dow Jones...
Mεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, έπειτα από δύο σερί ανοδικές συνεδριάσεις, καθώς οι επενδυτές «παλεύουν» να χτίσουν θέσεις, έχοντας το βλέμμα στα εταιρικά κέρδη.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,31%, στις 33.733 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε μείωση -0,07%, στις 4.016 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,27%, στις 11.334 μονάδες
Καταγραφή_57.JPG
Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Travelers (3.65%), ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη στις Verizon (1,97%), Caterpillar (1,95%), Honeywell International (1,21%), UnitedHealth (1,11%) και Apple (1,01%).
Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η 3M (-6,16%), η οποία ανακοίνωσε κέρδη τέταρτου τριμήνου που υπολείπονταν των προβλέψεων των αναλυτών, ενώ παράλληλα υποβάθμισε το outlook των κερδών της για το 2023. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης την περικοπή 2.500 θέσεων εργασίας.
Πτώση 2,1% σημείωσε η Walgreens Boots Alliance ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες για Merck, Nike και Intel.
Αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Johnson&Johnson, η οποία ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη για το τρίμηνο, αλλά και μεγαλύτερες προβλέψεις για τα προσαρμοσμένα κέρδη το 2023 από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
H μετοχή της Microsoft έκλεισε με απώλειες -0,22%.

Στο μεταξύ, σε καθοδική τροχιά γύρισαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,46% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 4,19%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 1,8% στα 80,13 δολ.

ενώ η τιμή του χρυσού έπιασε νέο υψηλό εννέα μηνών, σημειώνοντας άνοδο 0,3% στα 1.935 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,0882 δολ.

«Δεν βλέπουμε πολλά περιθώρια για άνοδο των αγορών βραχυπρόθεσμα, δεδομένης της συνεχούς πίεσης στην αύξηση των εταιρικών κερδών» έγραψε ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδυτικό γραφείο της UBS Global Wealth Management, σε σημείωμα της Τρίτης προς τους πελάτες.
Αυτό οφείλεται εν μέρει, επειδή τα επίπεδα κλεισίματος της Δευτέρας είναι πάνω από τους αντίστοιχους στόχους τιμών των εταιρειών για τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο (S&P στις 3.700 μον. και 4.000 μον.).
Σημειώνεται πως, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ανακοίνωσε αποτελέσματα ο τεχνολογικός κολοσσός Microsoft, του οποίου η μετοχή, αν μη τι άλλο, είναι δεικτοβαρής.

Στα μάκρο, η δραστηριότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων συνέχισε να συρρικνώνεται στην αρχή του 2023, αν και βελτιώθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με το κλείσιμο του 2022, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της έρευνας των δεικτών PMI της S&P Global.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για την παραγωγή, που συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες, διαμορφώθηκε στις 46,6 μονάδες τον Ιανουάριο από 45,0 στο τέλος του 2022. Η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ήταν η βραδύτερη από τον προηγούμενο Οκτώβριο, σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global.
Ο δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα μόνο στις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στο 46,6, επίσης υψηλό τριών μηνών, από 44,7 τον Δεκέμβριο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε στο 46,8 από 46,2 τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης για την παραγωγή στη μεταποίηση επίσης βελτιώθηκε στο 46,7 από 46,2 τον Δεκέμβριο.

Πρωτόγνωρα πράγματα…

Στο μεταξύ, πρωτοφανή τεχνικά προβλήματα παρουσιάστηκαν στη Wall Street την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές να διακοπούν.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του NYSE , οι μετοχές που επηρεάστηκαν ήταν Morgan Stanley, Verizon, AT&T, Nike και McDonald's.
Πολλές μετοχές παρουσίασαν ασυνήθιστα μεγάλες κινήσεις όταν άνοιξε η αγορά, κάτι που μπορεί να πυροδότησε πρωτοφανή μεταβλητότητα.
Ο Bob Pisani του CNBC είπε στο "Squawk on the Street" ότι το ζήτημα φαίνεται να είναι τεχνικό, και όχι κάτι που συνέβη στο trading floor.
Πολλές από τις εταιρείες που επηρεάστηκαν ξανάρχισαν τις συναλλαγές τους.
Πλέον, το NYSE ανέφερε ότι όλα τα συστήματά του ήταν λειτουργικά.

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά τα θετικά στοιχεία PMI - O DAX -0,2%

Nευρικότητα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τη θετική έκπληξη από τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, οι οποίες επέστρεψαν στην ανάπτυξη τον Ιανουάριο.
Στην Ασία, πολλές αγορές παραμένουν κλειστές, λόγω της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,1% μετά από ένα ισχυρό φινάλε στη Wall Street, ενισχυμένος από τις μετοχές τεχνολογίας που είχαν πληγεί πέρυσι στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,07%, στις 15.093 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποαπέδωσε με πτώση 0,35%, στις 7.757 μονάδες.
Στις 7.050 μονάδες με άνοδο 0,26% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε αύξηση +0,24%, στις 25.884 μονάδες.
Καταγραφή_55.JPG
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, το καταναλωτικό κλίμα εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Φεβρουάριο στη Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου GfK.
Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος βελτιώνεται στο -33,9 τον Φεβρουάριο από το -37,6 τον Ιανουάριο (αναθεωρημένα στοιχεία).
Την ίδια στιγμή, θετικές είναι οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα επέστρεψε αιφνιδιαστικά σε μέτρια ανάπτυξη τον Ιανουάριο, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η ύφεση στο μπλοκ μπορεί να μην είναι τόσο βαθιά όσο φοβόταν και ότι η νομισματική ένωση μπορεί να ξεφύγει από αυτήν, σύμφωνα με έρευνα.
Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, αυξήθηκε στο 50,2 αυτόν τον μήνα από 49,3 τον Δεκέμβριο.
Ο Ιανουάριος ήταν η πρώτη φορά που ο δείκτης βρέθηκε πάνω από το όριο του 50, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, από τον Ιούνιο και η μέτρηση ήταν πάνω από τη μέση πρόβλεψη της δημοσκόπησης του Reuters για 49,8.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης