Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γρίπη, covid, ιώσεις: Γιατί ο κόσμος βιώνει ένα πρωτοφανές ξέσπασμα λοιμώξεων - Τσουνάμι μολύνσεων χωρίς ημερομηνία λήξης

Γρίπη, covid, ιώσεις: Γιατί ο κόσμος βιώνει ένα πρωτοφανές ξέσπασμα λοιμώξεων - Τσουνάμι μολύνσεων χωρίς ημερομηνία λήξης
Η περίοδος γρίπης 2022-2023 εξακολουθεί να κυριαρχείται από τα στελέχη του ιού της γρίπης Α, με τον υπότυπο H1N1 να έρχεται δεύτερος και το εποχικό στέλεχος H3N2 να ακολουθεί
Παρόλο που πολλοί θα ήθελαν να κηρύξουν την λήξη της πανδημίας, οι παραλλαγές του COVID-19 εξακολουθούν να μεταλλάσσονται και να κυκλοφορούν σε απγκόσμιο επίπεδο.
Ταυτόχρονα, ενώ ο ιός είναι ιδιαίτερα καταστροφικός για την Κίνα , η οποία σημειώνει μη φυσιολογικές αυξήσεις στον αριθμό των λοιμώξεων, αρκετά κύματα ιογενών λοιμώξεων σαρώνουν αυτήν τη στιγμή τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, του RSV και άλλων ιών που μοιάζουν με γρίπη.
Υπάρχει λόγος για αυτό το «πολυδημικό» κύμα σε ένα τόσο κομβικό σημείο στο χρονοδιάγραμμα της πανδημίας;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η γρίπη εξαπλώνεται νωρίτερα αυτή τη σεζόν

Όταν η εποχή της γρίπης πλησιάζει κάθε χρόνο, είναι εύκολο να εντοπίσεις ανθρώπους να βήχουν, να φτερνίζονται και να παίρνουν άδεια από το γραφείο. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η γρίπη είναι εύκολο να νικηθεί, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι ξεπερνούν τα συμπτώματα της λοίμωξης μετά από λίγες ημέρες με άφθονα υγρά και ξεκούραση.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η γρίπη μολύνει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και προκαλεί εκατοντάδες χιλιάδες νοσηλείες κάθε χρόνο.
Η γρίπη προκαλεί δεκάδες χιλιάδες θανάτους και ερευνητές στα Πανεπιστήμια της Φλόριντα και του Μπάφαλο αναφέρουν ότι επιφέρει επίσης συνολική οικονομική επιβάρυνση περίπου 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε κάθε αμερικανική πολιτεία.
Περίπου το 25 τοις εκατό των κομητειών σε εθνικό επίπεδο είναι πιθανό να βιώνουν οικονομική ζημιά «μεγαλύτερη από 6,42 εκατομμύρια δολάρια» την εποχή της γρίπης.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι η γρίπη εξαπλώνεται νωρίς και εξαιρετικά γρήγορα αυτή τη σεζόν 2022-2023.
Το CDC εκτιμά ότι έχουν ήδη καταγραφεί περίπου 22 εκατομμύρια κρούσματα γρίπης από τον Οκτώβριο του 2022, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός είναι πολύ μπροστά από την καμπύλη σε σύγκριση με τις προηγούμενες σεζόν.

Annual-Impact-600x352.jpg


Flu-Spreads-Fast-600x338.jpgNew-York-600x381.jpgFlu-after-zero-COVID-600x358.jpg

Ο αριθμός των ασθενών δεν έχει φτάσει ποτέ σε τέτοιο όγκο από το 2017–2018, την εποχή που οι νοσηλείες και οι επισκέψεις στα επείγοντα ώθησαν το CDC να το ταξινομήσει ως «υψηλής σοβαρότητας» σε γενικές γραμμές. Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω ασθενειών που μοιάζουν με γρίπη παρουσίαζαν ανοδική τάση μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου 2022, φτάνοντας στο αποκορύφωμά τους στις 21 Δεκεμβρίου 2022.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του CDC, τα ποσοστά νοσηλείας σε εθνικό επίπεδο (ΗΠΑ) έχουν φτάσει σε ιστορικό υψηλό σε σύγκριση με «κάθε προηγούμενη σεζόν από το 2010– 2011», ωστόσο οι τάσεις φαίνεται να έχουν επιβραδυνθεί.
Η περίοδος γρίπης 2022-2023 εξακολουθεί να κυριαρχείται από τα στελέχη του ιού της γρίπης Α, με τον υπότυπο H1N1 να έρχεται δεύτερος και το εποχικό στέλεχος H3N2 να ακολουθεί.
Τα δεδομένα από το CDC δείχνουν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν της γενεαλογίας Α, με λιγότερο από το 0,5 τοις εκατό όλων των δειγμάτων που δοκιμάστηκαν να δείχνουν θετικά για το στέλεχος Β.
Σε σύγκριση με το στέλεχος Α, το στέλεχος Β έχει μόνο δύο υποτύπους—Yamagata και Victoria—που γενικά προκαλούν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.
Ιστορικά, το στέλεχος Β αντιπροσωπεύει περίπου το 25 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων γρίπης και είναι πιο πιθανό να μολύνει παιδιά.
Ωστόσο, τα συμπτώματα δεν διαφέρουν πραγματικά μεταξύ των δύο στελεχών και οι ασθενείς λαμβάνουν την ίδια θεραπεία και για τα δύο.
Στα μέσα Νοεμβρίου 2022, περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που μολύνθηκαν από τη γρίπη ήταν παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών και οι ηλικιωμένοι ασθενείς αντιστοιχούσαν μόνο στο 6% περίπου όλων των περιπτώσεων όταν κοιτούσαν μόνο τη Νέα Υόρκη.
Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν χειρότερα συμπτώματα σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες, χαρακτηρίζοντάς τους ως πληθυσμό υψηλού κινδύνου.
Οι ενήλικες φαίνεται επίσης να επηρεάζονται περισσότερο από το συνηθισμένο. Και πάλι, λαμβάνοντας ως παράδειγμα τη Νέα Υόρκη, υπήρξαν πάνω από 27 χιλιάδες περιπτώσεις επιβεβαιωμένων εργαστηριακών λοιμώξεων γρίπης μεταξύ ατόμων ηλικίας 18 έως 49 ετών τον Νοέμβριο του 2022, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 24 τοις εκατό των συνολικών αριθμών.
Όσον αφορά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Οι αριθμοί των κρουσμάτων έχουν αυξηθεί διεθνώς πάνω από το «όριο επιδημίας» που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας .
Μαζί με τη γρίπη, άλλοι ιοί έχουν σημειώσει αύξηση των κρουσμάτων, καθιστώντας αυτόν τον χειμώνα αυτό που ορισμένοι αποκαλούν «πολυδημικό».

Αύξηση του RSV παράλληλα με τον COVID-19, τη γρίπη και άλλους ιούς

Ο RSV είναι ένας αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και έχει συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, αλλά είναι χειρότερο από τη γρίπη με την έννοια ότι προκαλεί πολλά προβλήματα που σχετίζονται με το κατώτερο αναπνευστικό, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής και της λοίμωξης των αεραγωγών.
Ουσιαστικά, ενώ στο κοινό κρυολόγημα αρέσει να μένει κοντά στο κεφάλι, τη μύτη και το στόμα, στον RSV αρέσει να ταξιδεύει στους πνεύμονες.
Ο RSV είναι η πιο κοινή αιτία βρογχιολίτιδας (φλεγμονή των μικρών αεραγωγών στον πνεύμονα) και πνευμονίας (λοίμωξη των πνευμόνων) σε παιδιά κάτω των 12 μηνών των ΗΠΑ.
Μια λοίμωξη από RSV διαρκεί γενικά σε μία έως δύο εβδομάδες και, όπως και η γρίπη, είναι πιο σοβαρή για βρέφη και ηλικιωμένους.
Η άνοδος των περιπτώσεων RSV στις Ηνωμένες Πολιτείες ήρθε με υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας με RSV σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Μια άλλη ένδειξη ότι το RSV είναι αχαλίνωτο στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι τα επίπεδα του RSV στα λύματα αυξάνονται τους τελευταίους μήνες με άνευ προηγουμένου ρυθμό.
Στην άλλη άκρη του πλανήτη, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία είχαν παρόμοιες τάσεις .
Τα εβδομαδιαία ποσοστά νοσηλείας στη Νέα Ζηλανδία ήταν ήδη «93 τοις εκατό υψηλότερα από το 2019» και σημαντικά υψηλότερα από τους εξαιρετικά δύσκολους χειμώνες της σεζόν 2017-18.
Όσον αφορά τις εποχές της γρίπης και τα κύματα COVID-19, είναι μπροστά από το βόρειο ημισφαίριο.
Οι γιατροί έχουν βγει και έχουν αντιμετωπίσει ανοιχτά τα θέματα σχετικά με αυτό το εισερχόμενο κύμα κρουσμάτων, λέγοντας ότι χαρακτηρίζεται από πολλαπλούς ιούς . Καθώς ολοκληρώνεται η περίοδος γρίπης της Νέας Ζηλανδίας, ο πίνακας ελέγχου γρίπης ανέφερε ότι έχουν κυκλοφορήσει πολλοί ιοί, με τους πιο διαδεδομένους να είναι οι ρινοϊοί. Άλλοι ιοί που κυκλοφορούν περιλαμβάνουν τον RSV, τους αδενοϊούς, τους εντεροϊούς και φυσικά τον SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τον COVID-19.
Ως εκ τούτου, για τη σεζόν 2022-2023, αντιμετωπίζουμε τρεις μεγάλες απειλές για την υγεία: COVID-19, την εποχική γρίπη και τον RSV, οι οποίοι πιθανότατα θα συνεχίσουν να εξαπλώνονται τους επόμενους μήνες. Θα πρέπει επίσης να δώσουμε προσοχή σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο ανθρώπινος ρινοϊός (hRV), ο ανθρώπινος αδενοϊός (hAdV) και ο ιός της ανθρώπινης παραγρίπης (hPIV). Οι αναφορές έχουν δείξει αύξηση και σε αυτές τις ιογενείς λοιμώξεις.
Αν και αυτές οι ασθένειες είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και μπορούν να προκαλέσουν δυνητικά σοβαρή ασθένεια, πολλοί εργοδότες δεν τις αναγνωρίζουν ως σημαντική απειλή και σύντομα λιγοστεύουν και αντιμετωπίζουν λειτουργικές καθυστερήσεις.
Αυτή τη σεζόν, θα πρέπει να ενισχύσουμε την επιτήρηση των ασθενειών που μοιάζουν με γρίπη (ILI) και οι άνθρωποι μπορεί να επιθυμούν να λάβουν παρόμοιες προσωπικές προφυλάξεις όπως έκαναν σε όλη την πανδημία του COVID.

Γιατί έχουν ξεσπάσει τόσοι πολλοί ιοί ξαφνικά;

Ο SARS-CoV-2 κυριαρχεί εδώ και πολύ καιρό στον κόσμο από το 2020, ωστόσο πολλές χώρες προέβλεψαν άνοδο σε άλλους ιούς από τότε που κυριάρχησε η σχετικά ασθενέστερη παραλλαγή Omicron στις αρχές του 2022.
Η Omicron δεν ήταν πλέον ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, κάτι που επέτρεψε σε άλλες μολυσματικές ασθένειες να αυξηθούν  στον πληθυσμό.
Οι ιοί και τα βακτήρια καταλαμβάνουν το δικό τους οικοσύστημα και τηρούν τους δικούς τους κανόνες, τους οποίους οι άνθρωποι πραγματικά δεν κατανοούν.
Πολλά παθογόνα καταλαμβάνουν την ίδια περιοχή.
Όταν ένας συγκεκριμένος ιός - ας πούμε ο SARS-CoV-2 - κυριαρχεί στη βιόσφαιρα, άλλα παθογόνα παραμερίζονται, καθυστερώντας την εμφάνισή τους κατά την κανονική ενεργό περίοδο τους.
Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η γρίπη εξαφανίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο κόσμος είναι μάρτυρας ενός άνευ προηγουμένου τσουνάμι μολύνσεων στην ηπειρωτική Κίνα.
Ο άλλος είναι ο λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρές πνευμονικές λοιμώξεις, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος βλέπει πολύ πιο ήπια συμπτώματα λόγω της κυριαρχίας του Omicron.
Η Κίνα βιώνει επίσης μια σημαντική αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με τη γρίπη, που συμπίπτει με την έλλειψη αντιπυρετικών φαρμάκων στη χώρα μετά την άρση των μηδενικών περιορισμών για τον COVID-19.
Για σχεδόν τρία χρόνια, πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομονωθούν και να μειώσουν την επαφή τους με τον έξω κόσμο λόγω της πανδημίας.
Ως αποτέλεσμα, το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων -ιδιαίτερα των παιδιών- έχει εξασθενήσει λόγω της απουσίας έκθεσης σε τακτικά παθογόνα.
Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από παθογόνα του αναπνευστικού και οι λοιμώξεις τους μπορεί να επιδεινωθούν.
Κατά συνέπεια, η οικονομική και κοινωνική επιβάρυνση της περιόδου γρίπης 2022-23 μπορεί να είναι πολύ χειρότερη από αυτή των προηγούμενων ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης