Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέχρι και η Wall Street Journal παραδέχτηκε την παραπλάνηση από Pfizer, Moderna για τα εμβόλια Covid

Μέχρι και η Wall Street Journal παραδέχτηκε την παραπλάνηση από Pfizer, Moderna για τα εμβόλια Covid
Τι δείχνουν νέες μελέτες
Σκληρή κριτική κατά των φαρμακοβιομηχανιών που κατασκεύασαν τα εμβόλια κατά της Covid άσκησε το μέλος του συντακτικού συμβουλίου της Wall Street Journal, Allysia Finley, κατηγορώντας τους για την "παραπλανητική" εκστρατεία τους για τα δισθενή ενισχυτικά Covid.
Επίσης κατήγγειλε διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες που έκαναν "το πρωτοφανές βήμα να διατάξουν τους κατασκευαστές εμβολίων να τα παράγουν και να τα συστήσουν χωρίς δεδομένα που να υποστηρίζουν την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητά τους".
Η Finley αναφερόταν σε μια ραδιοφωνική διαφήμιση στις ΗΠΑ που προειδοποιεί ότι αν έχει κάνει κάποιος εμβόλιο Covid, μπορεί να προσβληθεί και να εμφανίσει ακόμη χειρότερα συμπτώματα.
Το μήνυμα, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, ισχυρίζεται ότι τα ενημερωμένα δισθενή εμβόλια θα βελτιώσουν την προστασία.
Πρόκειται για παραπλανητική διαφήμιση, ανέφερε η Finley.

Η καμπάνια

Η αφήγηση πίσω από την καμπάνια ήταν απλή: τα εμβόλια mRNA Covid μπορούσαν απλά να "πειράξουν" για να στοχεύσουν νέες παραλλαγές - σε αυτή την περίπτωση, τα εμβόλια ισχυρίζονταν ότι παρείχαν προστασία κατά των παραλλαγών BA.4 και BA.5 Omicron, μαζί με το αρχικό στέλεχος Wuhan.
Θα ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρο να το αποκαλέσουμε αυτό ευσεβή πόθο.
Όπως γράφει η Finley, προέκυψαν τρία επιστημονικά προβλήματα.
- Ο ιός μεταλλάσσεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να ενημερωθούν τα εμβόλια.
- Τα εμβόλια έχουν "σκληρά καλωδιώσει" το ανοσοποιητικό μας σύστημα να ανταποκρίνεται στο αρχικό στέλεχος Wuhan, "οπότε παράγουμε λιγότερα αντισώματα που εξουδετερώνουν τις παραλλαγές που στοχεύουν τα ενημερωμένα εμβόλια".
- Η προστασία από τα αντισώματα εξασθενεί μετά από λίγους μήνες.

Οι αποδείξεις

Σύμφωνα με τη Finley, δύο μελέτες στο New England Journal of Medicine αυτόν τον μήνα έδειξαν ότι τα διμερή ενισχυτικά αυξάνουν τα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των παραλλαγών BA.4 και BA.5, αλλά όχι σημαντικά περισσότερο από τα αρχικά ενισχυτικά.
Σε μία μελέτη, τα επίπεδα αντισωμάτων μετά τις διμερείς ενισχυτικές δόσεις ήταν 11 φορές υψηλότερα έναντι της παραλλαγής Wuhan ως προς την παραλλαγή BA.5.
Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η ανοσολογική αποτύπωση "μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση από ό,τι εκτιμάται σήμερα για την πρόκληση ισχυρής ανοσίας έναντι των παραλλαγών του SARS-CoV-2".
Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα εμβόλια Covid ή mRNA, αν και οι ενισχυτές μπορεί να βελτιώσουν το αποτέλεσμα.

Τι συνέβη;

Για όσους έλαβαν (ή αναγκάστηκαν να λάβουν) το αρχικό εμβόλιο, τα κύτταρα Β της μνήμης μας εκπαιδεύτηκαν να παράγουν αντισώματα κατά του αρχικού στελέχους Wuhan.
Και όπως σημειώνει ένα άρθρο του New England Journal of Medicine, οι άνθρωποι που έκαναν το εν λόγω αρχικό εμβόλιο ήταν "προετοιμασμένοι" να ανταποκριθούν στο στέλεχος Wuhan και "παρουσίασαν κατώτερη αντισωματική απάντηση σε άλλες παραλλαγές".
Οι μελέτες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις πληροφορίες της Pfizer και της Moderna, οι οποίες υποστήριζαν ότι τα δισθενή ενισχυτικά παρήγαγαν μια απάντηση στα νέα στελέχη (BA.4 και BA.5) που είναι 4-6 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των αρχικών ενισχυτικών - κάτι που σύμφωνα με την WSJ είναι "παραπλανητικό".
Η Finley σημειώνει επίσης ότι οι κατασκευαστές εμβολίων θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιήσει μικρές, τυχαιοποιημένες δοκιμές το περασμένο καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου για τα bivalents - με τα αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Αλλά η κυβέρνηση Biden δεν ήθελε να περιμένει.
Το CDC δημοσίευσε μια μελέτη τον Νοέμβριο, η οποία εκτιμά ότι τα bivalents ήταν μόνο 22% έως 43% αποτελεσματικά κατά της λοίμωξης κατά τη διάρκεια του κύματος BA.5 - της μέγιστης αποτελεσματικότητάς τους.
Καθώς τα αντισώματα εξασθένησαν και νέες παραλλαγές εμφανίστηκαν αργότερα το φθινόπωρο, η προστασία τους κατά της λοίμωξης πιθανώς μηδενίστηκε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης