Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πάγος» από τη Βραζιλία στα περί κοινού νομίσματος με την Αργεντινή

«Πάγος» από τη Βραζιλία στα περί κοινού νομίσματος με την Αργεντινή
Την ιδέα ενός ενιαίου κοινού νομίσματος μεταξύ Αργεντινής και Βραζιλίας υτποβάθμισε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας
Σχετικά Άρθρα
Την ιδέα ενός ενιαίου κοινού νομίσματος μεταξύ Αργεντινής και Βραζιλίας υτποβάθμισε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Fernando Haddad, λέγοντας ότι οι χώρες αναζητούν τρόπους για την τόνωση του διμερούς εμπορίου, αλλά όχι για την εξάλειψη των δικών τους νομισμάτων.
Οι παρατηρήσεις του ήρθαν μετά τη δημοσίευση κοινού άρθρου του προέδρου της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva και του ηγέτη της Αργεντινής Alberto Fernandez, στο οποίο αναφέρεται ότι ο στόχος τους για μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση περιλαμβάνει μελέτες για ένα κοινό νόμισμα της Νότιας Αμερικής.
Ο Haddad, ο οποίος έθεσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε άρθρο του πέρυσι, δήλωσε ότι η άρση των εμπορικών φραγμών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Νότιας Αμερικής θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη χρήση ενός ενιαίου νομίσματος για το εμπόριο, δεδομένης της έλλειψης δολαρίων ΗΠΑ στην Αργεντινή.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει το τέλος του βραζιλιάνικου ρεάλ, είπε.

«Υποφέρει» το εμπόριο

"Το εμπόριο είναι πραγματικά κακό και το πρόβλημα είναι ακριβώς το ξένο νόμισμα, σωστά; Έτσι προσπαθούμε να βρούμε μια λύση, κάτι κοινό που θα μπορούσε να κάνει το εμπόριο να αναπτυχθεί", δήλωσε ο Haddad στους δημοσιογράφους καθώς έφτασε στο Μπουένος Άιρες πριν από το πρώτο διεθνές ταξίδι του Lula μετά την ορκωμοσία του την 1η Ιανουαρίου.
Είπε ότι το εμπόριο της Αργεντινής με τη Βραζιλία έχει υποφέρει λόγω της έλλειψης δολαρίων στη νότια γείτονα, όπου η οικονομική κρίση έχει αφήσει την κυβέρνηση να παλεύει να αναπληρώσει τα συναλλαγματικά αποθέματα, με τον πληθωρισμό να φτάνει σχεδόν το 100% πέρυσι.
Ο Haddad σημείωσε ότι η Αργεντινή είναι σημαντικός αγοραστής βραζιλιάνικων βιομηχανικών προϊόντων και ότι "διάφορες δυνατότητες" κυοφορούνται για την παράκαμψη των συναλλαγματικών της προβλημάτων, αν και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το νομισματικό ζήτημα, ο Haddad επιβεβαίωσε ότι θα ξεκαθαρίσει το θέμα τις επόμενες ημέρες, προσθέτοντας ειρωνικά: "ειδικά επειδή κάποιοι λένε ότι το ρεάλ θα τελειώσει".
Νωρίτερα την Κυριακή, ο Lula και o Fernandez δήλωσαν σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στον αργεντίνικο ιστότοπο Perfil ότι "θα προωθήσουν τις συζητήσεις για ένα κοινό νόμισμα της Νότιας Αμερικής που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για οικονομικές όσο και για εμπορικές ροές".
Οι Financial Times είχαν προηγουμένως αναφέρει, επικαλούμενοι τον υπουργό Οικονομίας της Αργεντινής Sergio Massa, ότι τα γειτονικά έθνη θα ανακοίνωναν αυτή την εβδομάδα ότι ξεκινούν προπαρασκευαστικές εργασίες για ένα κοινό νόμισμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης