Τελευταία Νέα
Διεθνή

BRICS: Φαβορί η Σαουδική Αραβία για ένταξη το 2023 – Ηγετική θέση στη Μέση Ανατολή

BRICS: Φαβορί η Σαουδική Αραβία για ένταξη το 2023 – Ηγετική θέση στη Μέση Ανατολή
«Η πιθανότητα επέκτασης των BRICS είναι μάλλον υψηλή αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι μαζική αποδοχή κρατών», δήλωσε Ρώσος ειδικός
Σχετικά Άρθρα
Μία ή δύο χώρες ενδέχεται να ενταχθούν στους BRICS το 2023 και η Σαουδική Αραβία είναι η πιο πιθανή υποψήφια, δήλωσε την Κυριακή (22/1/12023) στο TASS ο Yaroslav Lisovolik, μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας.
Υπενθύμισε ότι η επέκταση της ένωσης αποτελεί προτεραιότητα της προεδρίας της Νότιας Αφρικής το 2023.
«Η πιθανότητα επέκτασης των BRICS είναι μάλλον υψηλή. Αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι μαζική αποδοχή κρατών.
Αν γίνει επέκταση φέτος, θα είναι μία ή δύο χώρες», είπε.
«Μεταξύ των χωρών που συζητούνται από τα κράτη BRICS και που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν σε αυτήν την ομάδα, η Σαουδική Αραβία έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες», είπε ο ειδικός, προσθέτοντας ότι η ένωση επεξεργάζεται κριτήρια για την αποδοχή νέων μελών.
Αυτές οι παράμετροι, σύμφωνα με τα λόγια του, αναμένεται να περιλαμβάνουν την ηγετική θέση μιας χώρας στην περιοχή της και το βάρος της στην παγκόσμια οικονομία, ειδικά «σε βασικούς τομείς, όπως η ενέργεια».
Με βάση αυτά τα κριτήρια, η Σαουδική Αραβία φαίνεται η πιο πολλά υποσχόμενη υποψήφια.

Η θέση της στους G20

«Μπορεί να ειπωθεί ότι η Σαουδική Αραβία κατέχει ηγετική θέση στη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα με το να είναι μέλος των G20, αυτή η χώρα είναι βασικός ηγέτης στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και συνεργάζεται με τη Ρωσία εντός του OPEC+ αρκετά εποικοδομητικά», είπε. εξήγησε.
Ένα άλλο κριτήριο για την ένταξη στoυς BRICS θα μπορούσε να είναι η κατάσταση της οικονομίας μιας χώρας.
«Μπορεί να σημειωθεί ότι εν μέσω των υψηλών τιμών ενέργειας, η Σαουδική Αραβία επιδεικνύει αρκετά καλές επιδόσεις από την άποψη της οικονομικής ανάπτυξης είπε, προσθέτοντας ότι το Ριάντ μπορεί να προσθέσει μια σειρά από νέους τομείς στις δραστηριότητες της ένωσης, ειδικά σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μεταξύ κρατικών ταμείων, «που μπορεί να γίνει ισχυρή δύναμη στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές».
Σύμφωνα με τον ειδικό, μια άλλη επιλογή για τους BRICS το 2023 είναι η παραμονή του ως έχει με όσους επιθυμούν να ενταχθούν σχηματίζοντας μια ένωση BRICS+, όπως στον OPEC+.
Σημείωσε ότι το αυξημένο ενδιαφέρον για την ένταξη στις BRICS είναι ένα είδος απάντησης στο μεγαλύτερο άνοιγμα της ένωσης και το ενδιαφέρον της για επέκταση που καταδείχθηκε υπό την προεδρία της Κίνας το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης