Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκάρει μελέτη: Εξαιρετικά υψηλός ο κίνδυνος θανάτου και καρδιοπάθειας, ακόμη και 18 μήνες μετά τη μόλυνση από Covid

Σοκάρει μελέτη: Εξαιρετικά υψηλός ο κίνδυνος θανάτου και καρδιοπάθειας, ακόμη και 18 μήνες μετά τη μόλυνση από Covid
Ανθρωποι που μολύνθηκαν με COVID βρέθηκε ότι είχαν έως και 81 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στις πρώτες τρεις εβδομάδες της μόλυνσης και παρέμειναν έως και πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν έως και 18 μήνες αργότερα, ενώ είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, και πάλι έως και 18 μήνες μετά τη μόλυνση
Οι ασθενείς με COVID-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου για τουλάχιστον 18 μήνες μετά τη μόλυνση τους, σύμφωνα με μια νέα μεγάλης κλίμακας μελέτη.
Για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 18 Ιανουαρίου στο ιατρικό περιοδικό Cardiovascular Research, οι επιστήμονες εντόπισαν 7.500 ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν διαγνωστεί με COVID-19 μεταξύ 16 Μαρτίου και 30 Νοεμβρίου 2020, προτού διατεθούν εμβόλια για τον COVID-19.
Στη συνέχεια, κάθε ασθενής με COVID αντιστοιχίστηκε με έως και 10 άτομα που δεν προσβλήθηκαν από COVID κατά τους πρώτους 18 μήνες από την εκδήλωση μιας παρόμοιας κατάστασης υγείας: ηλικία, φύλο, εθνικότητα, δείκτης μάζας σώματος, καρδιαγγειακά και άλλοι παράγοντες.
Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν επίσης σύνολο στοιχείων από το 2018 για να αποκλείσουν την υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

81 φορές περισσότερες πιθανότητες θανάτου!!!

Συνολικά στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 160.000 συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας 66 ετών και σχεδόν ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών.
Σε σύγκριση με τους μη μολυσμένους ομολόγους τους, σημαντικά περισσότεροι άνθρωποι που μολύνθηκαν με COVID βρέθηκε ότι είχαν έως και 81 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στις πρώτες τρεις εβδομάδες της μόλυνσης και παρέμειναν έως και πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν έως και 18 μήνες αργότερα.
Επιπλέον, περισσότεροι ασθενείς με COVID είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, και πάλι έως και 18 μήνες μετά τη μόλυνση.

Οι ερευνητές είπαν ότι τα αρνητικά αποτελέσματα συνδέονται με αυτό που είναι γνωστό ως long Covid.
«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς με COVID-19 θα πρέπει να παρακολουθούνται για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την ανάρρωσή τους από την οξεία ασθένεια για τη διάγνωση καρδιαγγειακών επιπλοκών της λοίμωξης, που αποτελούν μέρος του μακροχρόνιου COVID-19», δήλωσε ο Ian C.K. Wong, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Συνεχής παρακολούθηση

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τον Wong, υποδεικνύουν την ανάγκη να συνεχιστεί η παρακολούθηση για σημεία και συμπτώματα καρδιαγγειακής νόσου και σχετικών επιπλοκών σε ασθενείς με COVID για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την ανάρρωσή τους, ειδικά σε εκείνους που υπέφεραν από σοβαρά συμπτώματα COVID.
Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι τα αποτελέσματα είναι συνεπή με εκείνα μιας προηγούμενης αμερικανικής μελέτης - της μόνης άλλης μελέτης μέχρι στιγμής που βασίζεται σε τόσο μεγάλο μέγεθος δείγματος.

Στην αμερικανική μελέτη του Φεβρουαρίου 2022, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τις εθνικές βάσεις δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης του Υπουργείου Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ για να δημιουργήσουν μια κυρίαρχη ανδρική ομάδα 154.068 ασθενών με COVID με περισσότερα από 11 εκατομμύρια άτομα στην ομάδα ελέγχου.
Η μελέτη ανέφερε ότι οι βετεράνοι που κόλλησαν τον COVID είχαν 72% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά τη διάρκεια του έτους μετά τη μόλυνση από ό,τι στους μη μολυσμένους συνομηλίκους τους.
Συνολικά, όσοι μολύνθηκαν διαπιστώθηκε ότι είχαν 63% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οποιασδήποτε από τις 20 καρδιαγγειακές παθήσεις κατά τη διάρκεια του έτους από εκείνους που δεν είχαν μολυνθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης