Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο Παρίσι ο Scholz – Ενέργεια, Ουκρανία, άμυνα στο επίκεντρο της συνάντησης με Macron

Στο Παρίσι ο Scholz – Ενέργεια, Ουκρανία, άμυνα στο επίκεντρο της συνάντησης με Macron
H συνάντηση πραγματοποιείται κατά την 60η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, η οποία επισφράγισε τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών 18 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου
Σχετικά Άρθρα
Συνάντηση στο Παρίσι, σε μια επίδειξη ενότητας, έχουν σήμερα, Κυριακή 22/1, ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Macron με τον Γερμανό καγκελάριο, Olaf Scholz και τα υπουργικά τους συμβούλια, για μια κοινή συνεδρίαση, στην οποία θα τεθούν στο επίκεντρο ζητήματα οικονομίας, ενέργειας, άμυνας και ευρωπαϊκής πολιτικής.
Πρόκειται για συνάντηση που πραγματοποιείται κατά την 60η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, η οποία επισφράγισε τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών 18 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί μια τελετή στη Σορβόνη στις 11:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας), μετά το πέρας της οποίας Macron και Scholz θα συνεδριάσουν μαζί με τους υπουργούς τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Το σημερινό ετήσιο γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναβλήθηκε τον Οκτώβριο λόγω των διαφωνιών των δύο χωρών σε σειρά ζητημάτων που δημιούργησαν ανησυχίες για προβλήματα στον γαλλογερμανικό άξονα, θα είναι το 23ο κοινό υπουργικό συμβούλιο και το πρώτο που γίνεται από το 2019, μετά την άρση των περιορισμών λόγω covid-19. Οι γαλλογερμανικές κυβερνητικές συναντήσεις πραγματοποιούνται από το 2003 και τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.
Από τον περασμένο Οκτώβριο - που αναβλήθηκε η συνάντηση της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης που είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Φοντενεμπλό νότια του Παρισιού λόγω έλλειψη προόδου σε τομείς υποτιθέμενης συνεργασίας, όπως η ενέργεια και η άμυνα – οι δύο πλευρές έχουν υπογραμμίσει τις κοινές τους απόψεις και τη στενή τους συνεργασία.
Μάλιστα, Macron και Scholz έχουν εκφράσει την επιθυμία τους «η Ευρώπη να γίνει ακόμη πιο κυρίαρχη», επενδύοντας περισσότερο στην άμυνα και υιοθετώντας «μια στρατηγική ενίσχυσης της ευρωπαϊκής βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας».

Με φόντο τις διαφωνίες

Macron και Scholz θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος των τιμών της ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά την άμυνα, παρόλο που τον τελευταίο καιρό έχουν σημειωθεί πρόοδοι για την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους, του Μελλοντικού Εναέριου Συστήματος Μάχης (SCAF), οι διαφωνίες για την αντιαεροπορική άμυνα παταμένουν.
Μάλιστα, το Βερολίνο προωθεί μια αμυντική ασπίδα που θα περιλαμβάνει ισραηλινό σύστημα, με την οποία συμφωνούν 14 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το Παρίσι εργάζεται πάνω στο δικό του σύστημα μαζί με την Ιταλία, στο όνομα της «στρατηγικής ανεξαρτησίας» της Ευρώπης.
Τέλος, οι δύο πλευρές πιθανότατα θα συζητήσουν και το θέμα της αποστολής βαρέων αρμάτων μάχης στο Κίεβο, κίνηση για την οποία η Γερμανία εκφράζει ενδοιασμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης