Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ενεργειακή κρίση επανασχεδιάζει τον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη, πόλεμος και κλίμα ξαναγράφουν τους κανόνες εμπορίου, κατανάλωσης

Η ενεργειακή κρίση επανασχεδιάζει τον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη, πόλεμος και κλίμα ξαναγράφουν τους κανόνες εμπορίου, κατανάλωσης
Την ώρα που ο παγκόσμιος Νότος αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη γεωπολιτική επιρροή, ο παγκόσμιος Βορράς επιλέγει να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις εμπορικές επιλογές του
Σχετικά Άρθρα
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο παγκόσμιος Νότος αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη γεωπολιτική επιρροή στην παγκόσμια σκηνή, καθώς η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία ξαναγράφουν τους κανόνες του εμπορίου και της κατανάλωσης.
Ενώ το μάθημα που δίνει η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση είναι, «διαφοροποίηση, διαφοροποίηση, διαφοροποίηση» τόσο των εμπορικών εταίρων όσο και των μορφών ενέργειας, ο παγκόσμιος Βορράς επιλέγει να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις εμπορικές επιλογές του.
Αναλυτικότερα όπως αναφέρει το Oilprice.com

IEA: Παγκόσμια ενεργειακή κρίση άνευ προηγουμένου σε βάθος και πολυπλοκότητα

Zούμε μια «παγκόσμια ενεργειακή κρίση άνευ προηγουμένου σε βάθος και πολυπλοκότητα», σύμφωνα με τη φετινή ετήσια προοπτική ενέργειας από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), η οποία προειδοποιεί ότι «δεν υπάρχει επιστροφή όπως ήταν τα πράγματα» πριν από την Covid -19 και πριν ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συγκλονίσει τον κόσμο.
Μαζί, αυτά τα γεγονότα έχουν ήδη αναδιαμορφώσει το εμπόριο ενέργειας παγκοσμίως, αλλά τα ωστικά κύματα για την παγκόσμια οικονομία και τη γεωπολιτική γενικότερα μόλις ξεκινούν.
Όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι ζούμε μια μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση της παγκόσμιας γεωπολιτικής, αλλά υπάρχει λιγότερη συναίνεση ως προς το τι επιφυλάσσει το παγκόσμιο εμπόριο μόλις καταλαγιάσει η σκόνη.

Μερικοί ειδικοί λένε ότι ο παγκόσμιος νότος αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή στη γεωπολιτική στην παγκόσμια σκηνή καθώς η κλιματική αλλαγή (και ο πόλεμος) ξαναγράφει τους κανόνες του εμπορίου και της κατανάλωσης, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι οι αντιδραστικές πρακτικές προστατευτισμού στον ανεπτυγμένο κόσμο απλώς θα περιθωριοποιήσουν περαιτέρω και θα αποξενώσουν τα λιγότερο ανεπτυγμένα έθνη .

Ο παγκόσμιος Νότος πιο ορατός —και επιδραστικός— σε κάθε αρένα

Ένα πρόσφατο άρθρο γνώμης του Ravi Agrawal, του αρχισυντάκτη του Foreign Policy, ισχυρίζεται ότι «η πιο σημαντική τάση στην παγκόσμια πολιτική για το 2023» είναι ότι «ο παγκόσμιος νότος γίνεται πιο ορατός —και επιδραστικός— σε κάθε αρένα».
Ως απόδειξη, ο Agrawal αναφέρει ότι οι πιο ανεπτυγμένες χώρες έκαναν σημαντικές παραχωρήσεις σε ιστορικά φιμωμένες και παραγκωνισμένες φτωχότερες χώρες πριν από λίγους μήνες στο COP27, συμπεριλαμβανομένου του ταμείου ορόσημο για «απώλειες και ζημιές» για να βοηθήσουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο να αντιμετωπίσει τις κρίσεις που σχετίζονται με το κλίμα. ανάκαμψη από το COP26.

Ο Agrawal επισημαίνει επίσης το γεγονός ότι η ισορροπία δυνάμεων έχει σαφώς απομακρυνθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν μπόρεσαν να πείσουν πολλές χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο να αντικατοπτρίζουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.
«Αφώντας κατά μέρος το ακανθώδες ζήτημα της ηθικής στην εξωτερική πολιτική», γράφει ο Agrawal για την αποτυχημένη προσπάθεια ενίσχυσης της αλληλεγγύης ενάντια στο Κρεμλίνο, «οι ηγέτες από το Νέο Δελχί έως το Ναϊρόμπι επέδειξαν μια αυξανόμενη εμπιστοσύνη στη διεκδίκηση των δικών τους στρατηγικών συμφερόντων αντί των συμφερόντων της Δύσης».

Οι πολιτικοί και οι επιχειρήσεις στη Δύση θα πρέπει να προσαρμοστούν

Ενώ ο Agrawal μπορεί να έχει δίκιο ότι αυτά τα «νεότερα και ταχύτερα αναπτυσσόμενα» μέρη του πλανήτη γίνονται πιο δυναμικά στην παγκόσμια σκηνή, είναι λιγότερο σαφές εάν έχει δίκιο στον ισχυρισμό του ότι «οι πολιτικοί και οι επιχειρήσεις στη Δύση θα πρέπει να προσαρμοστούν.»
Σίγουρα έχει δίκιο σε κάποιο βαθμό, αλλά η αλλαγή μπορεί να μην είναι τόσο σεισμική όσο θα έκανε τους αναγνώστες να πιστέψουν το άρθρο του.

Στην πραγματικότητα, την ίδια στιγμή που αυτά τα συχνά ξεχασμένα έθνη κερδίζουν αναγνώριση και επιρροή σε ορισμένες βασικές γεωπολιτικές συζητήσεις, η αορατότητά τους και η ιδιότητα του αουτσάιντερ ενισχύεται επίσης σε άλλους τομείς.
Η άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση ξεκίνησε από την άστοχη εξάρτηση της Δύσης σε ένα ασταθές και δεσποτικό καθεστώς, και τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και οι βασικοί σύμμαχοί της απαντούν σε αυτό το κρίσιμο λάθος.

Οι προστατευτικές πολιτικές που σίγουρα θα αποκλείσουν τα φτωχότερα έθνη.

Αντί να ακολουθούν τα ιδανικά του ελεύθερου εμπορίου και τις εντολές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κυριαρχούν οι προστατευτικές πολιτικές που σίγουρα θα αποκλείσουν τα φτωχότερα έθνη.
Ενώ το μάθημα που θα αντληθεί από την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση θα πρέπει να είναι «διαφοροποίηση, διαφοροποίηση, διαφοροποίηση» τόσο των εμπορικών εταίρων όσο και των μορφών ενέργειας, τα έθνη στον παγκόσμιο βορρά επιλέγουν να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τις εμπορικές επιλογές τους.

«Η επισήμανση των σφαιρών επιρροής και η αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της αξιοπιστίας των προμηθευτών και των χωρών είναι η ημερήσια διάταξη», αναφέρεται σε μια πρόσφατη ανάλυση από το Stiftung Wissenschaft und Politik, το Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών και Υποθέσεων Ασφάλειας.
Πράγματι, δυτικοί ηγέτες, όπως η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, ζητούν ανοιχτά μια μετατόπιση της στρατηγικής, μακριά από τις ελεύθερες συναλλαγές της αγοράς στην έννοια της «υποστηρίξεως φίλων», στην οποία οι χώρες μετατοπίζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού σε «έμπιστες χώρες» με παρόμοιες αξίες και πολιτικές δεσμεύσεις.

Αλλαγή στα εμπορικά δίκτυα

Η Έκθεση Στρατηγικής Προοπτικής Διερεύνησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2022, επίσης, ζήτησε μια παρόμοια αλλαγή στα εμπορικά δίκτυα.
Αυτό δεν προμηνύεται καλό για τον παγκόσμιο νότο.
Καθώς τα πλουσιότερα έθνη στον κόσμο ολοένα και περισσότερο εμπορεύονται μόνο μεταξύ τους, κάθε βιώσιμος δρόμος προς την οικονομική ανάπτυξη γίνεται πολύ, πολύ πιο δύσκολος στην πλοήγηση για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Αν και είναι καλό που τα πλούσια έθνη συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα ταμείο καταστροφών για τα έθνη που θα πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, αυτό το μέτρο είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με αυτό που πραγματικά χρειάζονται αυτά τα έθνη όσον αφορά τον μετριασμό του επιπτώσεων του κλίματος και την προσαρμογή.
Πιο συγκεκριμένα, αυτά τα έθνη δεν χρειάζονται ατελείωτη φιλανθρωπία – χρειάζονται τις δικές τους εύρωστες οικονομίες και αναπτυξιακές τροχιές.
Αυτό είναι που πραγματικά δίνει σε ένα έθνος οποιοδήποτε είδος φωνής ή επιρροής στην παγκόσμια σκηνή, όχι ο έλεγχος από την ενοχή των εκπομπών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης