Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη - Η Κίνα σε «κρίση πρωτοφανούς κλίμακας»: Έξι ως δέκα εκατ. θάνατοι λόγω κορωνοϊού, οδήγησαν σε πτώση ρεκόρ του πληθυσμού

Αποκάλυψη - Η Κίνα σε «κρίση πρωτοφανούς κλίμακας»: Έξι ως δέκα εκατ. θάνατοι λόγω κορωνοϊού, οδήγησαν σε πτώση ρεκόρ του πληθυσμού
 Ειδικοί και κρεματόρια, μιλούν για εκατομμύρια θανάτους στην Κίνα - Δεν δικαιολογούν οι επίσημοι αριθμοί τα γεμάτα νεκροτομεία
Σχετικά Άρθρα
Ένας εμπειρογνώμονας ονόμασε τη διαχείριση του κορωνοϊού της Κίνας ως «κρίση κλίμακας που δεν έχει παρατηρηθεί από την εποχή του Mao» όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων της.
Σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στις 5 Ιανουαρίου, ο σινολόγος και στρατιωτικός σύμβουλος Ben Lowsen προειδοποίησε ότι οι Κινέζοι πολίτες βρίσκονται μπροστά στο μεγαλύτερο γεγονός μαζικών θανάτων της χώρας από τον μεγάλο κινεζικό λιμό του 1959–1961, και οι αρχές δεν δίνουν τα πραγματικούς αριθμούς θανάτων από κορωνοϊό, ενώ τα δημογραφικά στοιχεία καταγράφουν μια πληθυσμιακή πτώση - ρεκόρ 60ετίας!

Κινέζοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν στις 14 Ιανουαρίου ότι υπήρξαν 59.938 θάνατοι που σχετίζονται με τον COVID από τις 9 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 12 Ιανουαρίου 2023.
Ωστόσο, ειδικοί στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένου του ιολόγου Dr. Xiaoxu Sean Lin και του Stanford Senior Fellow, Dr. Scott Atlas, ανησυχούν ότι οι αριθμοί δεν αναφέρονται ακόμη στην πραγματική τους κλίμακα.
Αν και αυτή η αύξηση φαίνεται πιο λογική από τους 37 θανάτους που αναφέρθηκαν προηγουμένως κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου, ο Lin εξέφρασε ότι ένας αριθμός νεκρών περίπου 60.000 δεν δικαιολογεί τις αναφορές για πλημμυρισμένα νεκροτομεία με αναμονές μηνών πλέον!

Πτώση πληθυσμού

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Κίνας σχετικά με τη μείωση του πληθυσμού της για το έτος 2022 έχει επίσης πυροδοτήσει προβληματισμό ότι η χώρα τα πάει πολύ χειρότερα από ό,τι φανταζόταν.
Η πτώση της Κίνας το 2022 κατά περίπου 850.000 ανθρώπους σε ένα σύνολο 1,41 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με το Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, είναι η πρώτη πτώση που αναφέρεται επίσημα από την Κίνα από το 1961 - το τελευταίο έτος του μεγάλου λιμού της χώρας.
Η επίσημη αναγνώριση της μείωσης του πληθυσμού το 2022 είναι ένα «εξαιρετικά σημαντικό ιστορικό σημείο καμπής», έγραψε στο Twitter ο Fuxian Yi, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin στο Μάντισον και μακροχρόνιος επικριτής της πολιτικής της Κίνας για το μόνο παιδί.

Το παράδειγμα της επαρχίας Σιτσουάν

Άλλα στοιχεία για υψηλότερους αριθμούς νεκρών προέρχονται από την κομητεία Tongjiang στην επαρχία Σιτσουάν.
Οι επίσημες αναφορές του νομού έδειξαν ότι μέχρι το τέλος του 2019, υπήρχαν πάνω από 670.000 κάτοικοι, αλλά στα τέλη Νοεμβρίου 2020, ο αριθμός αυτός έπεσε σε λίγο περισσότερο από 520.000.
Μέσα σε 11 μήνες, ο μόνιμος πληθυσμός μειώθηκε κατά περισσότερους από 148.000, που είναι πάνω από το 20% των κατοίκων.

Η μείωση του πληθυσμού είναι απίθανο να προκληθεί από τη μετανάστευση, δεδομένου ότι η κομητεία Tongjiang παρέχει σημαντικό εργατικό δυναμικό για την επαρχία Σιτσουάν και χαρακτηρίζεται από πολλές ευκαιρίες απασχόλησης.
Από την ανακάλυψη αυτών των αριθμών, η επίσημη ιστοσελίδα της κομητείας Tongjiang που αναφέρει αυτά τα δεδομένα ήταν απρόσιτη.
Οι γειτονικές κομητείες Nanjiang και Pingchang της Tongjiang έχουν αναφέρει παρόμοια απότομη μείωση του πληθυσμού το 2020.

Αδικαιολόγητο ποσοστό θνησιμότητας

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας και οι πολιτικοί αναλυτές έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για τους επίσημους αριθμούς νεκρών της Κίνας.
Με εκτιμήσεις για 900 εκατομμύρια άνθρωπους που έχουν μολυνθεί στην Κίνα, αυτό θα σήμαινε ότι το ποσοστό θνησιμότητας από τη μόλυνση από τον COVID-19 στην Κίνα είναι μικρότερο από 0,0067 τοις εκατό.
Αλλά ένα τέτοιο ποσοστό θνησιμότητας θα ήταν σημαντικά χαμηλότερο από οποιοδήποτε από αυτά που ανήκουν σε χώρες του πρώτου κόσμου που προηγούνται σε πόρους και τεχνολογία υγειονομικής περίθαλψης.

Η Κίνα αναφέρει ότι η κυρίαρχη παραλλαγή του COVID είναι η Omicron, η οποία σχετίζεται με χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας περίπου 0,3–0,4% στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι εάν η μειωμένη σοβαρότητα του Omicron αποδίδεται στην ανοσία των ανθρώπων στον ιό ή επειδή η παραλλαγή προκαλεί λιγότερη παθολογία.
Το Χονγκ Κονγκ, το οποίο έχει καλύτερη κατανομή υγειονομικής περίθαλψης σε σύγκριση με την ηπειρωτική Κίνα, ανέφερε συνολικό αριθμό θανάτων περίπου 0,1% κατά τη διάρκεια του κύματος Omicron.

«Λάθος» αριθμοί

Ο πολιτικός αναλυτής Jingyuan Tang και πρώην γιατρός στην Κίνα εξέφρασαν τη δυσπιστία τους για το υπολογιζόμενο ποσοστό θνησιμότητας από μόλυνση.
Ο Atlas, σύμβουλος για τον COVID-19 κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Trump, εξέφρασε παρόμοιο σκεπτικισμό.
«Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους αριθμούς που έρχονται από την Κίνα.
Δεν είχαν νόημα στην αρχή», είπε ο Atlas για τα δεδομένα της Κίνας για τον COVID σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο NTD, ένα αδελφό μέσο ενημέρωσης των The Epoch Times.

Ενώ οι κινεζικές αρχές μπορεί να έχουν κάνει αναθεωρήσεις στον αριθμό των νεκρών, ο Atlas πρότεινε ότι η πραγματική κατάσταση παραμένει κρυφή.
«Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχει διαφάνεια», είπε ο Atlas.
Ο Lin, ιολόγος και πρώην διευθυντής εργαστηρίου στο τμήμα ιών του Ινστιτούτου Έρευνας του Στρατού Walter Reed, εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με το εάν η Omicron προκάλεσε το ξέσπασμα.

Επεσήμανε τα ταχέως κρούσματα που αναφέρθηκαν σε κορυφαίες πόλεις της Κίνας και άμεσες αγροτικές περιοχές, σημειώνοντας ότι η ταχύτητα των λοιμώξεων μπορεί να υποδηλώνει ότι το ιικό φορτίο στην Κίνα είναι πολλές φορές υψηλότερο από τα κρούσματα που παρατηρούνται εκτός Κίνας.
Ο Lin συνέκρινε το πρόσφατο ξέσπασμα της χώρας με τσουνάμι ή αμμοθύελλα.
«Η [εξέλιξη] σε σοβαρά συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετική όταν το σώμα δέχεται επίθεση από [έναν] μεγάλο όγκο [του] ιού», είπε. Εάν το ιικό φορτίο είναι μικρό, μπορεί να εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα σε λίγες μέρες, αλλά «αν είστε πραγματικά υπερφορτωμένοι, η όλη διαδικασία θα επιταχυνθεί».

Ασφυκτικά γεμάτα τα νεκροτομεία

Αναφορές για κρεματόρια πλημμυρισμένα με πτώματα υποδηλώνουν ότι η πραγματική κατάσταση στην Κίνα μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι πιστεύουμε.
Ο Tang  είπε στο NTD, το αδελφό ΜΜΕ των The Epoch Times, ότι με λιγότερους από 60.000 θανάτους σε ένα μήνα, ο αριθμός των γραφείων τελετών στο Πεκίνο μόνο θα ήταν αρκετός για τη διαχείριση των σορών.
Υπάρχουν 94 φούρνοι στο Πεκίνο, και αν όλοι αυτοί οι φούρνοι αύξαναν τις ώρες λειτουργίας σε 24/7, θα χρειάζονταν λιγότερο από 27 ημέρες για να αποτεφρωθούν όλα αυτά τα σώματα.
Ωστόσο, αυτό δεν έχει συμβεί.
Η Χεμπέι, μια επαρχία κοντά στο Πεκίνο, είχε επίσης πολλά από τα γραφεία τελετών της να αυξήσουν τις ώρες λειτουργίας τους σε 24 ώρες, γεγονός που δείχνει ότι ο πραγματικός αριθμός σωμάτων είναι πολύ υψηλότερος.
Ένας εργαζόμενος στο γραφείο τελετών Baoxing στη Σαγκάη είπε στους The Epoch Times τον Δεκέμβριο του 2022 ότι έκαιγαν 400 έως 500 πτώματα την ημέρα, από το μέγιστο 90 πριν από την άρση των περιορισμών για την πανδημία.

Το Γραφείο Τελετών Babaoshan, το κύριο κρεματόριο του Πεκίνου, έπρεπε επίσης να αυξήσει σε 24 ώρες τη λειτουργία του μέσα σε μια εβδομάδα, λόγω των συντριπτικών σε όγκο αναγκών.
Ένας υπάλληλος του γραφείου κηδειών ο «Lin» είπε, υπό ψευδώνυμο στους The Epoch Times στις 14 Δεκεμβρίου 2022 ότι η καθυστέρηση μιας εβδομάδας στις αποτεφρώσεις είναι η μικρότερη καθυστέρηση.
«Έχει τόσο πολύ δουλειά κάθε μέρα όσο ποτέ άλλοτε», είπε ο υπάλληλος.
«Υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που αποτεφρώνονται κάθε μέρα από πριν και οι κλήσεις για ραντεβού είναι πάρα πολλές για να τις χειριστούμε.
Πολλοί άνθρωποι κάνουν ουρά [για την υπηρεσία].
Δεν έχουμε καθόλου χρόνο ανάπαυσης εδώ»...

6 εκατομμύρια θάνατοι σε ένα μήνα! 10 εκατομμύρια ως τώρα


Η εγκατάσταση φιλοξενεί 19 κλίβανους αποτέφρωσης, σύμφωνα με αναφορές του 2017, και είναι προφανώς το μόνο μέρος του Πεκίνου για ειδική αποτέφρωση, με φαρδύτερους, μακρύτερους και ψηλότερους φούρνους για ψηλά ή παχύσαρκα πτώματα.
Από τις 8 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 12 Ιανουαρίου 2023, ο όγκος των επιχειρήσεων της Babaoshan ήταν σχεδόν επτά φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όγκο.
Εξετάζοντας πολλές αναφορές για 24ωρη λειτουργία αποτεφρωτηρίων, ο Lin υπολόγισε ότι αν όλοι οι αναφερόμενοι φούρνοι αποτέφρωσης της Κίνας λειτουργούν όπως τώρα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, αυτό θα ανερχόταν σε περίπου 6 εκατομμύρια θανάτους από τις 8 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 12 Ιανουαρίου.

Αλλά αυτός ο αριθμός είναι πιθανό να είναι μόνο οι μισοί περίπου όλων των θανάτων, καθώς η καύση αποτεφρώθηκε μόνο λιγότερο από το 60 τοις εκατό των κηδειών των Κινέζων το 2021.
Ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να έχει φτάσει τα 10 εκατομμύρια μέχρι τώρα, είπε ο Lin.
Από τις αρχές Ιανουαρίου, η NTD έχει βρει τουλάχιστον 37 κρεματόρια που έχουν υποβάλει έγγραφα προσφοράς για την κατασκευή κλιβάνων σε κυβερνητικούς ιστότοπους.
Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αιτημάτων αποτέφρωσης νεκρών είναι αυτό που συνέβη με το Γραφείο Τελετών Shantou Funeral Management Station στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η NTD, το κέντρο χρειάστηκε να προβεί σε επείγουσα αγορά δύο κλιβάνων.
Η κατασκευή έπρεπε να ξεκινήσει εντός τριών εργάσιμων ημερών και οι φούρνοι έπρεπε να εγκατασταθούν εντός 10 ημερών από την πληρωμή.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Ακόμη και πριν από το πρόσφατο ξέσπασμα του COVID-19, δεδομένα από επίσημες πηγές πρότειναν την καταστολή των πραγματικών αριθμό των θανάτων ή αντικρουόμενες αναφορές.
Το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων ανέφερε 3.869 θανάτους από COVID στη Γουχάν για ολόκληρο το 2020, ενώ το ένα τρίτο των θανάτων προστέθηκε στις 17 Απριλίου του ίδιου έτους.
Πριν από την ενημέρωση, η πόλη ανέφερε περίπου 2.500 θανάτους.

Ωστόσο, μια κινεζική έκθεση που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες αναφορές της Κίνας, δείχνοντας ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2020, υπήρξαν 5.954 παραπάνω θάνατοι στη Γουχάν, με την πνευμονία που σχετίζεται με τον COVID να αντιπροσωπεύει 3.653 περιπτώσεις.
Οι συγγραφείς της μελέτης συνδέονταν με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας και ως εκ τούτου είχαν πρόσβαση σε δεδομένα θνησιμότητας από κάθε αιτία από το εθνικό σύστημα επιτήρησης της χώρας.
Το συμπλήρωμα της μελέτης κατέγραψε περίπου 2.500 παραπάνω θανάτους στη Γουχάν μέσω του συστήματος επιτήρησης, αλλά το σύστημα καλύπτει μόνο το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού της Κίνας και της Γουχάν.

The Economist: Υπερτριπλάσιος ο αριθμός

Ωστόσο, ερευνητές από το The Economist υποψιάστηκαν ότι οι συνολικοί παραπάνω θάνατοι και οι θάνατοι που σχετίζονται με τον COVID ήταν ακόμη υψηλότεροι.
Αυτοί οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι άλλες μη εντοπισμένες περιοχές στη Wuhan θα παρουσίαζαν παρόμοια ποσοστά υπερβολικής θνησιμότητας και μοντελοποίησαν τα δεδομένα σε περίπου 13.400 ή περισσότερα.
«Αυτό είναι υπερτριπλάσιο από το επίσημο πλήθος και υπερδιπλάσιο από την εκτίμηση στο έγγραφο BMJ», έγραψαν οι συγγραφείς που ερευνούν για τον Economist.
Κατά τη διάρκεια των δύο ετών του μεγάλου κινεζικού λιμού, υπολογίζεται ότι πέθαναν 15 έως 55 εκατομμύρια άνθρωποι.

Μετά το 1960, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα σταμάτησε να δημοσιεύει τυχόν στατιστικά στοιχεία που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν οικονομικές επιδόσεις.
Ωστόσο, η δημοσίευση δεδομένων αυξήθηκε, ξεκινώντας από το 1979.
Ο Lowsen σημείωσε πώς το κινεζικό καθεστώς απέκρυψε επίσης τους αριθμούς των νεκρών κατά τη διάρκεια του λιμού και ότι τώρα βλέπουμε μια «δυσοίωνη» επανάληψη, με το καθεστώς να «παραιτείται ουσιαστικά από την παροχή στατιστικών στοιχείων για τον COVID-19».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης