Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Η Βραζιλία επέστρεψε!»: Από την Αργεντινή ξεκινά περιοδεία o πρόεδρος Lula για αναθέρμανση των εξωτερικών σχέσεων

«Η Βραζιλία επέστρεψε!»: Από την Αργεντινή ξεκινά περιοδεία o πρόεδρος Lula για αναθέρμανση των εξωτερικών σχέσεων
«Όλος ο κόσμος θέλει να μιλήσει με τη Βραζιλία», σημείωσε ο Lula σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Globo, ενώ δεσμεύθηκε να «ανοικοδομήσει» τους δεσμούς της Μπραζίλια με τη διεθνή κοινότητα.
Μόλις τρεις εβδομάδες αφού ανέλαβε την προεδρία στη Βραζιλία ο Luis Ignasio Lula da Silva θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 22 Ιανουαρίου το πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό, στην Αργεντινή, θέτοντας σε εφαρμογή τη δέσμευσή του να επαναφέρει τη χώρα στη διεθνή σκηνή.
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη ενός Βραζιλιάνου προέδρου συνηθίζεται να είναι στη γειτονική Αργεντινή και αυτή τη φορά ο Lula πρόκειται να συναντηθεί εκεί με έναν πιστό του σύμμαχο και φίλο, τον πρόεδρο Alberto Fernandez, αλλά και ομολόγους του της περιοχής κατά τη σύνοδο της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC).

Η Βραζιλία επέστρεψε!

«Η Βραζιλία επέστρεψε!», δήλωσε ο Lula το βράδυ της νίκης του στις προεδρικές εκλογές, στις 30 Οκτωβρίου.
«Όλος ο κόσμος θέλει να μιλήσει με τη Βραζιλία», σημείωσε ο ίδιος αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Globo, ενώ δεσμεύθηκε να «ανοικοδομήσει» τους δεσμούς της Μπραζίλια με τη διεθνή κοινότητα.
Η Λατινική Αμερική είναι το πρώτο στάδιο αυτής της εξομάλυνσης, λίγο πριν την άφιξη στη Βραζιλία του Γερμανού καγκελαρίου Olaf Scholz, στις 30 Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια ο Lula θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden στην Ουάσινγκτον στις 10 Φεβρουαρίου.
Προτεραιότητα του Βραζιλιάνου προέδρου είναι να «ανανεώσει τις σχέσεις (της χώρας) με τη Λατινική Αμερική, μια ζωτικής σημασίας περιοχή για τη Βραζιλία, η οποία είχε μπει σε δεύτερο πλάνο» επί προεδρίας Zair Bolsonaro, εξήγησε ο Zoao Daniel Almeida , ειδικός σε θέματα εξωτερικών σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Ρίο.

Ο Lula αναμένεται αύριο στο Μπουένος Άιρες, όπου την επομένη θα συναντηθεί με τον Fernandez, ο οποίος συνεχάρη θερμά τον «φίλο» του το βράδυ της νίκης του.
Η Αργεντινή «είναι μία πολύ σημαντική εταίρος» για τη Βραζιλία, έχει δηλώσει ο Βραζιλιάνος αντιπρόεδρος Geraldo Alkmin, καθώς μεταξύ άλλων είναι και η τρίτη μεγαλύτερη εισαγωγός των βραζιλιάνικων προϊόντων.
Οι συνομιλίες αναμένεται να αφορούν το εμπόριο, επιστημονικά θέματα, την τεχνολογία και την άμυνα, όπως επεσήμανε το βραζιλιάνικο υπουργείο Εξωτερικών.

«Ροζ κύμα»

Ο Lula ενδέχεται να συναντηθεί την Τρίτη στο Μπουένος Άιρες και με τον Κουβανό ομόλογό του Miguel Diaz Canel και τον Βενεζουελάνο Nikolas Maduro, με τον οποίο η Μπραζίλια θέλει να ανανεώσει τις σχέσεις της.
Ο Bolsonaro ήταν μεταξύ των περίπου 50 χωρών που είχαν αναγνωρίσει τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, τον Juan Guaido, ως «μεταβατικό πρόεδρο» της χώρας.
Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουρουγουάη για να συναντηθεί με τον κεντροδεξιό πρόεδρο Luis Lacalle Pou.

Στο Μπουένος Άιρες θα συμμετάσχει στην 7η Σύνοδο της CELAC, στην οποία συμμετέχουν 33 χώρες της περιοχής.
Ο Lula υπήρξε στο τέλος των προηγούμενων θητειών του (2003-2010) ένας από τους ιδρυτές του οργανισμού αυτού, κατά το πρώτο «ροζ κύμα» στη Λατινική Αμερική.
Ο Bolsonaro ανέστειλε τη συμμετοχή της Βραζιλίας στη CELAC, την οποία κατηγόρησε ότι «δίνει σημασία σε μη δημοκρατικά καθεστώτα, όπως αυτά της Νικαράγουας, της Κούβας και της Βενεζουέλας».

Αντίστοιχα ο Bolsonaro δεν είχε στενές σχέσεις με την Αργεντινή, τη Βολιβία, τη Χιλή και την Κολομβία μετά την ανάδειξη στην εξουσία αριστερών ηγετών.
Ο Lula «θέλει να δώσει προτεραιότητα στην οικονομική συνεργασία» της περιοχής, εξήγησε ο Almeida
Έχει επίσης εκφράσει την επιθυμία του όλη η Λατινική Αμερική να υιοθετήσει κοινή πολιτική για την προστασία του Αμαζονίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης