Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοβαρή διπλωματική εμπλοκή που επηρεάζει το ΝΑΤΟ: Η Τουρκία ακύρωσε την επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας, λόγω διαδηλώσεων

Σοβαρή διπλωματική εμπλοκή που επηρεάζει το ΝΑΤΟ: Η Τουρκία ακύρωσε την επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας, λόγω διαδηλώσεων
Η επίσκεψη του Jonson είχε στόχο να πείσει την Άγκυρα να άρει τις αντιρρήσεις της σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
(Upd) Η Τουρκία ανακοίνωσε Σάββατο 21 Ιανουαρίου ότι ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας, αφού οι σουηδικές αρχές επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη αντιτουρκική διαδήλωση.
«Η επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας Paul Jonson στην Τουρκία στις 27 Ιανουαρίου έχασε το νόημα και τη σημασία της, οπότε την ακυρώσαμε», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar.
Η επίσκεψη του Jonson είχε στόχο να πείσει την Άγκυρα να άρει τις αντιρρήσεις της σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενώ την ίδια ώρα με ανάρτησή του στα social media o  υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Tobias Billström, έσπευσε να κατευνάσει την οργή της Άγκυρας, αρνούμενος τις μομφές για ... ισλαμοφοβία.

Ο Akar επεσήμανε ότι συζήτησε το θέμα της διαδήλωσης με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan και διαβίβασε την αντίδρασή του στον Σουηδό ομόλογό του στο περιθώριο της διάσκεψης των χωρών που στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία στο Ramstein της Γερμανίας.

Το γεγονός έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Την Παρασκευή (20/1/2023) το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον πρεσβευτή της Σουηδίας για να διαμαρτυρηθεί επειδή οι σουηδικές αρχές έδωσαν άδεια να πραγματοποιηθεί αυτή η διαδήλωση κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη.
Το υπουργείο είπε επίσης στον Σουηδό πρεσβευτή ότι η χορήγηση άδειας σε μια ξεχωριστή διαμαρτυρία που πρόκειται να γίνει επίσης σήμερα από μια ομάδα «συμπαθούντων» προς το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) συνιστά παραβίαση των διμερών συμφωνιών.

Η Σουηδία και η Φινλανδία αναμένουν από την Τουρκία να εγκρίνει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Stefan Herstrom, ο Σουηδός πρεσβευτής στην Τουρκία, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή μια άλλη κινητοποίηση, κατά την οποία οι συμμετέχοντες κρέμασαν ένα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan.
Η Σουηδία καταδίκασε το συμβάν, όμως η Άγκυρα λέει ότι θα πρέπει να λάβει μια σαφή θέση κατά της τρομοκρατίας.

Η Σουηδία.. απολογείται στην Τουρκία... για το κάψιμο του Κορανίου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Tobias Billström, χαρακτήρισε «αποκρουστικές» τις ισλαμοφοβικές προκλήσεις, με αφορμή το κάψιμο του Κορανίου από έναν ακροδεξιό ακτιβιστή κοντά στην τουρκική πρεσβεία, εν μέσω διαδηλώσεων που συνδέονται με τη διαδικασία ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023.
«Η Σουηδία έχει μια εκτεταμένη ελευθερία έκφρασης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η σουηδική κυβέρνηση ή εγώ ο ίδιος υποστηρίζουμε τις απόψεις που εκφράζονται», ανέφερε ο Billström σε δημοσίευσή του στο Twitter.
Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις έχουν προκαλέσει την οργή της Τουρκίας, η οποία έχει θέσει εμπόδια τόσο στην υποψηφιότητα της Σουηδίας όσο και αυτή της Φινλανδίας αναφορικά με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας, αφού οι σουηδικές αρχές επέτρεψαν στην αντιτουρκική διαδήλωση να πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως ελπίζει ότι οι σουηδικές αρχές δεν θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση και υποστήριξε επίσης πως η διαμαρτυρία αυτή δεν μπορεί να επικαλεσθεί την ελευθερία της έκφρασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης