Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Χρηματοδότηση της Wagner από την εξόρυξη χρυσού στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Politico: Χρηματοδότηση της Wagner από την εξόρυξη χρυσού στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Η Wagner χρηματοδοτείται από την εξόρυξη χρυσού στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Σχετικά Άρθρα
Η Wagner επεκτείνει τα μεταλλευτικά της έργα στην Αφρική, προκειμένου να φέρει εκατομμύρια για την στήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico, το οποίο επικαλείται έναν δυτικό αξιωματούχο και ένα αμερικανικό τηλεγράφημα που περιήλθε στην κατοχή του.
Ειδικότερα, από το 2022, η παραστρατιωτική οργάνωση που συνδέεται με την Ρωσία έχει επεκτείνει σημαντικά το έργο στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου θα μπορούσε να δει τα κέρδη από την εξόρυξη να εκτοξεύονται σε σχεδόν 1 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τον αξιωματούχο και το διπλωματικό τηλεγράφημα. Αυτή η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί πιθανότατα από την ομάδα για την απόκτηση νέων όπλων και μαχητών, φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Politico.
Η Wagner, που ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Yevgeny Prigozhin, συμμετέχει σε παραστρατιωτικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, και έχει γίνει όλο και πιο ενεργή στις γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε επίσημη σχέση με την Wagner.
Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η Wagner χρησιμοποιεί τα κέρδη από την εξόρυξη για να βοηθήσει να στηριχθεί το ρωσικό κράτος εν μέσω δυτικών κυρώσεων. Οι λεπτομέρειες σχετικά με τα έργα στην Κεντρική Αφρική δείχνουν ότι οι προσπάθειες εξόρυξης της Wagner γίνονται όλο και πιο επικερδείς για την οργάνωση και δημιουργούν έναν αγωγό χρηματοδότησης για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Η Wagner εγκατέστησε την επιχείρησή της στην Κεντρική Αφρική το 2018, δημιουργώντας ένα πολιτιστικό κέντρο και συνάπτοντας αρκετές συμφωνίες για να βοηθήσει στην εξασφάλιση χώρων εξόρυξης, μεταξύ άλλων στο ορυχείο χρυσού Ndassima που βρίσκεται κοντά στην πόλη Bambari στο κέντρο της χώρας. Έκτοτε, η Wagner έχει μετατρέψει το άλλοτε βιοτεχνικό ορυχείο σε ένα τεράστιο συγκρότημα, σύμφωνα με το τηλεγράφημα που επικαλείται το Politico.
Σήμερα, το ορυχείο εκτείνεται σε οκτώ ζώνες παραγωγής σε διάφορα στάδια ανάπτυξης – η μεγαλύτερη εκτιμάται ότι έχει βάθος περίπου πάνω από 200 πόδια, σύμφωνα με το τηλεγράφημα. Οι ΗΠΑ έχουν εκτιμήσει ότι η ομάδα συμβάλλει στην κατασκευή του χώρου για μακροχρόνια εκμετάλλευση και έχει οχυρώσει το ορυχείο, κατασκευάζοντας γέφυρες στις διαβάσεις ποταμών και με αντιαεροπορικά πυροβόλα που τοποθετούνται σε φορτηγά σε καίρια σημεία.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αρνήθηκε να σχολιάσει. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν “πολλαπλές οδούς για την αντιμετώπιση των παράνομων διεθνικών δραστηριοτήτων της ομάδας Wagner”. Αυτό περιλαμβάνει κυρώσεις κατά του Prigozhin και του δικτύου του Wagner.
Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αρνείται τώρα να χορηγήσει άδειες πτήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στους κυανόκρανους του ΟΗΕ στη χώρα, σύμφωνα με το τηλεγράφημα. Αρκετά από αυτά έχουν δεχθεί πυρά από τον στρατό της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα σημάδι ότι ο όμιλος Wagner αποκτά πολιτικό έλεγχο στη χώρα, αναφέρει το τηλεγράφημα.
Η Wagner έχει ιστορικό χρήσης βίας για να προωθήσει τα μεταλλευτικά της συμφέροντα στην Αφρική. Το 2020, έστειλε μαχητές στο ορυχείο Ndassima για να ασφαλίσει την περιοχή. Το 2021, η ομάδα κατηγορήθηκε ότι εκτέλεσε με συνοπτικές διαδικασίες αντάρτες και άλλους ανθρώπους που ζούσαν στην περιοχή για να τους εκδιώξει από τα σπίτια τους προκειμένου να αναπτύξει το ορυχείο. Έκτοτε, η Wagner δραστηριοποιείται υπό την κάλυψη μιας εταιρείας που είναι εγγεγραμμένη στη Μαδαγασκάρη, σύμφωνα με το τηλεγράφημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης