Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκπλήξεις για τους traders στα νομίσματα - Κερδοσκοπία στο ευρώ, το βλέμμα στην ΕΚΤ

tags :
Εκπλήξεις για τους traders στα νομίσματα - Κερδοσκοπία στο ευρώ, το βλέμμα στην ΕΚΤ
Βρισκόμαστε τώρα σχεδόν στα χαμηλά επίπεδα από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία
Η μεταβλητότητα του ευρώ έχει μειωθεί μετά από ένα ταραχώδες 2022, διολισθαίνοντας με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει σημειωθεί ποτέ.
Αυτό οδηγεί ορισμένους traders νομισμάτων να πιστεύουν ότι αξίζει να αρχίσουν να στοιχηματίζουν σε μεγαλύτερες διακυμάνσεις.
Υπάρχει συναίνεση μεταξύ των παγκόσμιων επενδυτών ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν τώρα που ο πληθωρισμός χαλαρώνει και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παίρνει το πόδι της από το γκάζι για αυξήσεις επιτοκίων.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίζουν να αντιστέκονται σε αυτή την τοποθέτηση της αγοράς, δημιουργώντας το σκηνικό για νέα μεταβλητότητα στο ευρώ.
Η τεκμαρτή μεταβλητότητα του κοινού νομίσματος για το επόμενο έτος είναι πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο του προηγούμενου έτους, κάτω από 8%, αφού εκτινάχθηκε πάνω από το 11% στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αυτό μοιάζει με μια ευκαιρία αντιστάθμισης των κινδύνων για τον Olivier Korber της Societe Generale.

Στα χαμηλά από το ξέσπασμα του πολέμου

"Βρισκόμαστε τώρα σχεδόν στα χαμηλά επίπεδα από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και αυτό είναι ένα σημαντικό επίπεδο, το οποίο πιθανότατα θα λειτουργήσει ως κατώτατο όριο", δήλωσε ο Korber, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων και παραγώγων.
"Με τα γερακίστικα σχόλια από την ΕΚΤ και τις περισσότερες αυξήσεις στην Ευρώπη που θα έρθουν τώρα, είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερες αναταράξεις στα επιτόκια της ευρωζώνης, οι οποίες είναι πιθανό να διοχετευτούν στη μεταβλητότητα του συναλλάγματος ευρώ-δολαρίου".
Μόνο αυτή η εβδομάδα έφερε αρκετές εκπλήξεις για τους συναλλασσόμενους με το ευρώ.
Πρώτα ήρθε μια έκθεση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, οδηγώντας το νόμισμα σε πτώση, καθώς τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ έπληξαν το δολάριο.
Στη συνέχεια, μια σειρά από ομιλητές της ΕΚΤ επέμειναν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο τους, δεδομένου ότι οι τιμές παραμένουν υπερβολικά αυξημένες.
Αυτό οδήγησε σε περαιτέρω διακυμάνσεις του ευρώ, καθώς οι traders της αγοράς χρήματος αύξησαν τα στοιχήματα για αυξήσεις των επιτοκίων.
"Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την πτώση της μακροπρόθεσμης μεταβλητότητας περιλαμβάνουν απροσδόκητες ειδήσεις σχετικά με τη Fed ή την ΕΚΤ, που θα προκαλέσουν αναπροσαρμογή των τρεχουσών προσδοκιών της αγοράς", δήλωσε ο Roberto Mialich, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην UniCredit SpA.
"Αυτό ισχύει, καθώς και οι συνήθεις παρατεταμένοι κίνδυνοι από τη γεωπολιτική ή τη μετάδοση της Covid-19".

Αυξημένη η μεταβλητότητα

Η παγκόσμια μεταβλητότητα των νομισμάτων, όπως μετράται από έναν δείκτη της JPMorgan, έχει μειωθεί φέτος, αφού διολίσθησε το τέταρτο τρίμηνο του 2022 με τον ταχύτερο ρυθμό από την επομένη της πανδημίας.
Για το ευρώ, η κίνηση ήταν ακόμη πιο έντονη - η τριμηνιαία διολίσθηση της τεκμαρτής μεταβλητότητας ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ.
Ακόμα κι έτσι, η πραγματική ή πραγματοποιηθείσα μεταβλητότητα κατά το προηγούμενο έτος ήταν πολύ υψηλότερη, σε ποσοστό πολύ πάνω από 10%.
Η διαφορά μεταξύ των δύο υποδηλώνει τώρα ότι τα δικαιώματα προαίρεσης βρίσκονται στα πιο υποτιμημένα επίπεδα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να δει ορισμένους traders να επιλέγουν σχετικά φθηνά στοιχήματα για να εκτεθούν στην ύπαρξη μακροχρόνιας μεταβλητότητας.
Ο Oliver Brennan, στρατηγικός αναλυτής για τη μεταβλητότητα των νομισμάτων στην BNP Paribas, πιστεύει επίσης ότι υπάρχει περιθώριο για την τεκμαρτή μεταβλητότητα του ευρώ να κινηθεί προς τα πάνω, δεδομένου ότι είναι από τα χαμηλότερα μεταξύ των νομισμάτων της Ομάδας των 10 (G10).
Υπάρχει ένα ελάχιστο premium ενσωματωμένο για τους κινδύνους γύρω από τυχόν κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τις τιμές της ενέργειας, είπε.
Υπάρχουν πολλοί traders που προειδοποιούν για τον εφησυχασμό.
Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, όπως η BlackRock, η Fidelity Investments και η Carmignac, ανησυχούν ότι οι αγορές υποτιμούν τόσο τον πληθωρισμό όσο και την τελική κορύφωση των επιτοκίων, όπως ακριβώς και πριν από ένα χρόνο.
Αυτό θα αφήσει τους traders σταθερά προσανατολισμένους στα στοιχεία, όπως για την απασχόληση στις ΗΠΑ.
"Μερικές πιο αδύναμες ανακοινώσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτη για την ανάκαμψη της μακροπρόθεσμης μεταβλητότητας", δήλωσε ο Tim Brooks, επικεφαλής του τμήματος διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων προαίρεσης στον market-maker Optiver.
Ενώ ένας αργός κύκλος περικοπών από τη Fed θα μείωνε τη μεταβλητότητα, "οι ενέργειες άλλων κεντρικών τραπεζών θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύ μεγαλύτερο μοχλό φέτος", είπε.
Η τοποθέτηση θα μπορούσε επίσης να επιδεινώσει τις κινήσεις.
"Μια τέτοια τοποθέτηση υποδηλώνει ότι δημιουργείται μια συναίνεση υπέρ του κινδύνου, που σημαίνει ότι οι δυσμενείς κίνδυνοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγάλα σοκ", δήλωσε ο Brennan της BNP Paribas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης