Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rutte (Ολλανδία): Σουηδία και Φινλανδία θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ το 2023 – Είμαι σε συνομιλίες με Erdogan

Rutte (Ολλανδία): Σουηδία και Φινλανδία θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ το 2023 – Είμαι σε συνομιλίες με Erdogan
«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός
Η Φινλανδία και η Σουηδία θα γίνουν πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ το 2023, διαβεβαίωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte την Πέμπτη (19/1/2203).
«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», είπε, μιλώντας στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
«Είναι ιστορικά λογικό, είναι επιθυμία τους, θα πρέπει να είναι μέρος του ΝΑΤΟ.
Αυτή τη στιγμή, όμως, αυτό δεν είναι ακόμη δυνατό, επειδή ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο Ολλανδός ηγέτης.

Είμαι σε συνομιλίες με Erdogan

«Είμαι ο ίδιος σε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας (Erdogan) και άλλους για να βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε, συζητώντας για το πώς θα συμβεί αυτό.
Θα υπέθετα ότι δεν θα συμβούν όλα την επόμενη εβδομάδα και ίσως ούτε καν τον επόμενο μήνα, αλλά σίγουρα, είμαι πεπεισμένος, θα συμβεί φέτος», υποστήριξε ο Ολλανδός πολιτικός.
Στις 18 Μαΐου 2022, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέβαλαν τις αιτήσεις τους για ένταξη στο στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά η διαδικασία μπλοκαρίστηκε από την Τουρκία, η οποία απαίτησε από τις δύο χώρες να χαρακτηρίσουν τις κουρδικές οργανώσεις ως τρομοκρατικές οργανώσεις, να εκδώσουν όσους είναι ύποπτοι για τρομοκρατία και εμπλέκονται στο πραξικόπημα του 2016 στην Άγκυρα και άρση των απαγορεύσεων για τις προμήθειες όπλων στην Τουρκία.

Συνομιλίες


Συνομιλίες μεταξύ του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, του Φινλανδού προέδρου Sauli Niinisto, της τότε πρωθυπουργού της Σουηδίας Magdalena Andersson και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg πραγματοποιήθηκαν στη Μαδρίτη στις 28 Ιουνίου 2022.
Ως αποτέλεσμα, υπεγράφη ένα μνημόνιο που επιτρέπει τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε ότι η Σουηδία είχε δεσμευτεί να εκδώσει περισσότερα από 70 άτομα που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης