Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στην γενική απεργία στη Γαλλία: Ο λαός λέει βροντερό «όχι» στην αύξηση ηλικίας στο συνταξιοδοτικό - Επεισόδια, συλλήψεις

Χάος στην γενική απεργία στη Γαλλία: Ο λαός λέει βροντερό «όχι» στην αύξηση ηλικίας στο συνταξιοδοτικό - Επεισόδια, συλλήψεις
Σύμφωνα με τα συνδικάτα, 7 στους 10 εκπαιδευτικούς συμμετείχαν στην απεργία

Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται την Πέμπτη 19/1 στο Παρίσι, τη Λυών και σε άλλες γαλλικές πόλεις, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Macron, δηλαδή της αύξησης κατά δύο χρόνια, στα 64 έτη, του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Η αριστερά και η ακροδεξιά είναι σφόδρα αντίθετες, με μόνο την παραδοσιακή δεξιά να προσφέρει μια πιθανότητα συμβιβασμού.
Τουλάχιστον 10.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, εκ των οποίων 3.500 στο Παρίσι, κινητοποιήθηκαν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των διαδηλώσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.


Στο Παρίσι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να προσπαθήσουν να ηρεμήσουν την κατάσταση.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στο Παρίσι μέλη του αναρχικού κινήματος Black Bloc, πέταξαν κάδους σκουπιδιών, μπουκάλια και καπνογόνα κατά της αστυνομίας.

Οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αν και αντιδημοφιλής στις δημοσκοπήσεις, είναι ένα «δίκαιο και υπεύθυνο» μέτρο, το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί.

Παρίσι
Σύμφωνα με τα συνδικάτα, 7 στους 10 εκπαιδευτικούς συμμετείχαν στην απεργία – το γαλλικό υπουργείο Παιδείας πάντως έδωσε χαμηλότερα νούμερα.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης