Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall, λόγω φόβου για μεγάλη αύξηση επιτοκίων από τη Fed – Στο -0,76% ο S&P 500, o Nasdaq -0,96% - Απώλειες -1,72% ο DAX

Πτώση στη Wall, λόγω φόβου για μεγάλη αύξηση επιτοκίων από τη Fed – Στο -0,76% ο S&P 500, o Nasdaq -0,96% - Απώλειες -1,72% ο DAX
Aπώλειες στη Wall Street...
Πτώση κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023, με τους επενδυτές να «βλέπουν» περαιτέρω αύξηση επιτοκίων στην επικείμενη διήμερη συνάντηση της Federal Reserve στα τέλη του μήνα.
Τον φόβο περί πυροδότησης νέου, αυστηρότερου κύκλου νομισματικής σύσφιξης προκάλεσε η μείωση στις αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας
Σε αυτό το πλαίσιο, δείκτης Dow σημείωσε πτώση -0,76%, στις 33.044 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε μείωση -0,76%, στις 3.898 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,96%, στις 10.852 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, σημείωσε αύξηση 0,54%, στις 20,45 μονάδες.
αφδ.JPG
Στο ταμπλό, οι μετοχές της Norwegian Cruise Line βυθίστηκε περισσότερο από 4,7%, αφού η εταιρεία ανέφερε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι θα δημοσιεύσει ζημίες για το δ’ τρίμηνο του 2022, όλο το έτος, καθώς και το α’ τρίμηνο του 2023.
Η μετοχή της τράπεζας Charles Schwab απώλσε περισσότερο από 6,2%, αφού η Bank of America προχώρησε σε διπλή υποβάθμιση των μετοχών της , λέγοντας ότι οι πελάτες θα συνεχίσουν να μετακινούν μετρητά σε εναλλακτικές λύσεις όπως τα αμοιβαία κεφάλαια.
Οι μετοχές της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα Vornado Realty Trust υποχώρησε 3,9% μετά τη μείωση του τριμηνιαίου μερίσματος στα 37,5 σεντς ανά μετοχή από 53 σεντς.
Η Vornado Realty, η οποία κατέχει εμπορικά ακίνητα σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, έκανε λόγο για δυσχερή κατάσταση στην οικονομία και τις κεφαλαιαγορές.
Οι μετοχές της Roblox υποχώρησε 6,57% μετά από υποβάθμιση σε χαμηλή βαθμολογία από αναλυτές της Morgan Stanley.
Η μητρική Marlboro, Philip Morris, κέρδισε 2%, αφού η Jefferies χαρακτήρισε τη μετοχή «ανθεκτική στην ύφεση».
Οι μετοχές της κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla διολίσθησε περισσότερο από 1,2%.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,40% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 4,12%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 1,1% στα 80,33 δολ.

και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,9% -μετά από τρεις σερί πτώσεις- στα 1.923 δολ./oz. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ, στο 1,0835 δολ.

Οι επενδυτές σταθμίζουν τα πρόσφατα στοιχεία και τις παρατηρήσεις της Fed σχετικά με το πόσο υψηλά θα πάνε τα επιτόκια.
Ωστόσο, παρότι τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν χαλάρωση του πληθωρισμού, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, πιστεύει ότι τα επιτόκια θα ξεπεράσουν το 5%.
«Νομίζω ότι o υποκείμενος πληθωρισμός είναι ιδιαίτερα αυξημένος και δεν θα υποχωρήσει τόσο γρήγορα», είπε ο Dimon στο «Squawk Box» του CNBC από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Την πεποίθηση ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν πάνω από το 5% εξέφρασε και η επικεφαλής της Fed της Βοστώνης Susan Collins.
Όπως σημείωσε, αφού αυξηθούν σε αυτό το επίπεδο, η Fed θα τα διατηρήσει σε αυτό το επίπεδο για «κάποιο χρονικό διάστημα».
Ωστόσο, τόνισε ότι είναι πλέον σκόπιμο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων, αφού η κεντρική τράπεζα πέρυσι αύξησε το κόστος δανεισμού με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών, προκειμένου να μειώσει τον υψηλό πληθωρισμό περιορίζοντας τη ζήτηση σε ολόκληρη την οικονομία.
«Πιο μετρημένες προσαρμογές επιτοκίων στην τρέχουσα φάση θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τους ανταγωνιστικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει τώρα η νομισματική πολιτική» πρόσθεσε. 

Στα μάκρο, κατά 15.000 σε 190.000 μειώθηκαν οι αρχικές αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 14 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας.
Ο κινητός μέσος όρος των 4 εβδομάδων μειώθηκε κατά 6.500 από τον αναθεωρημένο αριθμό της προηγούμενης εβδομάδας και διαμορφώθηκε στις 212.500.
Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ασφαλισμένης ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιανουαρίου, παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανερχόμενο στο 1,1%, με τον αριθμό των ασφαλισμένων ανέργων να διαμορφώνεται σε 1.647.000, αυξημένο κατά 17.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων ήταν 1.673.000, σημειώνοντας πτώση 5.500 από τον αναθεωρημένο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας.

Υποχώρηση σημείωσε η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2022, για τέταρτο διαδοχικό μήνα, ενώ ο αριθμός των οικοδομικών αδειών πραγματοποίησε βουτιά.
Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, οι ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν 1,4% τον Δεκέμβριο, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,38 εκατ.
Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων πέντε μηνών.
Για το σύνολο του 2022 κατέγραψαν πτώση 3%.
Είναι η πρώτη ετήσια πτώση από το 2009.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι νέες οικοδομικές άδειες βούτηξαν 1,6%, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,33 εκατ.

Τέλος,
η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ συνέχισε να συρρικνώνεται στην αρχή του έτους, με τον μεταποιητικό δείκτης της Philadelphia Fed να διατηρεί για πέμπτο διαδοχικό μήνα το αρνητικό πρόσημο.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Philly Fed διαμορφώθηκε στο -8,9 τον Ιανουάριο από -13,7 τον προηγούμενο μήνα. Μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν επιδείνωση των συνθηκών. Αυτή ήταν η πέμπτη διαδοχική αρνητική μέτρηση και η έβδομη στους οκτώ τελευταίους μήνες.

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές


Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα (19/1/2023), ακολουθώντας το ασθενέστερο διεθνές κλίμα.
Μάλιστα, μετά την ομιλία της επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, στο World Economic Forum στο Davos ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν, οι ευρωπαϊκές δείκτες διεύρυναν τις απώλειες τους.
Πιο αναλυτικά:
Στη Γερμανία, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 1,72% στις 14.920 μονάδες
Στο Λονδίνο, ο FTSE κατέγραψε απώλειες κατά 1,07% και διαμορφώνεται στις 7.747 μονάδες
Στο Παρίσι, ο CAC βρέθηκε στις 6.951 μονάδες έπειτα από απώλειες 1,86%
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB υποχώρησε κατά 1,75% στις 25.596 μονάδεςφδ.JPG
"Θα συμβούλευα τους συμμετέχοντες στην αγορά να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους". Με αυτήν την φράση η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου στο Νταβός γιατί η ΕΚΤ αποτυγχάνει να πείσει την αγορά ότι είναι αποφασισμένη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια με γρήγορο ρυθμό.
Όπως διαβεβαίωσε η Lagarde, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν αποδυναμώνονται.
Ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός και η ΕΚΤ δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειές της να επαναφέρει τον ρυθμό αύξησης των τιμών στον στόχο.
"Ο πληθωρισμός από όλες τις απόψεις, με όποιον τρόπο κι αν τον κοιτάξετε, είναι υπερβολικά υψηλός", δήλωσε η Lagarde σε πάνελ στο Νταβός.
"Θα παραμείνουμε στην πολιτική αύξησης των επιτοκίων μέχρι τη στιγμή που θα έχουμε μετακινηθεί σε περιοριστικό έδαφος για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε τον πληθωρισμό στο 2% εγκαίρως", ανέφερε.
Ο πληθωρισμός παραμένει ο "πρωταρχικός στόχος" της ΕΚΤ, διαβεβαίωσε

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης