Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθερό στο 9% το επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας στην Τουρκία - Θεωρεί τον πληθωρισμό διεθνές φαινόμενο

Σταθερό στο 9% το επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας στην Τουρκία - Θεωρεί τον πληθωρισμό διεθνές φαινόμενο
Το υψηλό επίπεδο στον πληθωρισμό των παραγωγών και των καταναλωτών συνεχίζεται σε διεθνή κλίμακα, αναφέρει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας αποφάσισε να διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής (επιτόκιο δημοπρασίας ρεπό μίας εβδομάδας) σταθερό στο 9%.
Όπως αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα, παρόλο που τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα υποδηλώνουν ισχυρότερη οικονομική δραστηριότητα από την αναμενόμενη, οι ανησυχίες για ύφεση στις ανεπτυγμένες οικονομίες ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών κινδύνων και των αυξήσεων των επιτοκίων συνεχίζονται.
Ενώ οι αρνητικές συνέπειες των περιορισμών στην προσφορά σε ορισμένους τομείς, ιδίως στα βασικά τρόφιμα, έχουν αμβλυνθεί από τις στρατηγικές λύσεις που διευκόλυνε η Τουρκία, το υψηλό επίπεδο στον πληθωρισμό των παραγωγών και των καταναλωτών συνεχίζεται σε διεθνή κλίμακα.
Οι επιπτώσεις του υψηλού παγκόσμιου πληθωρισμού στις προσδοκίες και στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές παρακολουθούνται στενά.
Οι αποκλίσεις στα βήματα νομισματικής πολιτικής και στις ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών στις προηγμένες οικονομίες συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω των διαφορετικών οικονομικών προοπτικών τους.
Παρατηρείται ότι οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να αναπτύξουν νέα υποστηρικτικά μέτρα και εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες αβεβαιότητες στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Επιπλέον, οι χρηματοπιστωτικές αγορές άρχισαν να προσαρμόζουν τις προσδοκίες τους ότι οι κεντρικές τράπεζες θα τερματίσουν τους κύκλους αύξησης των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον λόγω των αυξανόμενων κινδύνων ύφεσης, αναφέρει η τουρκική κεντρική τράπεζα.

Ισχυρή η ανάπτυξη

Τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022 παρατηρήθηκε ισχυρή ανάπτυξη.
Οι δείκτες για το τελευταίο τρίμηνο του έτους δείχνουν ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης λόγω της εξασθένησης της εξωτερικής ζήτησης αντισταθμίζεται από τη σχετικά ισχυρή πορεία της εγχώριας ζήτησης.
Οι επιπτώσεις των πιέσεων που βασίζονται στην εξωτερική ζήτηση και παρατηρούνται στη μεταποιητική βιομηχανία στην εγχώρια ζήτηση και την ικανότητα προσφοράς παραμένουν επί του παρόντος περιορισμένες.
Σε σύγκριση με τις ομόλογες οικονομίες, η δημιουργία θέσεων εργασίας ήταν ισχυρότερη.
Λαμβάνοντας υπόψη τους τομείς που συμβάλλουν στην αύξηση της απασχόλησης, παρατηρείται ότι η δυναμική της ανάπτυξης υποστηρίζεται από διαρθρωτικά κέρδη.
Ενώ το μερίδιο των βιώσιμων συνιστωσών της οικονομικής ανάπτυξης αυξάνεται, η ισχυρότερη από την αναμενόμενη συμβολή των εσόδων από τον τουρισμό στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Από την άλλη πλευρά, η εγχώρια καταναλωτική ζήτηση, το υψηλό επίπεδο των τιμών της ενέργειας και η πιθανότητα ύφεσης στους κύριους εμπορικούς εταίρους διατηρούν ζωντανούς τους κινδύνους για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Το βιώσιμο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι σημαντικό για τη σταθερότητα των τιμών.
Ο ρυθμός αύξησης των πιστώσεων και η διάθεση κεφαλαίων για τους σκοπούς της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας παρακολουθούνται στενά.
Όπως ανακοινώθηκε στο έγγραφο για τη νομισματική πολιτική και τη στρατηγική της λίρας του 2023, η Επιτροπή θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί αποφασιστικά τα εργαλεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού νομισματικής μετάδοσης και το σύνολο των εργαλείων πολιτικής, ιδίως οι δίαυλοι χρηματοδότησης, θα ευθυγραμμιστούν με τους στόχους, καταλήγει η τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης