Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η «αφηρημένη» πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Metsola - «Ξέχασε» να δηλώσει 125 δώρα που έλαβε

Η «αφηρημένη» πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Metsola - «Ξέχασε» να δηλώσει 125 δώρα που έλαβε
Ξέχασε να δηλώσει στο δημόσιο μητρώο 125 από τα 142 δώρα
Η πρόεδρος της Ευρωβουλής, Roberta Metsola, δήλωσε ότι… ξέχασε να δηλώσει στο δημόσιο μητρώο 125 από τα 142 δώρα που έλαβε από ευρωβουλευτές σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico που «καίει» της δεξιά πολιτικό.
Στα δώρα περιλαμβάνεται ένα χρυσό ομοίωμα πύργου από τον Μαροκινό πολιτικό Naam Magiara, ένα λευκό φόρεμα με χρυσά κεντήματα από τον Φοζιά Ζαϊνάλ, ομιλητή στο κοινοβούλιο του Μπαχρέιν, ένα κασκόλ από τη Γαλλίδα πρωθυπουργό, ασύρματα ακουστικά Sennheiser από τη γερμανική Βουλή, ένα βάζο από την τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, μια λευκή μπλούζα από την Πρόεδρο της Μολδαβίας , ένα βιβλίο για την Μπριζ από την πρύτανη του Κολλεγίου της Ευρώπης, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ένα διακοσμητικό πιάτο από τον πρέσβη του Ουζμπεκιστάν στις χώρες της Μπενελούξ.
Παράλληλα, έλαβε επίσης σαμπάνια, σοκολάτες, μπισκότα, κέικ και αποξηραμένα λουκάνικα, τα οποία «σερβιρίστηκαν κατά τη διάρκεια των λειτουργιών της Βουλής».
Η πρόεδρος δήλωσε 125 εξ αυτών μετά τη λήξη της προθεσμίας για να τα κοινοποιήσει σύμφωνα με τους κανόνες για τους ευρωβουλευτές.

Τι ισχύει στους κανόνες της ΕΕ

Σύμφωνα με τον κώδικα συμπεριφοράς του Κοινοβουλίου για τα μέλη, τα δώρα θα πρέπει να αποκαλύπτονται το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα που ακολουθεί τον μήνα κατά τον οποίο τα έλαβαν οι ευρωβουλευτές.
Η δεξιά ευρωβουλευτής από τη Μάλτα κατοχύρωσε τα δώρα που έλαβε σε δημόσιο αρχείο το οποίο ενημερώνεται σπάνια, ωστόσο την περασμένη εβδομάδα έχασε την προθεσμία.
Από την πλευρά της, η ομάδα των συνεργατών της ανέφερε ότι έσπασε την πολυετή μυστικότητα που διατηρούσαν πρώην πρόεδροι του θεσμού, καθώς δεν αποκάλυπταν δημόσια τα δώρα που τους έκαναν αξιωματούχοι αλλά και ευρωβουλευτές.
Ο εκπρόσωπός της, ανέφερε ότι η προθεσμία για τους ευρωβουλευτές δεν ισχύει «εθιμοτυπικά» για τη Μέτσολα, επειδή είναι πρόεδρος του Κοινοβουλίου.
«Όταν ένας πρόεδρος λαμβάνει ένα δώρο, δεν είναι υπό την ιδιότητά του ως μέλος. Μετά το Qatargate ο σενάριο ήταν διαφορετικό, πράγμα που σημαίνει ότι θα αναφέρω όλα όσα ούτως ή άλλως θα είχαν δηλωθεί εσωτερικά», είπε ο διευθυντής της Transparency International EU και πρώην ευρωβουλευτής.
Ο εκπρόσωπος της Metsola πρόσθεσε: «Θέλει να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή και να δώσει το παράδειγμα που μπορούν να ακολουθήσουν και άλλοι ευρωβουλευτές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης