Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Medvedev προειδοποιεί: Πυρηνικός πόλεμος, εάν χάσει η Ρωσία στην Ουκρανία – Βήμα πίσω από τη Δύση για τα τανκ;

O Medvedev προειδοποιεί: Πυρηνικός πόλεμος, εάν χάσει η Ρωσία στην Ουκρανία – Βήμα πίσω από τη Δύση για τα τανκ;
Πυρηνικές δυνάμεις ποτέ δεν έχασαν μεγάλες συγκρούσεις από τις οποίες εξαρτάται η τύχη τους λέει ο Medvedev
Σχετικά Άρθρα
(upd2) Σαφή και ξεκάθαρη προειδοποίηση για το τι θα σημάνει το σενάριο μιας στρατιωτικής ήττας της Ρωσίας στην Ουκρανία απηύθυνε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Dmitry Medvedev, ο οποίος επισήμανε πως ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου.
Προειδοποίηση
που έρχεται λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση της ομάδας επαφής για την Ουκρανία στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία, εκεί όπου θα ληφθούν και οι αποφάσεις για το εάν ή όχι η Δύση θα στείλει βαρύ οπλισμό, όπως τα σύγχρονα γερμανικά άρματα μάχης Leopard, στο Κίεβο.

Ήττα Ρωσίας μπορεί να πυροδοτήσει πυρηνικό ολοκαύτωμα

«Οι πυρηνικές δυνάμεις ποτέ δεν έχασαν μεγάλες συγκρούσεις από τις οποίες εξαρτάται η τύχη τους, και αυτό θα πρέπει να είναι σαφές σε κάθε δυτικό πολιτικό» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Telegram ο Medvedev.
«Αύριο στη βάση Ramstein του ΝΑΤΟ, οι μεγάλοι στρατιωτικοί ηγέτες θα συζητήσουν νέες τακτικές και στρατηγικές, ενώ θα εξετάσουν την παροχή βαρέων όπλων και επιθετικών συστημάτων στην Ουκρανία.
Και αυτό αμέσως μετά το Οικονομικό Φόρουμ στο Davos, όπου υπανάπτυκτοι θαμώνες πολιτικών κομμάτων επαναλάβμαναν διαρκώς πως: για να επιτευχθεί ειρήνη, η Ρωσία πρέπει να χάσει.
Δεν περνάει όμως από το μυαλό των πολιτικών της Δύσης να βγάλουν ένα στοιχειώδες συμπέρασμα:
Εάν μια πυρηνική δύναμη χάσει έναν συμβατικό πόλεμο, αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν πυρηνικό πόλεμο.
Οι πυρηνικές δυνάμεις δεν έχουν χάσει μεγάλες συγκρούσεις που ήταν καθοριστικές για τη μοίρα τους.
Αυτό πρέπει να είναι προφανές σε οποιοδήποτε άτομο, ακόμη και για έναν δυτικό πολιτικό που έχει διατηρήσει μια σχετική ευφυΐα» υπογράμμισε ο Medvedev.

Δυσκολεύει το σενάριο των τανκ για το Κίεβο – Γερμανία: Θα στείλουμε Leopard, αν στείλουν και οι ΗΠΑ

Παρά την αισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη πως τελικά το Βερολίνο θα υποχωρήσει στις πιέσεις και θα ανάψει το πράσινο φως για την αποστολή των σύγχρονων τανκ Leopard στην Ουκρανία, η κυβέρνηση Scholz επιχειρεί με έναν ελιγμό να βγει από τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει, υποστηρίζοντας πως θα στείλει τα Leopard στο Κίεβο, μόνο αν οι ΗΠΑ στείλουν και αυτές άρματα μάχης.
Ενόψει της αυριανής συνάντησης στη βάση του Ramstein στη Γερμανία όπου και θα αποφασιστεί εάν θα σταλεί πιο βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμό ςστις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις – άρματα μάχης, Leopard, Patriot, κοκ -, πηγή της γερμανικής κυβέρνησης υποστηρίζει ότι ο καγκελάριος Scholz έχει καταστήσει σαφές πως για να εγκρίνει το Βερολίνο την αποστολή των Leopard, θα πρέπει και οι ΗΠΑ να πράξουν το ίδιο, δηλαδή να προμηθεύσουν το Κίεβο με άρματα μάχης.
Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας, η εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, Karine Jean - Pierre υποστήριξε ότι «ο πρόεδρος πιστεύει ότι κάθε χώρα πρέπει να λάβει τις δικές της κυρίαρχες αποφάσεις σχετικά με τα βήματα της βοήθειας για την ασφάλεια και το είδος του εξοπλισμού που μπορεί να παράσχει στην Ουκρανία».
Πάντως, κατά τη σημερινή συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Άμυνας της Γερμανίας, Boris Pistorius και των ΗΠΑ, Lloyd Austin, εκτιμάται πως οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πιέσεις στο Βερολίνο για να αλλάξει τη στάση του και να εγκρίνει την αποστολή των Leopard.

Δεν είναι τώρα η ώρα να στείλουμε τα άρματα M1 Abram λένει οι ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ, οι οποίες ετοιμάζονται να στείλουν το επόμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, αξίας άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσανατολίζονται στο να στείλουν τα θωρακισμένα οχήματα Stryker, αλλά όχι τα σύγχρονα άρματα μάχης M1 Abrams.
Σύμφωνα με τον Colin Kahl από το αμερικανικό Πεντάγωνο, το Πεντάγωνο δεν είναι ακόμα έτοιμο να ανταποκριθεί στο αίτημα του Κιέβου για την αποστολή των τανκ M1 Abrams.
«Απλά δε νομίζω ότι είμαστε σε αυτό το σημείο.
Τα τανκ Abrams είναι ένας πολύ περίπλοκος εξοπλισμός.
Είναι ακριβά.
Είναι δύσκολο να εκπαιδευτείς σε αυτά.
Διαθέτει κινητήρα τζετ» ανέφερε ο Kahl, επισημαίνοντας πως η αποστολή των οχημάτων Bradley στο Κίεβο και η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών στην χρήση των δυτικών όπλων, είναι ικανά να αλλάξουν τη δυναμική και την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ΗΠΑ προσανατολίζονται στο πλαίσιο της επόμενης βοήθειας, να στείλουν 100 θωρακισμένα οχήματα Stryker και τουλάχιστον 50 θωρακισμένα Bradley.

Πιέσεις Ουκρανίας

Πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αυριανή συνάντηση στη βάση Ramstein στη Γερμανία, εκεί όπου εκτιμάται ότι θα ληφθούν και οι οριστικές βοήθεια για το είδος και το ύψος της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Μετά την απόφαση της Μ. Βρετανίας να στείλει άρματα Challenger, εντείνεται η πίεση στο Βερολίνο να επιτρέψει την αποστολή Leopard από διάφορα κράτη, όπως είναι η Φινλανδία και η Πολωνία, οι οποίες έχουν δηλώσει έτοιμες να τα στείλουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Σε ομιλία του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky κάλεσε τους δυτικούς να προχωρήσει στην προμήθεια αυτών των οπλικών συστημάτων πριν η Ρωσία εξαπολύσει τις επόμενες επιθέσεις της με πυραύλους και τεθωρακισμένα.
«Ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με συστήματα αεράμυνας πρέπει να προλάβει τις επόμενες επιθέσεις πυραύλων της Ρωσίας.
Οι προμήθειες των δυτικών αρμάτων πρέπει να προλάβουν μια νέα εισβολή των ρωσικών αρμάτων μάχης» είπε ο Zelensky, ο οποίος επέκρινε το Βερολίνο για το δισταγμό του να εγκρίνει τις παραδόσεις βαρέων αρμάτων μάχης, τονίζοντας ότι δεν είναι σωστή στρατηγική.

Θα τα καταστρέψουμε όλα

Την ίδια στιγμή, σαφείς απειλές εκτοξεύει και ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Anatoly Antonov, ο οποίος υποστήριξε πως ο ρωσικός στρατός θα καταστρέψει κάθε δυτικό όπλο που θα σταλεί στην Ουκρανία.
«Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι θα καταστρέψουμε κάθε όπλο που θα δοθεί στο καθεστώς Zelensky είτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες είτε από το ΝΑΤΟ.
Αυτό ισχύει τώρα όπως ίσχυε κατά τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.
Η εμφάνιση τανκ με ναζιστικά διακριτικά, στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μας κάνει αναμφισβήτητα να στοχεύουμε στην ανατροπή του νεοναζιστικού καθεστώτος στην Ουκρανία και στη δημιουργία συνθηκών ώστε οι γειτονικοί λαοί της περιοχής να μπορούν να ζήσουν ειρηνικά όπως παλιά» είπε ο Antonov, τονίζοντας ότι είναι αδύνατο να ηττηθεί η Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης