Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοινή δήλωση Blinken – Cavusoglu δείχνει συμφωνία για F16 - Στο επίκεντρο η ανατ. Μεσόγειος

Κοινή δήλωση Blinken – Cavusoglu δείχνει συμφωνία για F16 - Στο επίκεντρο η ανατ. Μεσόγειος
Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Τουρκίας επισήμαναν την ανάγκη διατήρησης διπλωματικών διαύλων επικοινωνίας
Σχετικά Άρθρα
Η σταθερότητα και η σημασία διατήρησης των διπλωματικών διαύλων επικοινωνίας στην ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβάνονται στο περιεχόμενο της κοινής δήλωσης που εξέδωσαν μετά τη συνάντηση τους στην Ουάσινγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken και της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu.
Στη δήλωση αυτή επισημαίνεται πως συζητήθηκε το θέμα της πώλησης και του εκσυγχρονισμού των μαχητικών F16 στην Τουρκία στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, πως επιβεβαίωσαν την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ με αφορμή και το αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία και πως διεξήγαγαν εκτεταμένο διάλογο σε ένα ευρύ φάσμα τομέων διμερούς συνεργασίας.
Πρόκειται για τοποθετήσεις που αν μη τι άλλο δείχνουν πως γίνεται προσπάθεια τόσο από την Ουάσινγκτον όσο και από την Άγκυρα να αφήσουν πίσω τους τα μεταξύ τους«θερμά επεισόδια» και να οικοδομήσουν μια νέα σχέση αμυντικής και όχι μόνο συνεργασίας.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, όσον αφορά τα F16, πως σε ανακοίνωση του το State Department είχε αναφέρει πριν από τη συνάντηση, πως «οι υπάρχουσες κυρώσεις του νόμου CAATSA δεν απαγορεύουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία, αρκεί να μην είναι συμβαλλόμενο μέρος η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) την οποία αφορούν οι κυρώσεις».
4_6.jpg
5_3.jpg
Τι λένε για Ουκρανία

Όσον αφορά την Ουκρανία, υπογράμμισαν την ισχυρή στήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους ενάντια στον απαράδεκτο πόλεμο της Ρωσίας και επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή τους για την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό του πολέμου.
Επιπλέον, αναφέρεται πως οι ΗΠΑ ευχαρίστησαν την Τουρκία για τον ρόλο της στη διαμεσολάβηση για την πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα ενώ αποφάσισαν να αυξήσουν τον συντονισμό και τη συνεργασία για την προώθηση της ειρήνης στον Νότιο Καύκασο.

Μάχη κατά της τρομοκρατίας

Επιπλέον, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν αντιτρομοκρατικές διαβουλεύσεις ως μέρος του Στρατηγικού Μηχανισμού, βασιζόμενες στην προϋπάρχουσα συνεργασία μέσω της επιβολής του νόμου και της ανταλλαγής πληροφοριών.
Ο Blinken καταδίκασε για άλλη μια φορά την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη και επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Τουρκίας στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας.
Και οι δύο πλευρές σχεδιάζουν να διατηρήσουν στενό συντονισμό και συνεργασία στις προσπάθειες για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως του Ισλαμικού Κράτους και του PKK.

Συνεργασία για Συρία

Επίσης, τονίζεται ότι συζήτησαν όλες τις πτυχές της συριακής κρίσης και επανέλαβαν τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας σε μια πολιτική διαδικασία σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Χαιρέτησαν την πρόσφατη ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για παράταση της διασυνοριακής παράδοσης ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης ευρύτερα ζητήματα στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης οικοδόμησης περιφερειακής σταθερότητας και συνδέσεων μέσω αυξημένης οικονομικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης