Τελευταία Νέα
Διεθνή

Beige Book (Fed): Στάσιμη η αμερικανική οικονομία, ήπια αύξηση τιμών τον Δεκέμβριο – Ισχυρή η αγορά εργασίας

tags :
Beige Book (Fed): Στάσιμη η αμερικανική οικονομία, ήπια αύξηση τιμών τον Δεκέμβριο – Ισχυρή η αγορά εργασίας
Ο πληθωρισμός αποτελεί τροχοπέδη για την αμερικανική οικονομία...
Στασιμότητα παρουσίασε η αμερικανική οικονομία τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έκθεση Beige Book της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) που είδε το φως της δημοσιότητας στις 18 Ιανουαρίου 2023.
«Η συνολική οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη από την προηγούμενη έκθεση.
Πέντε Περιφέρειες ανέφεραν ελαφρές ή μέτριες αυξήσεις στη συνολική δραστηριότητα, έξι δεν σημείωσαν καμία αλλαγή ή ελαφρά πτώση και μία ανέφερε σημαντική πτώση» αναφέρεται στην έκθεση.
Παράλληλα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν ελαφρώς, με ορισμένους λιανοπωλητές να αναφέρουν εύρωστες πωλήσεις κατά τη διάρκεια των εορτών.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός αποτελεί τροχοπέδη: «Άλλοι έμποροι λιανικής σημείωσαν ότι ο υψηλός πληθωρισμός συνέχισε να μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, ιδιαίτερα μεταξύ των νοικοκυριών με χαμηλό και μέτριο εισόδημα».
Οι πωλήσεις αυτοκινήτων ήταν σταθερές κατά μέσο όρο, αλλά ορισμένοι αντιπρόσωποι παρατήρησαν ότι η αυξημένη διαθεσιμότητα οχημάτων είχε ενισχύσει τις πωλήσεις.
Στον Τουρισμό διαπιστώθηκε μέτρια δραστηριότητα…
Οι κατασκευαστές ανέφεραν ότι η δραστηριότητα μειώθηκε μέτρια κατά μέσο όρο και, σε πολλές Περιφέρειες, ανέφεραν ότι οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας είχαν χαλαρώσει
Οι αγορές κατοικιών συνέχισαν να αποδυναμώνονται, με τις πωλήσεις και τις κατασκευές να μειώνονται.
Η δραστηριότητα των εμπορικών ακινήτων επιβραδύνθηκε ελαφρά, κατά μέσο όρο, με πιο αξιοσημείωτη εξασθένηση στην αγορά γραφείων.
Οι εταιρείες μη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών παρουσίασαν σταθερή ζήτηση.
Η ενεργειακή δραστηριότητα συνέχισε να αυξάνεται μέτρια και οι συνθήκες της γεωργίας παρέμειναν γενικά αμετάβλητες ή βελτιωμένες. 

Η απασχόληση συνέχισε να αυξάνεται με μέτριο έως μέτριο ρυθμό.
Μόνο μία περιφέρεια ανέφερε ελαφρά μείωση της απασχόλησης, ενώ μία άλλη δεν ανέφερε καμία αλλαγή στα επίπεδα απασχόλησης.
Παρότι ορισμένες Περιφέρειες σημείωσαν ότι η διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού είχε αυξηθεί, οι εταιρείες συνέχισαν να αναφέρουν δυσκολίες στην κάλυψη ανοιχτών θέσεων.
Πολλές εταιρείες δίστασαν να απολύσουν υπαλλήλους ακόμη και όταν η ζήτηση για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους επιβραδύνθηκε και σχεδίαζαν να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων μέσω φθοράς εάν χρειαζόταν.
Με τις επίμονα στενές αγορές εργασίας, οι μισθολογικές πιέσεις παρέμειναν υψηλές σε όλες τις Περιφέρειες - αν και πέντε τράπεζες ανέφεραν ότι αυτές οι πιέσεις είχαν ελαφρώς μειωθεί.
Ορισμένοι εργοδότες σημείωσαν ότι συνέχισαν να προσφέρουν μπόνους και οφέλη για την προσέλκυση και τη διατήρηση εργαζομένων.

Οι τιμές αυξήθηκαν με μέτριο ή μέτριο ρυθμό, αν και πολλοί είπαν ότι ο ρυθμός των αυξήσεων επιβραδύνθηκε.
Οι κατασκευαστές σε πολλές Περιφέρειες ανέφεραν συνεχιζόμενη χαλάρωση στο κόστος ναύλων και στις τιμές των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα και της ξυλείας - αν και ορισμένοι είπαν ότι το κόστος εισροών παρέμεινε αυξημένο.
Πολλοί έμποροι λιανικής παρατήρησαν αυξημένη δυσκολία στη διέλευση από τις αυξήσεις του κόστους, γεγονός που υποδηλώνει μεγαλύτερη ευαισθησία στις τιμές από την πλευρά των καταναλωτών.
Επιπλέον, ορισμένοι λιανοπωλητές πρόσφεραν περισσότερες εκπτώσεις και προσφορές από ό,τι πριν από ένα χρόνο, προκειμένου να μετακινήσουν τα εμπορεύματα και να καθαρίσουν τα πλεονάζοντα αποθέματα.
Συνολικά, οι επαφές σε όλες τις Περιφέρειες δήλωσαν ότι αναμένουν η μελλοντική αύξηση των τιμών να μετριαστεί περαιτέρω το επόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης