Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μακελειό απολύσεων στην αμερικανική Big Tech - Ξεπέρασαν τις 60.000 οι αποχωρήσεις τους τελευταίους πέντε μήνες

Μακελειό απολύσεων στην αμερικανική Big Tech - Ξεπέρασαν τις 60.000 οι αποχωρήσεις τους τελευταίους πέντε μήνες
Ο μέχρι στιγμής ... χάρτης απολύσεων της Big Tech
Σχετικά Άρθρα
Μαζικό χαρακτήρα έχουν προσλάβει πλέον οι απολύσεις στη Big Tech, καθώς οι εταιρείες που ηγήθηκαν σε ένα 10ετές ράλι προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα.
Η Microsoft ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 18/1/23 ότι απολύει 10.000 υπαλλήλους του, γεγονός που θα μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων της εταιρείας κατά τι λιγότερο από 5%.
Η Amazon ξεκίνησε επίσης ένας νέο γύρο περικοπών θέσεων εργασίας που αναμένεται να οδηγήσουν σε έξοδο από την εταιρεία περισσότερους από 18.000 υπαλλήλους, αποτελώντας τη μεγαλύτερη μείωση εργατικού δυναμικού στην 28χρονη ιστορία της.
Οι απολύσεις σημειώνονται σε μια περίοδο επιβράδυνσης της ανάπτυξης, αύξησης των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και φόβων για πιθανή ύφεση το επόμενο έτος.
Παρουσιάζουμε τον (μέχρι στιγμής...)  χάρτη απολύσεων της Big Tech.

Microsoft: Περικόπηκαν 10.000 θέσεις εργασίας

Η Microsoft μειώνει το προσωπικό της κατά 10.000 εργαζομένους έως τις 31 Μαρτίου, καθώς η κατασκευάστρια λογισμικού προετοιμάζεται για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των εσόδων της.
«Είμαι βέβαιος ότι η Microsoft θα βγει από αυτό ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική», ανακοίνωσε ο CEO Satya Nadella σε σημείωμα προς τους υπαλλήλους που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της εταιρείας.
Μερικοί υπάλληλοι θα μάθουν αυτή την εβδομάδα αν χάνουν τη δουλειά τους, έγραψε.

Amazon: Περικόπηκαν 18.000 θέσεις εργασίας

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Andy Jassy είσε ανακοινώσει ότι η εταιρεία σχεδίαζε να απολύσει περισσότερους από 18.000 υπαλλήλους, κυρίως στα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού και εμπορικού δικτύου.
Η Amazon επιδόθηκε σε ένα πάρτι προσλήψεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της εταιρείας αυξήθηκε σε περισσότερα από 1,6 εκατομμύριο άτομα μέχρι το τέλος του 2021, έναντι 798.000 το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Alphabet (Verily): Περικόπηκαν 230 θέσεις εργασίας

Η μητρική εταιρεία της Google Alphabet είχε αποφύγει τις απολύσεις μέχρι τον Ιανουάριο, όταν απέλυσε το 15% των εργαζομένων της Verily, το τμήμα επιστημών υγείας. Η ίδια η Google δεν έχει προβεί σε σημαντικές απολύσεις από τις 18 Ιανουαρίου, αλλά οι εργαζόμενοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι το τσεκούρι θα πέσει κι εκεί.

Crypto.com: Περικοπή 500 θέσεων εργασίας

Η Crypto.com ανακοίνωσε ότι θα απολύσει το 20% του εργατικού της δυναμικού στις 13 Ιανουαρίου.
Η εταιρεία είχε 2.450 υπαλλήλους, σύμφωνα με τα στοιχεία του PitchBook, άρα 490 εργαζόμενοι απολύθηκαν.
Ο διευθύνων σύμβουλος Kris Marszalek δήλωσε σε ένα tweet του ότι το ανταλλακτήριο αναπτύχθηκε «με φιλοδοξίες», αλλά δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX του Sam Bankman-Fried χωρίς περαιτέρω περικοπές.
«Όλο το επηρεαζόμενο προσωπικό έχει ήδη ειδοποιηθεί», είπε ο Marszalek σε μια ανάρτηση.

Coinbase: Περικόπηκαν 2.000 θέσεις εργασίας

Στις 10 Ιανουαρίου, η Coinbase ανακοίνωσε τα σχέδιά της να απολύσει το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει μετρητά κατά τη διάρκεια της ύφεσης της αγοράς κρυπτνομισμάτων.
Η εταιρεία σχεδιάζει να περικόψει 950 θέσεις εργασίας.
Η Coinbase, η οποία είχε περίπου 4.700 υπαλλήλους έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, είχε ήδη περικόψει το 18% του εργατικού της δυναμικού τον Ιούνιο λέγοντας ότι έπρεπε να διαχειριστεί το κόστος καθώς αναπτύχθηκε «πολύ γρήγορα» κατά τη διάρκεια του μεγάλου ράλι.

Salesforce: Περικοπές 7.000 θέσεων εργασίας

Η Salesforce απολύει το 10% του προσωπικού της και μειώνει τους γραφειακούς χώρους της ως μέρος ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, ανακοίνωσε η εταιρεία στις 4 Ιανουαρίου.
Απασχολούσε περισσότερους από 79.000 εργαζόμενους από τον Δεκέμβριο.
Σε επιστολή προς τους εργαζομένους, ο συν-CEO Marc Benioff είπε ότι οι πελάτες έχουν γίνει πιο «μετρημένοι» στις αγοραστικές τους αποφάσεις, δεδομένου του δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, το οποίο οδήγησε τη Salesforce να λάβει την «πολύ δύσκολη απόφαση» να απολύσει εργαζομένους.

Meta: Περικόπηκαν 11.000 θέσεις εργασίας

Η μητρική εταιρεία του Facebook Meta ανακοίνωσε τον Νοέμβριο το μεγαλύτερο γύρο απολύσεων που έκανε ποτέ.
Η εταιρεία είπε ότι σχεδιάζει να διώξει το 13% του προσωπικού της, το οποίο ανέρχεται σε περισσότερους από 11.000 υπαλλήλους.
Οι απογοητευτικές προβλέψεις της για τα κέρδη τετάρτου τριμήνου του 2022 σάρωσαν το ένα τέταρτο της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας και ώθησαν τη μετοχή στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 2016.
Οι περικοπές στον τεχνολογικό γίγαντα έρχονται μετά την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της κατά περίπου 60% κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Συν τοις άλλοις η εταιρεία έχει πληγεί από τον ανταγωνισμό του TikTok, την ευρεία επιβράδυνση των δαπανών για διαφημίσεις στο διαδίκτυο και τις προκλήσεις από τις αλλαγές iOS της Apple.

Twitter: Περικόπηκαν 3.700 θέσεις εργασίας

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Twitter με τίμημα 44 δισ. δολαρίων στα τέλη Οκτωβρίου, ο νέος ιδιοκτήτης Elon Musk απέλυσε 3.700 υπαλλήλους - δηλαδή το μισό προσωπικό.
Έκτοτε, πολύ περισσότεροι υπάλληλοι παραιτήθηκαν αφού ο Musk άλλαξε ορισμένες πολιτικές αποτρέποντας την εργασία από το σπίτι και έγραψε ότι περίμενε από όλους τους εργαζόμενους να δεσμευτούν σε ένα «σκληροπυρηνικό» εργασιακό περιβάλλον.
Σε ένα tweet του στις 4 Νοεμβρίου, ο Musk είπε δεν είχε «καμία επιλογή» πέρα από τις απολύσεις καθώς η εταιρεία έχανε 4 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Lyft: Περικοπές 700 θέσεων εργασίας

Η Lyft ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι έκοψε το 13% του προσωπικού της, ή περίπου 700 θέσεις εργασίας.
Σε επιστολή προς τους εργαζομένους, ο Διευθύνων Σύμβουλος Logan Green και ο Πρόεδρος John Zimmer υπέδειξαν την πιθανότητα «μιας ύφεσης κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο».
Στους απολυμένους εργαζομένους, η εταιρεία υποσχέθηκε μισθό 10 εβδομάδων, κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης μέχρι το τέλος Απριλίου, επιτάχυνση της κατοχύρωσης μετοχών και βοήθεια για να βρουν νέα δουλειά.
Οι εργαζόμενοι που ήταν στην εταιρεία για περισσότερα από τέσσερα χρόνια θα λάβουν επιπλέον τέσσερις εβδομάδες αμοιβής, πρόσθεσε.

Stripe: Περικόπηκαν 1.100 θέσεις εργασίας

Ο γίγαντας διαδικτυακών πληρωμών Stripe ανακοίνωσε ότι θα απολύσει το 14% του προσωπικού του, που ανέρχεται σε περίπου 1.100 υπαλλήλους, τον Νοέμβριο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Patrick Collison έγραψε σε υπόμνημα προς το προσωπικό ότι οι περικοπές ήταν απαραίτητες λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού, των φόβων για επικείμενη ύφεση, της αύξησης των επιτοκίων του ενεργειακού σοκ, κλπ. Συνολικά, αυτοί οι παράγοντες σηματοδοτούν «ότι το 2022 αντιπροσωπεύει την αρχή ενός διαφορετικού οικονομικού κλίματος», είπε.
Η Stripe πέρσι είχε αποτίμηση 95 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά μείωσε την εσωτερική της αποτίμηση στα 74 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο.

Shopify: Περικόπηκαν 1.000 θέσεις εργασίας

Τον Ιούλιο, η Shopify ανακοίνωσε ότι απέλυσε 1.000 υπαλλήλους, που αντιστοιχούν στο 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της.
Σε ένα σημείωμα προς το προσωπικό, ο Διευθύνων Σύμβουλος Tobi Lutke αναγνώρισε ότι είχε εκτιμήσει εσφαλμένα πόσο θα διαρκέσει η άνθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου λόγω πανδημίας και είπε ότι η εταιρεία πλήττεται από μια ευρύτερη υποχώρηση στις διαδικτυακές πωλήσεις. Η τιμή της μετοχής της υποχώρησε κατά 78% το 2022.

Netflix: Περικόπηκαν 450 θέσεις εργασίας

Η Netflix ανακοίνωσε δύο γύρους απολύσεων.
Τον Μάιο, η υπηρεσία ροής κατάργησε 150 θέσεις εργασίας αφού η εταιρεία ανέφερε την πρώτη της απώλεια συνδρομητών σε μια δεκαετία.
Στα τέλη Ιουνίου, ανακοίνωσε άλλες 300 απολύσεις.
Σε μια δήλωση προς τους υπαλλήλους, η Netflix είπε: «Ενώ συνεχίζουμε να επενδύουμε σημαντικά στην επιχείρηση, κάναμε αυτές τις προσαρμογές ώστε το κόστος μας να αυξάνεται σύμφωνα με την πιο αργή αύξηση των εσόδων μας».

Snap: Περικοπή 1.000 θέσεων εργασίας

Στα τέλη Αυγούστου, η Snap ανακοίνωσε ότι απέλυσε το 20% του εργατικού δυναμικού της, που αντιστοιχεί σε περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους.
Ο CEO της Snap Evan Spiegel είπε στους υπαλλήλους ότι η εταιρεία πρέπει να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές της για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις και πρόσθεσε ότι ο τριμηνιαίος ρυθμός αύξησης των εσόδων της εταιρείας, μόνον κατά 8% «είναι πολύ χαμηλότερος από αυτό που περιμέναμε νωρίτερα φέτος».

Robinhood: Περικόπηκαν 1.100 θέσεις εργασίας

Η μεσιτική  Robinhood μείωσε το 23% του προσωπικού της τον Αύγουστο, μετά από προηγούμενη μείωσή του κατά 9% τον Απρίλιο.
Με βάση δημόσιες καταθέσεις και αναφορές, απολύθηκαν περισσότεροι από 1.100 εργαζόμενοι.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Vlad Tenev είπε ότι οι απολύσεις κατέστησαν αναπόφευκτες λόγω «της επιδείνωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, με τον πληθωρισμό στα υψηλά των 40 ετών να συνοδεύεται από μια κατάρρευση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων».

Tesla: Περικόπηκαν 6.000 θέσεις εργασίας

Τον Ιούνιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla Elon Musk έγραψε σε ένα email σε όλους τους υπαλλήλους ότι η εταιρεία θα απολύσει το 10% των μισθωτών.
Η Wall Street Journal υπολόγισε ότι οι μειώσεις θα επηρεάσουν περίπου 6.000 υπαλλήλους.
«Η Tesla θα μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων της κατά 10% καθώς έχουμε υπεράριθμο προσωπικό σε πολλούς τομείς», έγραψε ο Musk.
«Σημειώστε ότι αυτό δεν ισχύει για κανέναν που κατασκευάζει αυτοκίνητα, μπαταρίες ή εγκαθιστά ηλιακ συστήματα. Οι ώρες εργασίας αυτών θα αυξηθούν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης