Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καναδάς: Νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία - Στέλνει 200 τεθωρακισμένα οχήματα

Καναδάς: Νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία - Στέλνει 200 τεθωρακισμένα οχήματα
Το υπουργείο Άμυνας του Καναδά αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η Ουκρανία ζήτησε ειδικά τα οχήματα αυτά
Η Καναδή υπουργός Άμυνας, που επισκέπτεται το Κίεβο όπου συναντήθηκε σήμερα με Ουκρανούς αξιωματούχους, ανακοίνωσε ότι η χώρα της θα παραδώσει στην Ουκρανία 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου Senator, ως μέρος ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας.
«Η σημερινή δωρεά 200 τεθωρακισμένων οχημάτων αποδεικνύει τη συνεχή δέσμευσή μας για την ασφάλεια του ουκρανικού λαού», δήλωσε η Ανάντ.
«Αυτά τα οχήματα είναι εξοπλισμένα με την καλύτερη τεχνολογία αιχμής και τα όπλα μπορούν εύκολα να εγκατασταθούν σε αυτά», δήλωσε η Ανάντ, καθισμένη δίπλα στον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ.
«Αυτή τη δύσκολη ημέρα για την Ουκρανία, οι φίλοι μας συνεχίζουν να μας υποστηρίζουν. Ευχαριστούμε τον Τζάστιν Τριντό και τον καναδικό λαό για έναν ακόμη γύρο στρατιωτικής βοήθειας», έσπευσε να γράψει στο Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στον θάνατο του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι σήμερα, όταν το ελικόπτερό του συνετρίβη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άνθρωποι.
Το υπουργείο Άμυνας του Καναδά αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η Ουκρανία ζήτησε ειδικά τα οχήματα αυτά και ότι η Ανάντ συναντήθηκε στην ουκρανική πρωτεύουσα με αξιωματούχους μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ, με τους οποίους όπως δήλωσε η ίδια συζήτησε «τις πιο ουσιώδεις ανάγκες» της Ουκρανίας στον τομέα της ασφάλειας.
«Η βοήθεια αυτή εκτιμάται σε πάνω από 90 εκατομμύρια δολάρια Καναδά και χορηγείται στο πλαίσιο της πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά( 343 εκ. ευρώ) για την Ουκρανία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Τριντό τον Νοέμβριο του 2022», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο Καναδάς έχει δεσμεύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων ελαφρών τεθωρακισμένων, οβιδοβόλων, χειμερινών ενδυμάτων και πυρομαχικών.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε την αγορά ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες για δωρεά στην Ουκρανία, το πρώτο τέτοιο σύστημα που προσφέρεται από τον Καναδά.
Η Λετονία επίσης επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της να παραδώσει στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα Stinger, ελικόπτερα, πολυβόλα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
«Σύντομα θα στείλουμε στην Ουκρανία νέες παρτίδες στρατιωτικής βοήθειας»ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας της Λετονίας Ινάρα Μουρνιέτσε.
Επίσης η Λετονία προτίθεται να εντατικοποιήσει την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών τουλάχιστον διπλασιάζοντας τον αριθμό τους σε σχέση με το 2022.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβέτσκι δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει στην Ουκρανία 14 άρματα μάχης τύπου Leopard γερμανικής κατασκευής μόλις έχει την έγκριση του Βερολίνου.
Την απόφαση της Γερμανίας στο ζήτημα της αποστολής αρμάτων μάχης Leopard αναμένουν και άλλες χώρες, ιδιαίτερα η Φιλανδία και η Δανία.
Η Πολωνία ελπίζει ότι οι σύμμαχοι θα μπορέσουν να παραδώσουν συνολικά στο Κίεβο 100 γερμανικά άρματα μάχης.

www.bankingnewws.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης