Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων στην ΕΕ - Πρόβλημα η εξάρτηση από την Ασία - Μόνη λύση η επιστροφή της παραγωγής στην Ευρώπη

Παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων στην ΕΕ - Πρόβλημα η εξάρτηση από την Ασία -  Μόνη λύση η επιστροφή της παραγωγής στην Ευρώπη
Την επιστροφή της φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη για να λυθεί το πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα ζήτησαν οι ευρωβουλευτές
Σχετικά Άρθρα
Η προμήθεια παρακεταμόλης, αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τους Ευρωπαίους, με το ευρωπαϊκό μπλοκ να αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων.
Ένα κύμα ιώσεων του αναπνευστικού σε συνδυασμό με το κύμα των λοιμώξεων από COVID-19 έχει αυξήσει δραματικά τη ζήτηση τον τελευταίο καιρό.
Η Ιταλία δεν μπορεί να καλύψει την τρέχουσα ζήτηση για 3.000 φαρμακευτικά προϊόντα, σύμφωνα με την Ιταλίδα ευρωβουλευτή Laura Ferrara, ενώ σε πολλές χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Σλοβενία, λείπουν εκατοντάδες φάρμακα από τα φαρμακεία, ανέφερε το δίκτυο EURACTIV.
Μετά από συζήτηση με τους ηγέτες του κλάδου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια μέσου της επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδη, ανακοίνωσε ότι ο βασικός παράγοντας για τις ελλείψεις είναι «η απότομη αύξηση της ζήτησης λόγω περισσότερων αναπνευστικών λοιμώξεων, μαζί με την ανεπαρκή παραγωγική ικανότητα».
Άλλοι λόγοι που οδηγούν σε ελλείψεις φαρμάκων μπορεί να είναι προβλήματα που προκαλούν καθυστερήσεις ή διακοπές στην παραγωγή, ελλείψεις πρώτων υλών, προβλήματα διανομής και φυσικές καταστροφές, είπε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) – στον οποίο ανατέθηκε να παρακολουθεί τις ελλείψεις στα φάρμακα - στο Euractiv.
Τελευταία «οι ελλείψεις έχουν επιδεινωθεί από γεωπολιτικά γεγονότα ή τάσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού καθώς και η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του EMA.
Για παράδειγμα, είπε η Στέλλα Κυριακίδη, η αμοξικιλλίνη, ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων βακτηριακών λοιμώξεων, είναι σε έλλειψη λόγω «προβλημάτων παραγωγικής ικανότητας».
Συγκεκριμένα η αμοξυλίνη λείπει επειδή μειώθηκε η παραγωγή της κατά τη διάρκεια του COVID, αλλά φέτος είχαμε απροσδόκητη αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, ιδιαίτερα σε παιδιά με αποτέλεσμα τις ελλείψεις.
Το έλλειμμα σε αμοξυλίνη και άλλα αντιβιοτικά αναμένεται να αποκατασταθεί σε ένα μήνα.


Οι ευρωβουλευτές ζητούν ευρωπαϊκή παραγωγή

Οι ευρωβουλευτές, από την πλευρά τοyς ανέδειξαν ως μοναδική λύση για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στα φάρμακα τη μετεγκατάσταση της παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να μειωθεί η εξάρτηση των κρατών μελών από άλλες χώρες.
Πάνω από το 80% των δραστικών ουσιών συστατικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων στην Ευρώπη προέρχονται από την Κίνα και την Ινδία, ενώ το 45% των τελικών φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη παράγονται εκτός ΕΕ, σύμφωνα με τη Γαλλίδα ευρωβουλευτή Nathalie Colin-Oesterlé από το ΕΛΚ.

www.bankingnews.gr
«Βασιζόμαστε πολύ σε χώρες που ενδέχεται να αποφασίσουν να περιορίσουν τις εξαγωγές για να ευνοήσουν τους δικούς τους πολίτες», τόνισε η Γαλλίδα κεντροδεξιά ευρωβουλευτής Nathalie Colin-Oesterlé, αναφέροντας την περίπτωση της έλλειψης παρακεταμόλης που η Ευρώπη εισάγει κυρίως από την Κίνα.
Η ανάγκη μετεγκατάστασης της στρατηγικής φαρμακευτικής παραγωγής στην ΕΕ είχε ήδη επισημανθεί στις συστάσεις του κοινοβουλίου για τη φαρμακευτική νομοθεσία το 2021, υποστηριζόμενες από τους πολίτες στην τελική έκθεση του Confeγια το μέλλον της Ευρώπης και αναγνωρίζεται από την Επιτροπή.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης