Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές απώλειες στη Wall, λόγω βουτιάς στις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ – Στο -1,56% o S&P 500, o Dow -1,81%

Ισχυρές απώλειες στη Wall, λόγω βουτιάς στις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ – Στο -1,56% o S&P 500, o Dow -1,81%
Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street...
Ισχυρή πτώση από άνοδο σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, λόγω της πτώσης στις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ, σε μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις του μήνα.
Επίσης, ανησυχία προκάλεσε η επιθετική ρητορική του προέδρου της Fed του St Louis, James Bullard, ο οποίος ζήτησε γρήγορες αυξήσεις, ώστε τα επιτόκια να κινηθούν στο 5,25%-5,5%.
Σε αυτό το πλαίσιο, δείκτης Dow σημείωσε πτώση -1,81%, στις 33.296 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε μείωση -1,56%, στις 3.928 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -1,24%, στις 10.957 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, σημειώνει αύξηση 5%, στις 20 μονάδες.
φασδ_2.JPG
Στο ταμπλό, η United Airlines πραγματοποίησε βουτιά 4,6%, παρά το γεγονός ότι υπερέβη τις εκτιμήσεις των αναλυτών στο 4ο τρίμηνο.
H Microsoft έκλεισε στο -1,9%, παρά το γεγονός ότι θα απολύσει 10.000 υπαλλήλους.
Η Moderna ενισχύθηκε κατά 3,5% αφότου ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της για τον RSV (Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός) είναι αποτελεσματικό, αποτρέποντας τη νόσηση σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες.
Τέλος, όλοι οι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης «έκλεισαν» με αρνητικά πρόσημα, με την Goldman Sachs να περιορίζει τις απώλειες στο 0,3%, ενώ JPMorgan, , ΙΒΜ και Honeywell International έχασαν όλες άνω του 3%.

Στο μεταξύ, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε 17 μονάδες βάσης στο 3,38% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα 11 μονάδες βάσης στο 4,09%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε πτώση 0,9% στα 79,48 δολ.

και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 1.907 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,0792 δολ.

«Παρότι η Fed παρέμεινε επιθετική καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, ο Δείκτης Πληροφορικής του Δεκεμβρίου αποτελεί καλό οιωνό για χαλάρωση» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της AXS Investments, Greg Bassuk.
«Με το consensus να αναφέρει πως θα υπάρξει νέα επιτοκιακή αύξηση ξανά τον Φεβρουάριο, τα μειούμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι ένα ισχυρό σήμα πως το hiking της Fed θα ολοκληρωθεί το 2023».
Aπό την άλλη, ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις James Bullard τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν.
«Είμαστε κοντά σε μια ζώνη που περιορίζουμε τον πληθωρισμό, αλλά όχι εκεί ακόμη» σημείωσε σε διαδικτυακή του συνέντευξη στη WSJ.
«Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θέλουν να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα πέσει σε σταθερή πορεία προς τον στόχο του 2%.
Δεν θέλουμε να το αμφισβητήσουμε αυτό», πρόσθεσε ο Bullard και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι η πολιτική της Fed θα πρέπει να παραμείνει σφιχτή κατά τη διάρκεια του 2023 κι ότι τα επιτόκια θα κινούνtai στο εύρος 5,25% - 5,5%.

Στα μάκρο, βυθίστηκαν οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2022, γεννώντας ελπίδες ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί τους επόμενους μήνες.
Ειδικότερα, οι τιμές σημείωσαν βουτιά 0,5% τον Δεκέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο του 2020.
Ο ετήσιος δείκτης παράλληλα επιβράδυνε στο 6,2% τον Δεκέμβριο από 7,3% τον προηγούμενο μήνα, διολισθαίνοντας σε χαμηλό εννέα μηνών. Ο δείκτης είχε σκαρφαλώσει μέχρι το υψηλό του 11,7% την προηγούμενη άνοιξη.
Ο δομικός δείκτης που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, εμφάνισε οριακή άνοδο 0,1%, με την ετήσια αύξηση πάντως να επιβραδύνει στο 4,6% από 4,9%.

Παράλληλα, μεγαλύτερη του αναμενομένου ήταν η πτώση στις πωλήσεις λιανικής τον Δεκέμβριο του 2022 στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,1% (MoM), με το consensus να έχει «προβλέπει» πτώση 0,9%.
Τα στοιχεία για τον Νοέμβριο αναθεωρήθηκαν για να δείξουν ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,0% αντί για 0,6% όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.
Οι λιανικές πωλήσεις είναι κυρίως αγαθά και δεν προσαρμόζονται στον πληθωρισμό.
Η μείωση των πωλήσεων του Δεκεμβρίου ήταν πιθανώς εν μέρει το αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών των αγαθών κατά τη διάρκεια του μήνα.

Tέλος, βουτιά 0,7% σημείωσε τον Δεκέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική Federal Reserve.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Παράλληλα, η Fed αναθεώρησε επί τα χείρω τα στοιχεία του Νοεμβρίου, ανακοινώνοντας πτώση 0,6% αντί για 0,2% που είχε αναφέρει αρχικά.
Για το δ' τρίμηνο συνολικά, η παραγωγή υποχώρησε με ετήσιο ρυθμό 1,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Στασιμότητα στις ευρωπαϊκές αγορές


Στασιμότητα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να καταγράφουν οριακές μεταβολές.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,03%, στις 15.181 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,26%, στις 7.830 μονάδες.
Στις 7.083 μονάδες με άνοδο 0,09% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,27% στις 26.052 μονάδες.
Καταγραφή_46.JPG
Στα μάκρο, σημαντική επιβράδυνση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο 2022, στο 9,2%, έναντι 10,1% τον Νοέμβριο.
Τον Δεκέμβριο του 2021 ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 5%.
Σε επίπεδο ΕΕ, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 10,4% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, από 11,1% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,6% από το 8,8%.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ισπανία (5,5%), το Λουξεμβούργο (6,2%) και τη Γαλλία (6,7%).
Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (25,0%), τη Λετονία (20,7%) και τη Λιθουανία (20,0%).
Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι δύο κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε τρία.
Τον Δεκέμβριο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+2,88 ποσοστιαίες μονάδες, μ.ο.), ακολουθούμενη από την ενέργεια (+2,79 μ.ο.), τις υπηρεσίες (+1,83 μ.ο.) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,70 ποσοστιαίες μονάδες).

Στο 10,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Δεκέμβριο από 10,7% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν την Τετάρτη.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή της Βρετανίας θα μειωνόταν στο 10,5% τον Δεκέμβριο, απομακρυνόμενος περαιτέρω από το υψηλό 41 ετών του Οκτωβρίου (11,1%).
Ο βασικός ΔΤΚ - ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό - παρέμεινε αμετάβλητος στο 6,3% τον Δεκέμβριο.
Η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε τον Νοέμβριο ότι ο γενικός ΔΤΚ θα μειωθεί σε περίπου 5% έως το τέλος του 2023, καθώς οι τιμές της ενέργειας σταθεροποιούνται, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προειδοποιήσει για συνεχιζόμενη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό από τη στενότητα της αγοράς εργασίας και άλλους παράγοντες.
Οι αγορές αναμένουν ότι η BoE θα αυξήσει το βασικό επιτόκιό της στο 4% από 3,5% στις 2 Φεβρουαρίου, όταν θα δημοσιεύσει επίσης την τριμηνιαία επικαιροποίηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης